Prieskum: Čaputovej klesá dôvera. Rastie Ficovi, Dankovi aj Uhríkovi

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: Jaroslav Novák/TASR Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Popularita prezidentky Slovenska klesá, zvyšuje sa, naopak, Ficovi, Dankovi aj Uhríkovi. Ukazuje to prieskum agentúry Ipsos pre Denník N.

Prezidentka napriek zníženej dôveryhodnosti zo strany občanov stále vedie na čele rebríčka. V prieskume z 13. až 18. apríla jej dôveru vyslovilo 40 percent respondentov. Za posledný mesiac pritom ide o 5-percentný pokles.

Šéfovi Republiky Milanovi Uhríkovi a predsedovi SNS Andrejovi Dankovi vzrástli šance nad 20 percent, čo je oproti minulým prieskumom viditeľná a postupná zmena. V oboch prípadoch totiž nejde o jednorazové zvýšenie. Čísla im, naopak, rastú kontinuálne.

Druhú najvyššiu podporu získal predseda strany Hlas Peter Pellegrini s 34 percentami hlasov. Hneď za ním nasleduje predseda strany Smer-SD Robert Fico s 30 percentami hlasov.

Na otázku agentúry, či by Slovensko malo mať silného lídra, ktorý sa nemusí zaoberať voľbami ani parlamentom, odpovedala až polovica Slovákov áno, alebo skôr áno.

Boris Kollár zo strany Sme Rodina (27 percent) je už niekoľko mesiacov v predstihu oproti dočasne poverenému premiérovi Eduardovi Hegerovi (24 percent). Líder štartujúcej strany Demokrati je tak v prieskume na piatom mieste.

Viac ako dvadsať percent podpory dostali aj niektorí ďalší lídri. Spomínaný Milan Uhrík, líder strany Republika, získal presne 22 percent hlasov, zatiaľ čo Ivan Korčok, bývalý minister zahraničných vecí a Andrej Danko, predseda strany SNS, získali obaja 21 percentuálnych bodov.

Z niekdajšej polovice podpory zo strany Hlasu klesla dôvera v Zuzanu Čaputovú na tretinu. Verí jej menej voličov spomínanej strany, ale aj nevoličov vôbec.

Naopak, podpora jej mena vzrástla v radoch fanúšikov strany OĽaNO. V Smere či medzi voličmi republikánov je jej dôveryhodnosť zanedbateľná.

V radoch najmenej podporovaných politikov sú mená lídra strany OĽaNO Igora Matoviča, vicepremiérky Veroniky Remišovej, bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu či predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu.

(let)


Ďalšie články