Sporné rozhodnutie, ktoré umožňuje zmenu pohlavia: Heger nekoná, tlačia naňho poslanci aj aktivisti

Ilustrácia transsexualita Ilustrácia: Vlado Palša

Zdá sa, že premiér Eduard Heger sa snaží vykrútiť zo zodpovednosti za stiahnutie podpisu pod dokumenty, ktoré umožňujú zmenu pohlavia bez nutnosti podstúpiť chemickú alebo chirurgickú tranzíciu. Na premiéra sa preto rozhodla zatlačiť skupina poslancov, ako aj kresťanskí aktivisti.

Krátko po tom, čo Vladimírovi Lengvarskému odobrali poverenie riadiť rezort zdravotníctva, vyšlo najavo, že minister deň pred svojím odvolaním podpísal dokument, ktorý umožňuje úradnú zmenu pohlavia aj bez nutnosti podstúpiť chirurgickú alebo chemickú tranzíciu.

Pôvodne sa očakávalo, že premiér Eduard Heger, ktorý je v súčasnosti poverený aj riadením rezortu zdravotníctva, toto rozhodnutie v krátkom čase zvráti. Heger však informoval, že si v danej veci nechá vypracovať právnu analýzu. Odvtedy mlčí.

https://standard.sk/327883/lengvarsky-den-pred-odvolanim-schvalil-transsexualnu-revoluciu-zastavit-to-moze-heger-alebo-parlament/

List poslancov

Jeho nečinnosť však neostala bez odozvy. Premiér za ňu čelí viacerým verejným výzvam, aby dané dokumenty zrušil. Poslednou je spoločný list 34 poslancov z klubov OĽaNO a Sme rodina, ktorí sa rozhodli vyzvať premiéra na zrušenie štandardov. Poslanci žiadajú povereného ministra zdravotníctva, aby využil svoje právomoci, štandardný postup vrátil na prepracovanie odbornej komisii a zrušil odborné usmernenie, ktoré liberalizovalo zmenu pohlavia.

https://standard.sk/339113/skupina-poslancov-vyzyva-hegera-zrusit-standardy-pre-transrodovych-ludi/

Poslanca Milana Kuriaka z OĽaNO, ktorý stál za celou iniciatívou sme sa opýtali, či premiéra vyzýval, aby konal aj pred zverejnením listu. Kuriak v stanovisku uviedol, že premiéra na to vyzýva od apríla 2022 keď chcel exminister Lengvarský uviesť odborné usmernenie prvýkrát. „Od apríla 2022 som exministra zdravotníctva niekoľkokrát osobne, trikrát písomne, a aj verejne prostredníctvom tlačových správ žiadal, aby tieto dokumenty nepodpisoval. Pri týchto troch mojich krokoch proti platnosti usmernenia a štandardov ma vtedy pán premiér Heger vždy podržal. Som prekvapený, že odvtedy, ako exminister v deň svojho odvolania pokútne dokumenty podpísal, má pán premiér iný postoj,“ uviedol Kuriak.

Poslanec navyše dodal, že exminister Lengvarský mu pri poslednom osobnom stretnutí vo februári tohto roka v pléne Národnej rady po hodine otázok osobne prisľúbil, že sporné štandardy nepodpíše. „Slovo nedodržal,“ tvrdí Kuriak.

Kuriak tvrdí, že od odvolania ministra Lengvarského premiéra, ako aj celú vládu viackrát žiadal formou interpelácie v plene Národnej rady, ako aj zaslaním troch otázok cez predsedu Národnej rady. Všetko bezúspešne.

Na otázku prečo podľa neho Heger nekoná, uviedol, že to „je šokujúce nielen pre nás poslancov, ale aj slušných ľudí. Pre mňa o to viac, že sa tejto téme venujem aktívne takmer rok a stálo ma to veľa síl, energie a nadávok aj vyhrážok, hlavne od progresívcov. Budem naďalej vyvíjať tlak, aby sa táto zvrátenosť zastavila.“

Pripomeňme, že premiéra na stiahnutie dokumentov ešte začiatkom marca vyzvali aj všetky strany bývalej koalície, teda OĽaNO, Za ľudí, aj Sme rodina.

