Hegerova vláda rozhodla o migoch protiprávne

Untitled_Artwork 61 Ilustrácia: Vlado Palša

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda píše o nezákonnosti rozhodnutia vlády, ktorým darovala Ukrajine bojové lietadlá. Odvolaná a poverená vláda o tom rozhodla v čase, keď na to nemá ústavné oprávnenie.

Uplynulé piatkové popoludnie som bol s rodinou na prechádzke v parku a následne sme si dali v neďalekej reštaurácii skorú večeru. Vyžiadal som si účet a zostal som zaskočený, pretože v reštaurácii nemali platobný terminál a ja som nemal dostatok hotovosti. Spýtal som sa teda na najbližší bankomat, ale odpoveď bola, že je dosť ďaleko, ale že keď chcem, môžem poslať úhradu cez internetbanking. Táto možnosť ma celkom potešila, lenže iba do momentu, kým som zistil, čo sa za ňou skrýva.

Dostal som k nej totiž akési tlačivo s predvyplnenou sumou vo výške môjho účtu s tým, že ide o dar nejakému občianskemu združeniu. Keďže sa venujem trestnému právu, hneď mi napadlo niekoľko vecí. Síce darujem tú istú sumu, ktorú mám zaplatiť ako zákazník za jedlo, ale právne to môj účet nevyrovná, navyše z toho daru sa na rozdiel od účtu za jedlo dane platiť nebudú, takže by som sa zúčastnil na fingovanom právnom úkone, a teda na daňovom delikte (aj keď nie na mojom). Zároveň nemám dosť informácií o tom, ako často a v akom rozsahu sa uvedené deje, takže neviem, či v súhrne ide o trestný čin a či dokonca o taký, ktorý by som bol povinný nahlásiť.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami