Vlčanov odchod: Prezidentka rozhodne o ďalšom postupe budúci týždeň. Budaj ho vyzval vrátiť dotáciu pre rodinnú firmu

Samuel Vlčan. Foto: Jaroslav Novák/TASR Samuel Vlčan. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Dočasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽaNO) sa rozhodol pre medializovanú kauzu rodinnej spoločnosti, ktorá dostala štátnu dotáciu 1,4 milióna eur, odstúpiť zo svojho postu.

Samuel Vlčan to vo štvrtok oznámil na brífingu. Odstúpiť chce napriek tomu, že podľa neho nedošlo k porušeniu zákona ani žiadnych etických princípov. 

Priznal, že je jedným zo spolumajiteľov, ale nie konateľom spoločnosti Reko Recycling. Po nástupe do funkcie štátneho tajomníka a neskôr ministra vraj prestal komunikovať s ostatnými členmi rodinnej firmy o projektoch, ktoré sa dotýkali štátnej správy.

Firma podľa neho pripravila kvalitný projekt na čerpanie eurofondov na inovatívne spracovanie odpadu pre približne 120-tisíc obyvateľov na Žitnom ostrove.

„Z tých peňazí nikto nezbohatne a už vôbec nie moja rodina. K tej dotácii je už načerpaný úver, ktorý sa bude dlhé roky splácať. Zo spoločnosti jej majitelia doteraz nevytiahli ani euro dividend,“ tvrdí Vlčan.

Dotáciu si firma nechá, peniaze by vraj zbytočne prepadli Bruselu

Spoločnosť Reko Recycling ani on osobne zatiaľ žiadne peniaze od štátu doteraz nedostali, uviedol Vlčan. Podľa neho neexistuje dôvod, aby firma vzala späť žiadosť o dotáciu, lebo by tým prepadli eurofondy.

„Ak má niekto problém s tým, aby firma dostala dotáciu, kým som aktívnym politikom, z politiky definitívne odchádzam. Bol predpoklad, že firma bude čerpať prostriedky až koncom roka, lebo od 1. januára 2024 je povinnosť úpravy odpadu predtým, než ide na skládku, a v tom čase by som už politikom nebol. Keďže vznikla táto pseudokauza, rozhodol som sa v záujme ochrany spolumajiteľa, ktorý tam ručí celým svojím majetkom, a aj ochrane dobrého mena ministerstva,“ dodal agrominister.

Napriek tomu ponúkol svoju funkciu a informoval o tom prezidentku, premiéra, aj predsedu Národnej rady. „Nechcem vyvolávať chaos. Som si vedomý, že ako krajina sme v zložitej situácii. Rozumiem aj tomu, že úradnícka vláda možno nie je tým najlepším riešením,“ skonštatoval agrominister s dôvetkom, že chce chrániť štrukturálne reformy, ktoré rezort urobil pod jeho vedením.

Prezidentka sa vyjadrí budúci týždeň

Zobrať poverenie viesť ministerstvo musí Vlčanovi prezidentka Zuzana Čaputová. Rezort potom musí viesť iba niektorý z členov vlády, keďže jej parlament v decembri vyslovil nedôveru.

Tá avizovala, že oznámi ďalší postup po doručení Vlčanovej žiadosti o odobratie poverenia na budúci týždeň. „Poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan dnes doručil do prezidentskej kancelárie žiadosť o odobratie svojho poverenia,“ informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Ozrejmil, že prezidentka sa v najbližších dňoch stretne s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom a predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom.

Budaj by privítal, ak by Vlčan neprevzal dotáciu

Šéf envirorezortu Ján Budaj si myslí, že Vlčan by mal v súvislosti s medializovanou kauzou odstúpiť od projektu a neprevziať financie zo štátnej dotácie. Tvrdí, že zo strany ministerstva životného prostredia nedošlo k pochybeniu pri vyhodnocovaní projektov. Neeviduje ani žiaden lobing zo strany Vlčana v súvislosti so získaním dotácie.

„Nikdy by som sa ako člen vlády nepokúšal podnikať s peniazmi, o ktorých rozhoduje štát. Myslím si, že to je rizikové,“ uviedol Budaj. Poznamenal, že by možno bolo dobré zvážiť prípadné legislatívne zmeny týkajúce sa konfliktu záujmov.

Budaj tvrdí, že všetky podmienky v súvislosti s dotknutou dotáciou splnila iba jedna firma a druhá nezískala potrebný počet bodov. Poukázal pritom na jednotlivé kritériá vyhodnocovania projektov aj na úradnícky postup. „Podľa súčasnej miery preskúmania ešte neviem povedať, či došlo k pochybeniu,“ uviedol. Deklaroval, že využije všetky možnosti preverenia a bude čo najrýchlejšie konať.

Postup pri tejto kauze podľa Budaja dokázal, že vo vláde nie je chaos. Skonštatoval, že aktuálne je na prezidentke Zuzane Čaputovej, komu pridelí rezort pôdohospodárstva po Vlčanovom odchode.

Ján Budaj. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Karahuta nepovažuje Vlčanov koniec za správny, Matovič chce nezávislé vyšetrenie

Predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina) nepovažuje Vlčanovo rozhodnutie odísť z funkcie za správne. Tvrdí, že treba zistiť, či bol prísľub dotácie oprávnený. Ak to tak nie je, mali by to podľa neho riešiť orgány činné v trestnom konaní.

Karahuta si myslí, že Vlčanov odchod z funkcie spôsobí nervozitu a nespokojnosť farmárov. Dodal, že na prácu rezortu prijímal pozitívne reakcie. Poslanec argumentuje, že viacero politikov má vlastné firmy. Zdôraznil, že Vlčan si nevyplatil dotáciu z vlastného rezortu.