„Očakávame od povereného premiéra, že túto chorú zvrátenosť čím skôr zruší a neotočí sa ľuďom so zdravým rozumom chrbtom,“ uviedol vtedy hovorca strany OĽaNO Matúš Bystriansky.

https://standard.sk/329854/strany-byvalej-koalicie-pozaduju-od-hegera-stiahnutie-usmernenia-ktore-povoluje-uradnu-zmenu-pohlavia/

Modlitbové zhromaždenie

Len deň pred poslancami OĽaNO a Sme rodina pozvali kresťanské a občianske organizácie pred Úrad vlády SR na modlitbové zhromaždenie s názvom „Ako muža a ženu ich stvoril.“ Organizátori, ktorými sú Aliancia za rodinu, Spoločenstvo Ladislava Hanusa, Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, Asociácia pre život a rodinu, Ženy ženám, 9 mesiacov za život, Slovenský dohovor za rodinu, Pastor Bonus a Asociácia otca mamu deťom pozývajú k modlitbe ruženca za to, aby boli zrušené všetky dokumenty umožňujúce zmenu pohlavia.

Pre premiéra, ktorý o sebe sám vyhlasuje, že je kresťanom patriacim k charizmatickému Spoločenstvu pri Dóme sv. Martina je to už druhýkrát, čo ho na zmenu postoja vyzývajú ľudia z vlastných radov.

Prvýkrát sa tak udialo ešte počas pandémie, keď ho samotní biskupi vyzývali na to, aby zrušil obmedzenia verejných bohoslužieb. Teraz pred jeho úradom avizovali modlitbové stretnutie viaceré kresťanské organizácie.

https://standard.sk/338778/krestanske-a-obcianske-organizacie-pozyvaju-pred-urad-vlady-na-modlitbove-zhromazdenie-ako-muza-a-zenu-ich-stvoril/

Anton Chromík z Aliancie za rodinu pritom nedávno odovzdal na úrad vlády viac ako 23-tisíc podpisov od ľudí, ktorí sa podpísali pod petíciu, vyzývajúcu premiéra Hegera, aby okamžite zrušil usmernenie o zmene pohlavia.

Všetky tieto iniciatívy reagujú na nečinnosť premiéra Hegera, ktorý dané usmernenia môže ako poverený minister zdravotníctva veľmi jednoducho zrušiť.

Vyhláška nie je účinná

Na situáciu okolo dokumentov liberalizujúcich úradnú zmenu pohlavia sme sa pýtali aj ministra Milana Krajniaka. Ten v obsiahlejšom rozhovore, ktorý vyjde na stránke Štandardu v sobotu, uviedol, že „poverený štátny tajomník ministerstva zdravotníctva, pán Palkovič, ktorý riadi rezort, predložil informáciu o tom v akom platnom právnom rámci sa toto usmernenie nachádza. Podľa toho, ako som to pochopil a na čo som sa pýtal, toto usmernenie nevstúpilo do účinnosti. To znamená, že momentálne nie je právne účinné ani vykonateľné.“

Na otázku, čo to znamená, odpovedal Patrik Daniška, právnik z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku, podľa ktorého treba rozlišovať medzi platnosťou a účinnosťou. „Napríklad zákon sa stane platným zverejnením v zbierke zákonov. Ale účinnosť nadobudne spravidla neskôr, aby bol čas sa so zákonom oboznámiť a pripraviť sa naň,“ komentuje.

Tu podľa Danišku vzniká podobný problém. „Odborné usmernenie je platné, to znamená, že je publikované vo vestníku a nebolo zrušené. Nie je však účinné, lebo jeho účinnosť bola dočasne pozastavená do momentu zverejnenia štandardov právne relevantným spôsobom, na čo, ako to ja chápem, zatiaľ nedošlo.“

Podľa Danišku je preto potrebné, aby bolo odborné usmernenie zrušené. „To znamená, aby bolo usmernenie úplne zrušené, nielen aby bola pozastavená jeho účinnosť,“ uviedol Daniška.


Ďalšie články