Príbeh Credit Suisse sa končí. Za vyše tri miliardy dolárov ju prevezme UBS, švajčiarska banka číslo jeden

Credit Suisse odmieta ponuku UBS na prevzatie ako príliš nízku Foto: TASR/AP

Švajčiarska banka číslo jeden nakoniec odkúpi svojho konkurenta Credit Suisse za 3,25 miliardy dolárov (3,04 miliardy eur). V pôvodne avizovanej dohode v nedeľu podvečer sa hovorilo „iba“ o dvoch miliardách dolárov. Tamojšie úrady sú zároveň pripravené zmeniť zákony krajiny, aby sa obišlo hlasovanie akcionárov.

Dohoda medzi dvoma najväčšími švajčiarskymi bankami o predaji všetkých akcií Credit Suisse bola oznámená v nedeľu neskoro večer a jej cena bude iba zlomkom piatkovej trhovej ceny druhej najväčšej švajčiarskej banky, informuje denník Financial Times (FT).

UBS zaplatí vo vlastných akciách zhruba 0,77 eura za jednu akciu Credit Suisse, čo je viac ako prvá ponuka približne 0,25 eura za akciu a pôvodne avizovaná dohoda vo výške 0,5 eura za jednu akciu. Vcelku tak UBS prevezme švajčiarsku dvojku za vyše 3 miliardy eur, čiže za približne trojnásobok oproti prvotnej ponuke na úrovni vyše 940 miliónov eur. Cena však stále zostáva hlboko pod piatkovou záverečnou cenou jednej akcie Credit Suisse vo výške 1,87 eura, čo predstavovalo trhovú cenu zhruba 7,5 miliardy eur.

Britský denník informuje, že Švajčiarska národná banka má podľa dvoch osôb oboznámených so záležitosťou v rámci dohody ponúknuť UBS pomoc s likviditou v hodnote 94 miliárd eur.

Spojením vznikne podľa Financial Times jedna z najväčších bánk v Európe. UBS má vo svojej bilancii aktíva v celkovej hodnote 1,1 bilióna USD a Credit Suisse 575 miliárd USD.

Šéfka švajčiarskeho regulačného orgánu FINMA zároveň tvrdí, že „základné ukazovatele“ Credit Suisse boli zdravé, čo znie ako snaha vysvetliť, že švajčiarske regulačné orgány nemôžu za to, čo sa stalo, píše Bloomberg. Podľa agentúry namiesto toho viní špekulácie šírené sociálnymi médiami, ktoré mali v októbri minulého roka vyvolať odlev vkladov Credit Suisse. Tvrdí, že to bola nákaza šíriaca sa z USA, ktorá teraz spečatila osud švajčiarskej banky.

„Toto nie je žiadna záchrana. Je to komerčné riešenie,“ povedala švajčiarska ministerka financií Karin Kellerová-Sutterová s tým, že „bankrot by mal obrovské vedľajšie škody na švajčiarskom finančnom trhu s rizikom šírenia na medzinárodnej úrovni“.

„USA a Spojené kráľovstvo boli za toto riešenie veľmi vďačné… naozaj sa obávali bankrotu Credit Suisse,“ doplnila ministerka.

Prevzatie znamená koniec pre 167-ročnú banku, ktorej sídlo stojí oproti jej rivalovi UBS na druhom konci zürišského námestia Paradeplatz. Pre Credit Suisse je to vrchol niekoľkých katastrofálnych rokov, ktoré poznačili dve krízy spojené s finančnou skupinou Greensill Capital a spoločnosťou Archegos v roku 2021, ktoré viedli k miliardovým stratám a vážne poškodili povesť banky v oblasti riadenia rizík, doplňuje Financial Times.

https://standard.sk/332290/problem-nie-je-svb-ale-credit-suisse/

Podľa britského denníka bol kontakt medzi oboma veriteľmi obmedzený a podmienky ovplyvnené Švajčiarskou národnou bankou a regulačným orgánom FINMA. Podľa zdrojov denníka mal dať dohode zelenú aj americký Federálny rezervný systém.

Švajčiarska vláda podľa informácií denníka vydá mimoriadne nariadenie, ktorým upustí od regulačných a riadiacich prekážok, ktoré bránia rýchlemu uzavretiu transakcie. Tento proces budú musieť nakoniec schváliť aj švajčiarski poslanci, hoci so spätnou platnosťou; hlasovanie sa uskutoční v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov, píše FT.

Niektorí z tých, ktorí sú so situáciou oboznámení, však kritizujú plán obísť bežné pravidlá správy a riadenia spoločnosti tým, že sa zabráni hlasovaniu akcionárov UBS.

Vincent Kaufmann, výkonný riaditeľ nadácie Ethos, ktorá zastupuje švajčiarske penzijné fondy, ktoré vlastnia približne 3 až 5 percent akcií Credit Suisse a UBS, povedal pre Financial Times, že krok obísť hlasovanie akcionárov o avizovanej transakcii je nesprávnym riadením spoločnosti.

„Nedokážem uveriť, že z toho budú mať naši členovia a akcionári UBS radosť,“ uviedol Kaufmann. „Nikdy som nevidel, že by sa prijali takéto opatrenia; ukazuje to, aká zlá je situácia,“ doplnil riaditeľ Ethos.


Ďalšie články