Rusi otestovali strategické bombardéry Tu-160 štrnásťhodinovým letom

FuoPSZRWcAAU1OV Tu-160. Foto: twitter

Dvojica ruských strategických bombardérov dokončila plánovaný, viac ako 14-hodinový let nad neutrálnymi vodami Barentsovho a Nórskeho mora. Oznámilo to v noci na stredu ruské ministerstvo obrany.

Posádky diaľkových lietadiel počas letu vykonávali nočné aj denné tankovanie paliva vo vzduchu. Počas štrnásťhodinového letu bombardéry sprevádzali stíhačky MiG-31. Na svojom telegramovom kanáli to uviedlo ruské ministerstvo obrany, ktoré dodáva, že „všetky lety lietadiel vzdušných síl Ruska sa vykonávajú v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami využívania vzdušného priestoru”.

https://twitter.com/nwophobic/status/1651189330382147585

Rusko vykonáva prelety pravidelne. Napríklad v stredu boli nemecké a britské stíhačky Eurofighter vyslané na identifikáciu troch ruských vojenských lietadiel, ktoré vstúpili do medzinárodného vzdušného priestoru nad Baltským morom bez zapnutého transpondéra.

Strategický bombardér Tu-160 je najväčší, najťažší a najrýchlejší na svete, pričom dosahuje rýchlosť vyše 2 machy. Do služby vstúpil v roku 1987 a bol posledným sovietskym strategickým bombardérom. V roku 2016 malo ruské letectvo v službe najmenej 16 týchto lietadiel. Flotila lietadiel Tu-160 prechádza od začiatku 21. storočia modernizáciou elektronických systémov.


Ďalšie články