Slovenské migy darované Ukrajine sú poruchové. Naď nevylučuje, že ich Rusi sabotovali

ZVkomando5 Stíhačky Mig-29. Foto: TASR

Stíhačky MiG-29, ktoré Slovensko darovalo Ukrajine, sa stretli s technickými problémami. Minister obrany Jaroslav Naď nevylučuje možnosť, že by za nimi stáli ruskí technici, ktorí mohli zámerne sabotovať prevádzku týchto stíhačiek sovietskej výroby. Chyby sa vraj objavovali iba na tých miestach, kde mal prístup ruský technický personál. Informoval o tom portál Euractiv.

Ruskí technici boli na leteckej základni Sliač prítomní do konca minulého roka. Poruchy sa podľa Naďových slov pritom objavili len v tých častiach, ku ktorým mali Rusi prístup. Kremeľ zároveň vyhlásil, že stíhačky, ktoré Slovensko a Poľsko plánujú dodať Ukrajine, zničí ruská armáda.

„Na základe našich podozrení to vyšetrovala aj polícia. V motoroch lietadla boli časti, ku ktorým sa dostali slovenskí technici, a potom časti, ku ktorým sa dostali len ruskí technici,“ povedal minister obrany.

https://standard.sk/338348/slovenske-migy-by-boli-podla-experta-v-pripade-ohrozenia-slovenska-funkcne/

Napriek tomu, že úmysel poškodenia zo strany Ruska nie je potvrdený, ministerstvo obrany cíti stratu dôvery k ruským technikom na Sliači. ,,Stále sa objavovali chyby na miestach, kam sa mohli dostať,“ dodal Naď.

Bývalý najvyšší pilot, generálporučík Ľubomír Svoboda, taktiež nevylučuje možnosť úmyselného poškodzovania technikmi z Ruska.

„Prevzali sme od nich motor, ktorý mal vydržať 350 hodín, a nakoniec to nalietalo len sedemdesiat hodín. Čo z toho môžeme urobiť? Možno tam bolo zlé dielenské spracovanie, nazvime to tak. Neviem,” povedal Svoboda v rozhovore pre Denník N.

Ukrajinci ich budú musieť opraviť

Minister obrany konštatoval, že lietadlá boli letuschopné, ale to neznamená, že boli aj bojaschopné. Ukrajinci prišli na Slovensko týždeň pred ich odletom, priniesli si náhradné dielce a lietadlá skontrolovali.

„Majú pilotov, náhradné dielce aj firmu, ktorá dlhodobo – ešte z čias Sovietskeho zväzu – migy opravovala,“ upresnil Naď.

https://standard.sk/333312/kremel-slovenske-a-polske-stihacky-dodane-ukrajine-budu-znicene/

Podľa vyjadrenia ruského veľvyslanectva na Slovensku vyvolalo darovanie slovenských stíhačiek Ukrajine ,,nepredvídateľnú a nebezpečnú eskaláciu konfliktu“, a iniciátori tohto rozhodnutia budú zodpovední za jeho dôsledky.

Stíhačky Mig-29 sú dvojmotorové lietadlá sovietskej výroby, ktoré boli súčasťou slovenskej armády ako dedičstvo po rozdelení Česko-Slovenska v roku 1993. 

https://standard.sk/334929/vlada-pri-migoch-obchadza-ustavu-a-prekracuje-svoje-pravomoci/

(let)


Ďalšie články