Príprava na ukrajinskú ofenzívu. Rusi v Záporoží vybudovali obrovský zákop

Dračie zuby, mínové polia či pasce pre tanky. Ruská armáda v Záporožskej oblasti vybudovala 70 kilometrov dlhý viacúrovňový zákop.

FtaCmZIWwAEO6YV Zábery zákopu. Foto: Tatarigami/twitter

Američania podľa uniknutých dokumentov neveria, že by ukrajinská ofenzíva mohla získať dobyté územia späť. Tento článok ponúkne jedno vysvetlenie, prečo je to tak. Rusi sa totiž na pripravovanú ofenzívu prichystali.

Satelitné snímky, ktoré zverejnilo ukrajinské Centrum pre novinársku investíciu, ukazujú 70 kilometrov dlhý viacúrovňový zákop, ktorý sa rozprestiera od východnej časti Záporožskej oblasti pri meste Melitopoľ až po obec Marynivka vo východnej časti, pričom pokrýva takmer tretinu celej oblasti.

Informuje o tom časopis Newsweek.

Opevnenie pozostáva z viacerých línií. Na začiatku sú rozmiestnené takzvané dračie zuby, čiže betónové prekážky, ktoré majú zabrániť postupu obrnenej techniky. Za nimi sa nachádza mínové pásmo a za ním sú zákopy určené pre pechotu, ktorých súčasťou sú aj valy na ukrytie obrnenej techniky. Napokon je pripravený protitankový zákop, ktorý má vďaka svojej hĺbke a šírke znehybniť nepriateľskú obrnenú techniku. Za ním sa nachádza ďalšia línia dračích zubov.

Satelitné snímky boli zhotovené družicou Sentinel-2 z programu EÚ Copernicus pre pozorovanie Zeme. Z analýzy fotografických dôkazov centrum usúdilo, že kopanie obrannej línie sa začalo v septembri.

Na výstavbe zákopov sa mali podieľať najmä robotníci zo Strednej Ázie, referuje Kyiv Independent.

Veľkú časť Záporožskej oblasti Rusi zabrali už v prvých týždňoch invázie. Ukrajinci si však udržali kontrolu nad hlavným mestom oblasti, Záporožím. Rusi okrem iného zabrali aj mesto Energodar, pri ktorom sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň, najväčšia v Európe. Kyjev a Moskva sa navzájom obviňovali z jej ostreľovania. Vyšlo najavo, že Ukrajinci na elektráreň v októbri podnikli nebezpečnú neúspešnú ofenzívu, hoci to popierali.

https://standard.sk/342004/ukrajinci-podnikli-nebezpecnu-ofenzivu-na-zaporozsku-jadrovu-elektraren-popierali-to-po-polroku-vieme-co-sa-stalo/