Lacné a sčasti kontaminované ukrajinské obilie sa stáva strašiakom Európy. Po tom, ako Poliaci a Maďari zakázali jeho dovoz, dostali varovanie od EK

Jaroslaw Kaczyňski a Vitor Orbán. Foto: Profimedia.sk Jaroslaw Kaczyňski a Vitor Orbán. Foto: Profimedia.sk

Jednostranné opatrenia členských štátov Európskej únie v oblasti obchodu sú neprijateľné, uviedol v nedeľu hovorca Európskej komisie. Týmto spôsobom reagoval na to, že Poľsko a Maďarsko oznámili zákaz dovozu obilia a iných potravín z Ukrajiny s cieľom chrániť svoj poľnohospodársky sektor. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Vieme o oznámeniach Poľska a Maďarska týkajúcich sa zákazu dovozu obilia a iných poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny,“ uviedol hovorca EK v e-mailovom vyhlásení. „V tejto súvislosti je dôležité zdôrazniť, že obchodná politika patrí do výlučnej právomoci EÚ, a preto sú jednostranné opatrenia neprijateľné.“ Dodal, že „v týchto náročných časoch je kriticky dôležité, aby sa všetky rozhodnutia v rámci EÚ skoordinovali a zosúladili“.

Po tom, ako Rusko svojou inváziou zablokovalo niektoré čiernomorské prístavy, veľké množstvo ukrajinského obilia, ktoré je lacnejšie ako obilie dopestované v EÚ, zostalo v dôsledku logistických prekážok v stredoeurópskych štátoch, a nepokračovalo do blízkovýchodných či afrických krajín, pre ktoré bolo pôvodne určené.

Táto skutočnosť negatívne ovplyvnila (znížila) ceny aj odbyt miestnych poľnohospodárov. Vo volebnom roku v Poľsku sa tiež stala problémom pre vládnucu PiS, uvádza Reuters.

Na Slovensku sa navyše v časti dodávok ukrajinskej pšenice sa zistilo zvýšené množstvo pesticídov a šéf rezortu pôdohospodárstva Samuel Vlčan vyzval v priebehu tohto týždňa na obozretnosť.

https://standard.sk/343047/v-ukrajinskej-psenici-sa-zistilo-zvysene-mnozstvo-pesticidov-minister-vlcan-vyzyva-na-obozretnost/

Poľsko dalo stopku aj tranzitu obilia

Poľský zákaz, ktorý vstúpil do platnosti v sobotu (15. 4.) večer, sa vzťahuje aj na tranzit týchto výrobkov cez krajinu, uviedol v nedeľu minister ekonomického rozvoja Waldemar Buda. „Zákaz je úplný, vrátane zákazu tranzitu cez Poľsko,“ uviedol Buda na Twitteri.

Dodal, že Poľsko bude rokovať s ukrajinskou stranou, aby vytvorili systém, ktorý zabezpečí, že tento tovar sa bude cez Poľsko len transportovať a neskončí na miestnom trhu.

https://standard.sk/344550/polsky-zakaz-sa-okrem-dovozu-obilia-z-ukrajiny-vztahuje-aj-na-jeho-tranzit/

„Poľská vláda sa rozhodla zakázať dovoz obilia a iných potravín z Ukrajiny, aby tak ochránila vlastný poľnohospodársky sektor,“ vysvetlil v sobotu predseda vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski.

„Vláda sa dnes rozhodla vydať nariadenie, ktoré zakáže… do Poľska dovážať obilie, ale aj desiatky iných druhov potravín (z Ukrajiny),“ povedal Kaczyňski počas zjazdu PiS.

Dodal, že zoznam týchto tovarov bude zverejnený v nariadení. Podľa jeho slov sú v ňom potraviny „od obilia až po medové výrobky“ a celkovo „veľmi veľa vecí“.

„Sme a naďalej bezo zmeny zostávame priateľmi a spojencami Ukrajiny. Budeme ju podporovať a podporujeme ju. … Je však povinnosťou každého štátu, každého vedenia, v každom prípade dobrého vedenia, chrániť záujmy svojich občanov,“ povedal Kaczyňski.

Líder PiS uviedol, že Varšava už ukrajinskej strane svoje rozhodnutie oznámila. Poľsko je zároveň podľa jeho slov pripravené kedykoľvek začať s Ukrajinou rokovať o tejto otázke a hľadať jej riešenie v rámci bilaterálnej dohody.

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller pre tlačovú agentúru PAP uviedol, že „sme otvorení aj iným krokom, ktoré by mohli stabilizovať situáciu“.

Reakcia Ukrajiny

V reakcii na oznámenie poľskej vlády ukrajinské ministerstvo agrárnej politiky v sobotu vyjadrilo ľútosť nad rozhodnutím Varšavy. „Poľskí poľnohospodári čelia ťažkej situácii, ale zdôrazňujeme, že ukrajinskí poľnohospodári sú v tej najťažšej situácii“ vzhľadom na vojnu, dodal rezort.

Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva uviedlo, že poľský zákaz je v rozpore s existujúcimi dvojstrannými dohodami o vývoze, a vyzvalo Varšavu na rokovania s cieľom vyriešiť túto otázku. Navrhlo, aby obe krajiny v najbližších dňoch dospeli k novej dohode, ktorá by bola prijateľná obe strany. Podľa ukrajinskej štátnej tlačovej agentúry Ukrinform sa ministri oboch krajín stretnú v pondelok v Poľsku a budú rokovať o dohode o tranzite.

Budapešť očakáva trvalé riešenie na úrovni Únie

Maďarsko v sobotu tiež zakázalo dovoz obilia a iných potravín z Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že predtým prijatie rovnakých opatrení oznámilo aj Poľsko. Obe krajiny uviedli, že ich zákazy budú trvať do 30. júna.

Kým v Poľsku sa zákaz bude vzťahovať na dovoz obilia, cukru, mäsa, ovocia a zeleniny, mlieka, vajec a ďalších potravín, vo vyhlásení maďarského ministerstva poľnohospodárstva zaslanom tlačovej agentúre MTI sa uvádza, že zakázané bude obilie, olejniny a niekoľko ďalších poľnohospodárskych výrobkov.

Budapešť zasa vo svojom vyhlásení uviedla, že počas trvania zákazu „vláda očakáva trvalé riešenie a prijatie opatrení EÚ“. Maďarsko „je odhodlané zastupovať záujmy maďarskej poľnohospodárskej komunity,“ dodala Budapešť.

Poľsko a Maďarsko boli minulý mesiac medzi niekoľkými európskymi krajinami, ktoré požiadali Európsku úniu, aby zakročila voči zvyšujúcemu sa dovozu ukrajinského obilia a repky. Ukrajinský vývoz obilia smeruje cez Európsku úniu do iných krajín, odkedy tradičné čiernomorské vývozné trasy zablokovala ruská invázia.

Na Slovensku vznikne medzirezortná skupina

V pondelok (17. 4.) sa uskutoční stretnutie medzirezortnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať riešením dovozu poľnohospodárskych produktov a ďalších komodít z Ukrajiny. O rozhodnutí dočasne povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera zvolať stretnutie informoval v nedeľu rezort pôdohospodárstva.

Agrorezort zároveň upozornil, že vyčerpal všetky zákonné a kompetenčné možnosti regulácie dovozu z Ukrajiny pri zachovaní koridorov solidarity, ktoré mali pôvodne slúžiť na vývoz obilia do tretích krajín, veľké množstvá však končia v európskych skladoch a spôsobujú destabilizáciu trhu v členských krajinách EÚ. „Ďalšie, prísnejšie opatrenia na reguláciu dovozu komodít z Ukrajiny je potrebné zaviesť na úrovni vlády,“ zdôraznilo ministerstvo.

Štátne orgány na základe zistenia kontaminovanej pšenice dovezenej z Ukrajiny zakázali spracovanie a uvádzanie ukrajinského obilia nielen v potravinovom, ale aj krmovinovom reťazci. Zintenzívnili sa aj kontroly a opatrenia na hraniciach.

https://standard.sk/343588/ministerstvo-polnohospodarstva-sprisnuje-pravidla-narabania-s-ukrajinskym-obilim/

Smer reaguje na Hegera

V prípade kauzy kontaminovanej ukrajinskej pšenice Slovensko zintenzívnilo kontroly na domácom trhu i opatrenia na hraniciach. „Dohľadávame dodávky, ktoré na Slovensku ani nemajú byť, keďže sú určené pre Afriku, tvrdo postihujeme tých, ktorí s ňou obchodovali,“ povedal dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger v sobotňajšej rozhlasovej diskusii RTVS Sobotné dialógy.

Dôležité je podľa neho systémové riešenie celého problému, teda nedovoliť, aby sa dodávky ukrajinskej pšenice dostali na domáci trh, ale prostredníctvom uzavretých vlakových kontajnerov smerovali do prístavov, odkiaľ ich majú transportovať do afrických krajín.

Dočasne poverená vláda by mala podľa opozičného Smeru okamžite zakázať dovoz obilia a ďalších produktov z Ukrajiny, informoval o tom v nedeľu tlačový odbor strany.

„Ubezpečenia Hegera, že vláda má všetko pod kontrolou a že ukrajinské poľnohospodárske produkty neohrozujú našich prvovýrobcov a bezpečnosť potravín, je dôveryhodné ako obyčajne – ako voda v prútenom koši,“ skonštatoval Smer.

(tasr, im)


Ďalšie články