Šucha nevie odpovedať na to, kto je muž alebo žena, vraj nie je genetik

Zaèal sa 11. roèník IT Fitness Testu, do testovania sa zapoja všetky krajiny V4 Na snímke vedúci zastúpenia Erurópskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha počas tlačovej konferencie pri príležitosti otvorenia 11. ročníka IT Fitness Testu 26. apríla 2022 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Šéf bratislavského Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha nevie odpovedať na to, kto je muž alebo žena, vraj totiž nie je genetik.

„Nemyslím, že som kompetentný vyjadrovať sa k takýmto otázkam. Nie som antropológ ani genetik alebo lekár,“ odpovedal Šucha na otázku denníka Postoj, či to, že je niekto muž alebo žena, je objektívna biologická záležitosť alebo je to otázka toho, ako sa kto cíti.

Hoci Šucha podľa vlastných slov nie je genetik, ešte skôr v tento mesiac vyhlásil, že Slováci majú v otázke rodovej rovnosti pokazené chromozómy, ktoré treba napraviť tlakom, kultúrnou zmenou alebo kvótami.

Jeho slová, ktoré odzneli v máji v Centre vedecko-technických informácií (CVTI) v Bratislave v rámci otváracieho prejavu na konferencii Férová akadémia, medzitým vyvolali veľké pobúrenie konzervatívnych politikov a občanov.

„Takéto vyjadrenia považujeme za neakceptovateľné a je nepredstaviteľné, aby zneli z úst kohokoľvek a už vôbec nie zástupcu Európskej komisie. Tá by voči vedúcemu svojho zastúpenia mala okamžite vyvodiť dôsledky a stiahnuť ho,“ uviedol tento týždeň predseda mimoparlamentnej KDH Milan Majerský.

Šucha svoje vyjadrenia stále obhajuje slovami, že šlo o „nadsázku“, ktorá sa v hovorovom jazyku používa rovnako ako keď povieme „mám z toho španielsku dedinu“. „Keďže na konferencii bolo vedecké publikum, zvolil som DNA,“ bránil sa pre Postoj.


Ďalšie články