Heger: Ak Ukrajina prehrá, z východného Slovenska odídu investori aj ľudia. Podľa Fica tvoria vládu vojnoví štváči

O osude stíhačiek MiG-29 rozhodne podľa premiéra parlament. Šéf Smeru uviedol, že dodávky zbraní predlžujú konflikt a jeho poslanci zaň nezahlasujú. V priamom prenose tiež pustil nahrávku, ktorá podľa neho preukazuje, že Heger vedel o manipuláciách s trestnými konaniami.

Robert Fico a Eduard Heger. Foto: Martin Baumann/TASR Robert Fico a Eduard Heger. Foto: Martin Baumann/TASR

Poverený premiér a líder novovznikajúcej strany Demokrati Eduard Heger trvá na tom, že projekt Demokrati je jeho ideou. Uviedol to v diskusnej relácii televízie Ta3 V politike. „Nie, s ideou neprišiel Igor Matovič,“ reagoval Heger na otázku, kto prišiel s nápadom na vznik nového politického subjektu. Projekt vraj začal rozvíjať spolu s povereným ministrom obrany Jaroslavom Naďom.

Heger je presvedčený, že ak by na jeseň minulého roka odvolal Matoviča z postu ministra financií tak, ako to požadovali predstavitelia strany Sloboda a Solidarita, viedlo by to k ešte väčšej nestabilite a pádu vlády by to nezabránilo. Nemyslí si, že jeho vymedzenie sa voči Matovičovi a OĽaNO je nedostatočné, za dôkaz považuje to, že hnutie opustil a založil vlastný subjekt.

Podľa šéfa strany Smer-SD Roberta Fica si Matovič uvedomil, že aj bez Hegera vie získať vo voľbách okolo sedem až osem percent, a preto ho poslal získavať zvyšné hlasy. Uviedol, že podobná vec sa stala aj jemu, keď Peter Pellegrini odišiel s ďalším poslancami z jeho strany a založil Hlas-SD. „Pellegrini si uvedomil, že nechce vytvárať sociálnodemokratickú vládu, ale vládu s Progresívnym Slovenskom,“ myslí si Fico.

Heger nevylúčil povolebnú spoluprácu s Matovičom

Líder Demokratov sa odmietol dištancovať od povolebnej spolupráce s Matovičom, lebo sa rozhodne po voľbách. „Nie je dôležité, čo si myslia členovia, ale čo povie predsedníctvo, lebo sme štandardná strana,“ uviedol dočasne poverený premiér.

Demokrati vraj rokujú so stredopravými stranami a tými, ktorí sa stotožňujú s ich víziou. Menoval Veroniku Remišovú, bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok sa podľa neho jednoznačne vyjadril, že nechce vstúpiť do politiky.

https://standard.sk/330786/heger-buduje-velku-stranu-s-mnozstvom-clenov-bude-tu-na-desatrocia-avizuje/

Podľa expremiéra je Slovensko aktuálne v ťažkej ekonomickej situácii a ľudí trápi kríza životných nákladov. „Jediný človek na svete, ktorý si myslí, že tu všetko funguje, je pán Heger. Táto krajina horí ako Ríšsky snem v Nemecku v roku 1933,“ povedal Fico. Nie je vraj priaznivcom úradníckej vlády, ale tá by tu bola len pár mesiacov a dokázala by stabilizovať situáciu predtým, než sa moci ujme nová vláda, ktorá vzíde z predčasných volieb. Inak bude podľa neho situácia katastrofická.

Ak by mal Robert Kaliňák záujem kandidovať, Fico mu ponúkne miesto na kandidátke. To platí aj pre bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Fico tvrdí, že Heger vedel o politických manipuláciách trestných konaní

Predseda Smeru pustil v relácii 30-sekundovú nahrávku, ktorá podľa neho preukazuje manipuláciu s trestnými konaniami. Šéf operatívcov Národnej kriminálnej agentúry Ján Kaľavský na nej informuje o stretnutí s premiérom Hegerom v kancelárii Tiposu, kde mu mal ozrejmiť aj prácu polície.

Heger priznal, že sa s Kaľavským stretol, a potvrdil aj slová na nahrávke. Fica však obvinil z klamstva a manipulácie. „Pri vás je známe, že s nahrávkami manipulujete a zostriháte ich tak, aby to znelo vo váš prospech,“ podotkol. Zároveň vyzval Fica, aby povedal verejnosti, odkiaľ takéto nahrávky má.

Fico tiež v relácii skritizoval vládu, že nerobí nič proti zdražovaniu potravín. „Kým iné krajiny hľadajú riešenia ako zníženie DPH na potraviny na desať percent, vláda sa na to len pozerá,“ skonštatoval s tým, že 40 percent Slovákov žije od výplaty k výplate. Heger tvrdí, že ľuďom dávajú peniaze priamo do vrecka. Spomenul zvyšovanie dôchodkov či zavedenie rodičovského bonusu.

Fico: Kabinet tvoria vojnoví štváči

Podľa Fica sú členovia Demokratov napojení na americkú ambasádu. „Kto je viac napojený na americkú ambasádu ako Naď a Káčer,“ opýtal sa šéf Smeru. „Vážime si členstvo v NATO a Európskej únii, ale to neznamená, že budeme slepo poslúchať,“ povedal Fico. Uviedol príklad, keď po vypuknutí vojny v Iraku stiahol odtiaľ slovenských vojakov a postavil sa proti povinným kvótam na prerozdelenie migrantov.

Heger mu pripomenul, že jeho vláda kúpila od Američanov stíhačky F-16 a vrtuľníky Blackhawk, takže svojho času s veľmocou za veľkou mlákou tiež ochotne spolupracovala. Podľa neho má odvolaná vláda stále rovnakú legitimitu. Uzemnené stíhačky MiG-29 podľa neho pošleme Ukrajine, keď parlament prijme uznesenie.

Podľa Fica je to v rozpore s ústavnoprávnym poriadkom, lebo vláda je v demisii. „Ak to chcete urobiť, musíte zmeniť ústavu,“ vyhlásil predseda Smeru s dôvetkom, že ich poslanci sa k takémuto hlasovaniu nepridajú.

Podľa Hegera nám zatiaľ za poskytnutú vojenskú pomoc Ukrajine preplatili vyše osemdesiat miliónov eur z európskeho mierového nástroja. Migy podľa neho nedokážeme servisovať, ani nemáme pilotov, a preto je ich posun na ukrajinské územie najlepším využitím.

Ak Ukrajina prehrá, oslabí to východné Slovensko, tvrdí predseda vlády

Európska únia podľa Fica slepo sleduje zahraničnú politiku USA a dodávkami zbraní sa len predlžuje konflikt. „Bude ťažké zobrať Rusku územné zisky, ktoré má. Môže to dopadnúť tak, že tam bude ďalších dvestotisíc mŕtvych a nakoniec si aj tak sadnú za rokovací stôl,“ predpokladá šéf Smeru, podľa ktorého tvoria súčasný vlády kabinet „vojnoví štváči“.

Ak Ukrajina prehrá a na hraniciach budeme mať ruskú armádu, z východného Slovenska budú podľa dočasného premiéra odchádzať investori aj ľudia za prácou. „Je pre nás kľúčové, aby Ukrajina vyhrala. Vy by ste im poslali proti raketám deku a čaj, ale my sme im poslali S-300, lebo si ich vedia opraviť a rovnako si vedia opraviť aj migy,“ vyčítal Heger expremiérovi.

(est, sita)