Legenda v tom má jasno. Čo si myslí Višňovský o neúčasti hráčov z KHL na svetovom šampionáte

Ľubomír Višňovský. Foto: Pavel Neubauer/TASR Ľubomír Višňovský. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré tento rok na majstrovstvá sveta nezobralo hráčov pôsobiacich v Kontinentálnej hokejovej lige, hoci výkonnosť na to mali. Ako to už býva, časť verejnosti s týmto krokom Slovenského zväzu ľadového hokeja súhlasí, druhá je proti. Rozporuplné sú aj názory v samotnom hokejovom prostredí.

Počas aktuálnych majstrovstiev sveta v Lotyšsku a Fínsku sa k tejto problematike vyjadril aj jeden z najlepších hokejistov v histórii Slovenska, niekdajší obranca Ľubomír Višňovský. Sám v minulosti počas dvoch sezón pôsobil v KHL, keď si obliekal dres Slovana Bratislava. Liga sa odvtedy výrazne zmenila, ale stále ju považuje za jednu z najlepších súťaží na svete. Keď tam niekto ide hrať aj v súčasnosti, rozumie tomu.

„Samozrejme, šport a politika idú vždy v kope, ale […] či sa na mňa niekto urazí, alebo neurazí, ja to poviem svojsky. Mám na to svoj názor. Aj ten športovec pre niečo trénoval celý život a chce hrať najlepšiu ligu. Nepodarilo sa mu dostať do NHL, tak išiel hrať do KHL. Má pár rokov na to, aby si zarobil peniaze,“ povedal Ľubomír Višňovský v relácii Téma s Martinou Comisso na Spark TV.

„Veď my sme to robili od piatich, šiestich rokov. Dá sa povedať, že nič iné nevieme. No tak išli do KHL a teraz ich odsudzujú za to, že hrajú druhú alebo tretiu najlepšiu ligu na svete. Jednoducho tam išli hrať hokej. Oni nemôžu za to, že je vojna, čo aj ja odsudzujem. Je to kruté pre ľudí a v 21. storočí je to nemysliteľné,“ zdôraznil 46-ročný držiteľ kompletnej medailovej zbierky z majstrovstiev sveta a účastník štyroch zimných olympijských hier.

„Tým hráčom ja nič nevyčítam, je to ich rozhodnutie. Možno by som to spravil aj ja, že by som išiel hrať do KHL, keby som bol v ich koži a chcel by som si zarobiť peniaze,“ prezradil.

Na tohtoročných majstrovstvách sveta figuruje niekoľko hráčov, ktorí na klubovej úrovni pôsobia v KHL, prípadne aj v nižšej ruskej súťaži VHL. Na šampionát ich nominovali Kazachstan i Slovinsko.

„Či reprezentovať alebo nereprezentovať? Poďme sa pozrieť niekde úplne inde. Samozrejme, aj Američania pomáhajú tej vojne. Prečo teda Američania nespravia krok a nevyhodia všetkých ruských hráčov z NHL? Prečo nás oni teraz kritizujú, že my nemôžeme mať slovenských hráčov na majstrovstvách sveta, ale oni nevyhodia všetkých Rusov z NHL? Pre mňa sa to tam uzavrelo. Nevyhodili a iba kritizujú a dávajú rôzne sankcie, ale potom nech je to jedna k jednej,“ uviedol rodák z Topoľčian, ktorý odohral v NHL viac ako 900 zápasov za Los Angeles, Edmonton, Anaheim a New York Islanders.

Postoj bývalého vynikajúceho obrancu je jednoznačný. „Ja by som tých hráčov pokojne zobral na majstrovstvá sveta. Je to môj názor, či sa na mňa niekto hnevá, alebo nie,“ uzavrel dlhoročný reprezentant Slovenska Ľubomír Višňovský.


Ďalšie články