Strany bývalej koalície požadujú od Hegera stiahnutie usmernenia, ktoré povoľuje úradnú zmenu pohlavia

Vo¾by23: Eduard Heger ohlásil novú stranu Demokrati, bude jej lídrom Foto: Pavol Zachar/TASR

„Očakávame od povereného premiéra, že túto chorú zvrátenosť čím skôr zruší a neotočí sa ľuďom so zdravým rozumom chrbtom,“ uviedol hovorca strany OĽaNO.

Exminister Lengvarský podpísal deň pred svojím odvolaním usmernenie, ktoré povoľuje úradnú zmenu pohlavia bez nutnosti podstúpenia chirurgického zákroku. Štandardný postup, ktorý to umožňuje, podpísal Lengvarský v rozpore s koaličnou dohodou.

Zaujímalo nás preto stanovisko lídrov dnes už bývalej koalície tejto veci. Konkrétne sme sa pýtali, či budú požadovať od premiéra Eduarda Hegera, ktorý je poverený riadením ministerstva zdravotníctva, aby stiahol podpis pod týmto dokumentom a zrušil jeho účinnosť, tak ako to bolo dohodnuté medzi koaličnými partnermi.

Všetky strany dnes už bývalej koalície nám potvrdili, že očakávajú od Eduarda Hegera stiahnutie tohto kontroverzného usmernenia.

„Očakávame od povereného premiéra, že túto chorú zvrátenosť čím skôr zruší a neotočí sa ľuďom so zdravým rozumom chrbtom,“ odpísal nám na našu otázku Matúš Bystriansky, hovorca strany OĽaNO.

Podobné stanovisko sme dostali aj od strany Za ľudí. „Budeme požadovať od premiéra Eduarda Hegera, ktorý je poverený riadením ministerstva zdravotníctva, aby stiahol podpis pod týmto dokumentom a zrušil jeho účinnosť, tak, ako to bolo dohodnuté medzi koaličnými partnermi. Očakávame dodržanie vzájomnej dohody,“ uviedlo tlačové stredisko strany.

Za stranu Sme rodina tlmočil stanovisko minister Milan Krajniak. Ten uviedol, že „premiér Eduard Heger a štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská nás informovali, že na najbližšie rokovanie vlády, teda na budúci týždeň, predložia právnu analýzu toho, akým spôsobom bude možné spomínaný dokument a doterajšie kroky exministra Vladimíra Lengvarského o transzícii právne zvrátiť.“

https://standard.sk/327883/lengvarsky-den-pred-odvolanim-schvalil-transsexualnu-revoluciu-zastavit-to-moze-heger-alebo-parlament/

O dohode koalície na tom, že Lengvarského usmernenie nevstúpi do platnosti, sme informovali už v polovici novembra minulého roka.  

Neskôr túto informáciu verejne potvrdil líder OĽaNO Igor Matovič a začiatkom tohto týždňa aj Eduard Heger.

Úradná zmena pohlavia bez podstúpenia chirurgického zákroku je možná od piatka 3. marca, keď odchádzajúci minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský zverejnil Štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom

Podpísanie a uverejnenie tohto dokumentu malo automaticky obnoviť platnosť odborného usmernenia, ktoré liberalizuje zmenu pohlavia a ktorého účinnosť Lengvarský pozastavil v máji minulého roka. Dôvodom bol tlak poslancov vtedajšej koalície, ale aj odbornej verejnosti.

https://standard.sk/317574/transsexualnu-revoluciu-moze-spustit-jediny-podpis-opisujeme-pribeh-ako-sa-tato-radikalna-agenda-presadila-v-zakulisi-a-kto-za-to-nesie-zodpovednost/

Znenie Štandardného postupu kritizovalo viac ako štyristo zdravotníckych pracovníkov, z toho viac ako 80 psychológov a psychiatrov. Tí ministra zdravotníctva a premiéra v liste vyzvali, aby predmetný dokument nepodpísal a tému najprv otvoril širokej a odbornej verejnej diskusii.Proti usmerneniu už vznikla aj petícia. V nej ľudia premiéra žiadajú o okamžité stiahnutie usmernenia. Túto výzvu zatiaľ podpísalo viac ako 21-tisíc ľudí.


Ďalšie články