Káčer požiadal o odobratie poverenia. Budaj ostáva vo funkcii, lebo by to považoval za „podraz Hegera“

Rastislav Káčer požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí. Šéf envirorezortu Ján Budaj však ostáva vo funkcii, lebo by to vnímal ako podraz premiéra, ktorý sa vládu snaží zo všetkých síl udržať.

146. schôdza vlády SR Rastislav Káčer a v pozadí Ján Budaj. Foto: Martin Baumann/TASR

Káčer oficiálnu žiadosť z dôvodu prebiehajúcej zahraničnej cesty do kancelárie prezidentky ešte nedoručil.

„Poverený minister Rastislav Káčer poslal dnes predpoludním zo zahraničnej služobnej cesty prezidentke Zuzane Čaputovej sken listu, v ktorom ju požiadal o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí,“ priblížil hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Oficiálnu žiadosť Prezidentský palác ešte nedostal, keďže Káčer je na pracovnej ceste v zahraničí.

Vláde Eduarda Hegera vyslovila Národná rada nedôveru ešte v decembri minulého roka. Prezidentka kabinet dočasne poverila vládnutím do predčasných parlamentných volieb. Odvtedy už z vlády odišiel minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a vo funkcii ministra financií skončil aj líder OĽaNO Igor Matovič. Vedením oboch rezortov je nateraz poverený premiér. Aktuálne je na odchode z ministerského postu aj Samuel Vlčan.

Šéf diplomacie je členom Hegerovej strany Demokrati, ktorá vznikla rozdelením poslaneckého klubu OĽaNO. Aká bude jeho politická budúcnosť, zatiaľ neprezradil.

Budaj sa funkcie nevzdáva

Káčerov stranícky kolega Ján Budaj však v ministerskej funkcii ostáva, hoci čelí kritike pre pridelenie dotácie vo výške 1,4 milióna eur rodinnej firme agroministra Samuela Vlčana s názvom Reko Recycling. BUdaj informoval, že o vyše 40-miliónový balík sa uchádzalo osem firiem a peniaze by sa ušli všetkým, ale iba Vlčanova splnila všetky podmienky a získala potrebný počet bodov.

Budaj v piatok obhajoval, že zo strany envirorezortu nedošlo k pochybeniu pri vyhodnocovaní projektov. Prebehne však hĺbkový audit a ak sa preukáže pochybenie, je ochotný vyvodiť osobnú zodpovednosť. Je však presvedčený, že pracovníci envirorezortu postupovali v súlade so zákonom.

Keďže Vlčan nie je konateľom spoločnosti, envirorezort podľa jeho slov nevedel, že je vlastníkom Reko Recycling. Vlčan sa k tomu priznal na parlamentom výbore, na ktorom Budaj nebol. Až 20. apríla sa vraj z portálu odpady-portal.sk dozvedel o možnom konflikte záujmov a obrátil sa na Vlčana a premiéra listom, lebo to považoval za „reputačné riziko“. Necíti však „etické výčitky“.

Odmietol sa vyjadriť k špekuláciám o tom, že prezidentka vymenuje úradnícku vládu. Hegerov kabinet zatiaľ neopúšťa, lebo by to vnímal ako podraz premiéra, ktorý sa vládu snaží zo všetkých síl udržať. Káčer podľa Budaja neodchádza pre kauzu s Vlčanovou dotáciou.

V hre je úradnícka vláda

Prezidentka Zuzana Čaputová sa momentálne nachádza v Spojenom kráľovstve. Slovenskú republiku tam bude zastupovať na zajtrajšej korunovácii britského kráľa Karola III.

Prezidentská kancelária informovala, že o ďalšom postupe rozhodne Čaputová budúci týždeň. Na výber má dve možnosti.

Môže Vlčanovi a Káčerovi zobrať poverenie viesť ministerstvo. Rezorty potom musí viesť iba niektorý z členov vlády, keďže jej parlament v decembri vyslovil nedôveru – takto sa premiér Eduard Heger chopil aj funkcie ministra zdravotníctva a ministra financií.

Nezaradený poslanec Patrik Linhart v piatok informoval, že je pripravený vzdať sa mandátu a nastúpiť na pozíciu agroministra. Zároveň požiadal hlavu štátu a premiéra o prijatie. Niekomu bude však treba priradiť aj rezort diplomacie, o ktorý zatiaľ nik nepožiadal.

Ďalšou možnosťou je vymenovať úradnícku vládu.

Heger úradnícku vládu vytrvalo odmieta

Scenár úradníckej vlády už druhý deň odmieta premiér Eduard Heger, lebo za ňou vidí nestabilitu. Heger hovorí aj o výmenách vo vláde. Konkrétne návrhy riešení nešpecifikoval, chce ich predostrieť prezidentke Zuzane Čaputovej, s ktorou sa má stretnúť začiatkom budúceho týždňa.

Heger chce zabezpečiť také riadenie rezortov, ktoré bude vedieť pokračovať v reformách, aby Slovensko zbytočne nestagnovalo. „Som otvorený akémukoľvek riešeniu, ktoré prinesie stabilitu a pokoj,“ povedal pre TASR.

„Ja som povedal, k výmenám príde, všetko je otvorené, ale dôležitý je cieľ,“ vyhlásil Heger s tým, že dovládnuť musí vláda, ktorá bude schopná pokračovať vo všetkých rozbehnutých aktivitách a plniť ich až do predčasných volieb.

„Potrebujeme nájsť ľudí, ktorí budú vedieť túto krajinu viesť tak, aby zabezpečili kontinuitu. Myslím si, že dnes je vo vláde viacero takýchto ľudí. Čiže áno, môžeme sa rozprávať o nejakých výmenách, ale s pani prezidentkou ako prvou,“ priblížil.        

Kollár: Nastane ešte väčší chaos

Predseda parlamentu a strany Sme rodina Boris Kollár v piatok novinárom povedal, že s prezidentkou má hovoriť v utorok (9. mája). Tvrdí, že ju nebude na nič prehovárať. Myslí si, že situácia smeruje k úradníckej vláde.

„Určite nemôžem uprieť snahu premiéra Hegera, že chce zabrániť ešte väčšiemu chaosu. Ešte väčší chaos nastane, keď príde úradnícka vláda,“ povedal Kollár.

Nový kabinet podľa neho vždy dostáva sto dní, aby sa zorientoval, no ani tento čas by podľa neho nestačil úradníckej vláde. Tá podľa neho nevyvedie krajinu z chaosu, ale ešte viac ho prehĺbi.

Šéf parlamentu súhlasí s tým, že vláda má dosť chýb a možno aj prispela k chaosu, no ešte musí dotiahnuť veľa rozbehnutých vecí a priviesť krajinu k voľbám. „Keď to teraz zmeníme, bude to väčší chaos, už to všetko padne na vládu pani prezidentky,“ povedal s tým, že Sme rodina nebude z vlády sťahovať svojich ministrov a tvoriť tak ešte väčší chaos.

(tasr, est)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok