Drag Queens v Mníchove čítali malým deťom o chlapcovi v sukni. Akciu podporili aj kresťanskí politici

Munich, Germany. 13th June, 2023. Drag King Eric BigClit (r) and drag queen Vicky Voyage, pictured after the reading in the district library. Under the motto "We read you the world as you like it", drag queen Vicky Voyage and drag king Eric BigClit read b Drag king Eric BigClit (vpravo) a drag queen Vicky Voyage po čítaní v okresnej knižnici v Mníchove. Foto: Profimedia.sk

S najmladším synom sme sa nečakane ocitli v nemocnici, preto mi dokončenie článku trvalo o niečo dlhšie, než som plánovala. Na izbe som bola s jednou nemeckou a jednou arabskou ženou. Obe boli v nemocnici so svojimi dcérami. Nemecká matka sa rozprávala s arabským dievčatkom vo veku približne 7-8 rokov a začala jej hovoriť o niekom, kto sa cíti ako transosoba a zašla do pomerne veľkých detailov. Arabské dievčatko vedelo dobre po nemecky, celkom však nerozumelo, čo mu tá pani hovorí. Situácia je príznačná pre súčasné Nemecko, v ktorom niet úniku pred problematikou transosôb.

V bavorskom Mníchove sa minulý týždeň v mestskej knižnici konalo vystúpenie dvoch drag performerov – drag queen Vicky Voyage a drag king Eric BigClit čítali deťom od štyroch rokov.

Podujatie už niekoľko týždňov budilo veľký rozruch a protesty. Strana AfD pozývala na protestnú akciu s heslom „ruky preč od našich detí, stop genderpropagande“. Proti AfD a na podporu akcie sa zhromaždilo okolo 500 demonštrantov s mottom „Mníchov je farebný“. Nechýbali, samozrejme, Zelení a Antifa.

Akciu podporovali aj niektorí kresťanskí politici

K odporcom akcie patrili okrem AfD aj „Freie Wähler“, takzvaní slobodní voliči. Ich predseda a zároveň zemský minister hospodárstva Hubert Aiwanger žiadal zastavenie podujatia.

„Je to ohrozovanie detí a prípad pre sociálku, nejde o otvorenosť voči svetu, ako to zľahčujú Zelení“. Podobné stanovisko zaujala CSU na mestskej úrovni a žiadala zákaz. Následne bola CSU „potrestaná“ tým, že organizátori „Christopher Street Day“ vylúčili CSU z budúceho „slávnostného sprievodu“. Našlo sa však niekoľko miestnych politikov z CSU, ktorí demonštrovali po boku Antifa z dôvodu „lásky k blížnemu“.

Napriek všetkým protestom sa akcia uskutočnila. Na mieste zasahovalo 200 policajtov, ktorí prísne kontrolovali vstup do knižnice a oddeľovali od seba podporovateľov a odporcov akcie. Novinárov do priestorov nepustili a čítanie si mohli vypočuť len v priamom prenose vo vedľajšej miestnosti.

Začalo sa z knihy Flora a medový bozk, ktorá sa končí tým, že princezná Flora nenájde žiadneho žabieho princa, ktorého by pobozkala, a tak pobozká iné dievča. Nasledovala prezentácia z publikácie Chlapec v sukni.

Vicky Voyage vystúpil v kostýme ako „ľadová kráľovná“. Eric BigClit (veľký klitoris) v „civilnom“ živote pracuje ako „postpornografická predstaviteľka“, hovorí si aj „Mushido“ – odvodené od nemeckého slova „Muschi“ označujúce ženské genitálie.

Podporovatelia mníchovskej akcie. Foto: FB

Julien (Julana) Gleisenberg

Čítania sa mal zúčastniť aj trinásťročný chlapec menom Julana, ktorého volajú prvou detskou „transspisovateľkou“. Pre nepokoje svoju účasť odmietol, jej, respektíve jeho príbeh si však zaslúži pozornosť.

Julana sa narodil ako chlapec Julien a tvrdí, že túži byť dievčaťom. Minulý rok verejnoprávna televízia WDR priniesla dokument Ťažká cesta k vlastnému pohlaviu o štyroch transosobách, ktoré sú nešťastné vo svojom biologickom pohlaví a jedným z protagonistov je aj Julien.

Najstaršia (a jediná dospelá) z nich bola zároveň aj jedinou osobou, ktorá dnes ľutuje svoj (čiastočný) proces zmeny (odstránenie prsníkov). Julien je vo filme najmladšou osobou, má len necelých 12 rokov. Autori filmu Juliena sprevádzajú na lekárske vyšetrenia. Snímka ukazuje, ako dostáva injekciu s blokátormi puberty: „Tento liek sa ti dostane do tela a zastaví hormón, ktorý nechceme,“ upokojuje matka dieťa, ktoré má strach z injekcie.

Otec dieťaťa vo filme popisuje, aké bol jeho syn nešťastné a zakríknuté dieťa, veľa plakal a mal výbuchy zlosti. Keď raz v televízii bežal film o transdeťoch, Julien, v tom čase deväťročný chlapec, vyslovil želanie, že chce byť dievčaťom. Od momentu „outingu“ nabrali udalosti rýchly spád.

Julienovi vyšla kniha, ktorá má slúžiť deťom, aby lepšie pochopili transtémy. Nasledovala druhá kniha, tentoraz určená rodičom. Odvtedy sa začal kolotoč vystúpení, z dieťaťa outsidera sa stala verejná osoba a vo veku 10 rokov „detský vyslanec“ pre transgender nadáciu SK WelcomeHome Die Transgenderstiftung. Väčšina príspevkov bola odstránená a sú prístupné len z archivovaných zdrojov. Julien prezentuje svoju knihu v rámci verejných vystúpení. Stretáva sa s hercami a prominentmi vrátane politikov. Médiá rady prezentujú jeho príbeh ako uvedomelú cestu dieťaťa, ktoré našlo svoje šťastie.

Noviny Neue Zürcher Zeitung (NZZ) však upozorňujú na niekoľko skutočností, ktoré nabúravajú túto success story. Julienov otec je už roky v predsedníctve spolku, ktorý sa okrem trans- a queer tém zasadzuje za ľudí praktizujúcich BDSM (sadomasochistické praktiky).

V online obchode spolku možno vedľa seba nájsť sadomaso pomôcky a fetiše spolu s Julienovou knihou. Stránka už je medzitým neprístupná a na otázky NZZ odmietol otec odpovedať.

Či táto špecifická „záľuba“ rodičov mala vplyv na Juliena, s určitosťou nezistíme. Otázky však v každom prípade budí spôsob, akým rodičia pristupujú k mediálnym vystúpeniam svojho dieťaťa, ktoré by si namiesto senzáciechtivého publika zaslúžilo väčšiu ochranu. Fotky dokumentujúce transpremenu na Instagrame medzitým zmizli. Niežeby rodičia prišli k rozumu, ale pre spomínanú demonštráciu si vyžiadali prílišnú pozornosť kritikov.


Ďalšie články