„Niekto tu žiadosť poslal, ale niekto tu žiadosť vyhodnotil a ten prísľub niekto musel dať. Nech sa postaví pred kamery ten, kto prísľub dal. Nech povie, na základe čoho bola dotácia prisľúbená, či to bolo oprávnené alebo neoprávnené,“ povedal Karahuta novinárom v parlamente.

Líder OĽaNO Igor Matovič očakáva od Vlčana, ako aj od dočasne povereného ministra životného prostredia Jána Budaja podrobné vysvetlenie prípadu. „Žiadosť Samuela Vlčana o uvoľnenie z funkcie ministra pôdohospodárstva považujeme len za prvý krok k nezávislému vyšetreniu kauzy, v ktorej sa ocitol nominant Eduarda Hegera,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

OĽaNO tiež očakáva od prezidentky Zuzany Čaputovej, že Vlčanovi bezodkladne odoberie poverenie riadenia ministerstva.

https://standard.sk/351544/opozicia-ocakava-od-prezidentky-vyvodenie-zodpovednosti-v-pripade-vlcana/

Na dotáciu blízkej firme upozornil Smer

Predstavitelia opozičnej strany Smer-SD na stredajšom mítingu uviedli, že firma Vlčanovej rodiny Reko Recycling dostala v apríli od ministerstva životného prostredia (MŽP) nenávratný príspevok vo výške približne 1,4 milióna eur.

„Spoločnosť Reko Recycling dostala 19. apríla 2023 nenávratný finančný príspevok z rezortu životného prostredia 1 416 000 eur. Vo výzve bolo osem žiadostí. Jedna, jediná však bola úspešná, a to firma pána Vlčana,“ spresnil predseda strany Robert Fico s tým, že Vlčan je v uvedenej firme konečným užívateľom výhod.

Fico zdôraznil, že pridelenie štátnej dotácie pre firmu považuje „za škandál“, najmä v kontexte neotvorenia mimoriadnej parlamentnej schôdze, ktorá sa mala zaoberať vysokými cenami potravín.

Minister to popiera

Vlčan v stredu kritiku opozičnej strany odmietol. Získanie dotácie považuje za výsledok odbornej práce ľudí zo spoločnosti Reko Recycling. Predpokladá zároveň, že spolu s bankovým úverom sa príspevok použije na technologické inovácie pre ekologizáciu skládky.

„Verím, že tak, ako má rezort pôdohospodárstva nastavené európske kontrolné mechanizmy pri poskytovaní nenávratných finančných príspevkov, tak aj rezort životného prostredia disponuje kontrolami na predchádzanie možného konfliktu záujmov alebo vylúčenie rizika, či jeden projekt nebol uprednostnený na úkor iných. Moje majetkové podiely v spoločnostiach a moje predchádzajúce podnikanie som nikdy netajil a ani som sa nikdy neuchýlil k ich zakrytiu cez schránkové firmy,“ poznamenal Vlčan v stredu.

Nezastal sa ho ani premiér

Ministerstvo životného prostredia priblížilo, že firma podala žiadosť spolu s ostatnými žiadateľmi ešte pred rokom a žiadosť posudzovali vyžrebovaní hodnotitelia.

„Vedenie Sekcie environmentálnych programov a projektov MŽP SR konštatovalo, že pri žiadosti spoločnosti Reko Recycling prebehlo hodnotenie v súlade s pravidlami EÚ pre poskytnutie nenávratného finančného príspevku (NFP),“ uviedol envirorezort.

Budajov rezort dodal, že hoci zmluvu o poskytnutí príspevku podpísala Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) ešte v závere minulého roka, spoločnosti neboli zatiaľ uvoľnené žiadne finančné prostriedky. SAŽP skúma prostredníctvom európskeho systému ARACHNE aj riziká súvisiace s konečným užívateľom výhod.

Keďže opozícia spochybňuje vylúčenie väčšiny uchádzačov o NFP, minister Ján Budaj rozhodol, že priebeh administratívneho a odborného posudzovania žiadateľov o NFP, ktorí sa prihlásili do výzvy podporujúcej opätovné použitie a zhodnocovanie nie nebezpečných odpadov, bude podrobený auditu.

Z ôsmich žiadateľov o NFP neprešli administratívnym hodnotením traja, keď dvaja nepredložili na výzvu o doplnenie požadované dokumenty a jeden ich síce predložil, ale po lehote. Zo zvyšných piatich však štyria neprešli odborným hodnotením.

Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger uviedol, že je „pripravený konať“, pokiaľ kontroly prinesú informácie o porušení zákona.

„Na predmetnú dotáciu sa predseda vlády ministrov pýtal, podľa ich informácií dotácia bude ešte pred vyplatením príspevku v najbližších týždňoch prechádzať ďalšími štátnymi a európskymi kontrolnými mechanizmami,“ uviedol tlačový odbor Úradu vlády.

Kontaminovaná ukrajinská pšenica

Okrem spornej dotácie a vysokých cenien potravín čelí Vlčan kritike aj pre dovoz kontaminovanej pšenice a obilia z Ukrajiny. Celkovo 1 500 ton ukrajinskej pšenice, ktorú v kolárovskom mlyne zachytili veterinári v polovici apríla, obsahovala pesticíd, ktorý v EÚ nie je povolený.

Vláda SR preto 17. apríla zakázala dovoz obilia a niektorých agrokomodít z Ukrajiny.

(tasr, est)


Ďalšie články