Markíza dostala trest za príspevok „Dezoláti v uliciach“

Komerčná televízia už pozná sankciu za hanlivý titulok, ktorým označila pokojne protestujúcich, ktorí minulý rok požadovali predčasné voľby. Rada pre mediálne služby jej vytkla nedostatok objektívnosti a nestrannosti a porušenie zákazu znevažovania na základe politického či iného zmýšľania.

internet Foto: Internet

Rada pre mediálne služby (RpMS) uložila na svojom stredajšom (26. apríla) zasadnutí upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi programovej služby TV Markíza.

Príčinou je, že v Televíznych novinách odvysielal príspevok s názvom Dezoláti v uliciach. „Pričom uvedením titulku v tomto znení nezabezpečil oddelenie názorov a hodnotiacich komentárov od informácií spravodajského charakteru, čím došlo k porušeniu objektívnosti a nestrannosti spravodajských programov,“ vysvetlila vedúca komunikačného odboru RpMS Lucia Michelčíková.  

Označením účastníkov za „dezolátov“ televízia podľa Rady porušila aj zákaz znevažovania na základe politického či iného zmýšľania.

Pokutu dostala, ale za niečo iné

Jedinou sankciou teda ostáva upozornenia na porušenie zákona. „Pri rozhodovaní o forme uloženej sankcie zohľadnili stanovisko účastníka konania, ktorý deklaroval, že prijal efektívne systémové opatrenia na zamedzenie zopakovania obdobnej chyby, ako aj to, že sa za ňu priamo v predmetnom vysielaní aj následne inými kanálmi ospravedlnil,“ píše sa v stanovisku.

RpMS však udelila TV Markíza pokutu šesťtisíc eur za odvysielanie reklamných blokov a nezabezpečenie súladu zvukovej zložky programovej služby s technickými požiadavkami ustanovenými príslušnou vyhláškou.

O čo ide

Hanebný titulok sa na obrazovky dostal po minuloročnom septembrovom proteste pred Prezidentským palácom, ktorý zvolali niektoré opozičné strany a mal občiansku aj politickú časť. Poukazoval najmä na neriešenie energetickej krízy. Niekoľko tisíc nespokojných ľudí na ňom požadovalo predčasné voľby. Podujatie malo pokojný priebeh a bratislavská krajská polícia nemusela ani raz zasiahnuť.

Redakcia Televíznych novín Markízy napriek tomu účastníkov protivládneho zhromaždenia počastovala ako „dezolátov“. Redakcia súkromnej televízie sa za urážku ospravedlnila ešte počas samotných novín.

Na druhý deň sa ospravedlnil aj riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky Henrich Krejča. Uviedol, že titulok bol vraj „chybný“ a do vysielania sa dostal „omylom“.

„V priebehu vysielania utorňajších Televíznych novín došlo k zlyhaniu ľudského faktora, následkom čoho sa na obraz dostal nesprávny titulok. Z neuváženého konania jedného z našich kolegov sme vyvodili dôsledky a boli urobené opatrenia, aby sa takáto situácia už nezopakovala. Zdôrazňujeme, že v žiadnom prípade nešlo o úmyselné konanie,“ napísal Krejča.

Zároveň dodal, že redaktor Adel Ghannam, ktorý zabezpečoval priamy prenos z protestu, za vzniknutú situáciu neniesol žiadnu zodpovednosť a o spomínanom titulku vôbec nevedel. Chyba vznikla v redakcii.

https://standard.sk/251199/ako-media-zabijaju-slobodnu-spolocnost/

(tasr, sita, est)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok