Chcel F-16 pre Ukrajinu. Biden vraj zablokoval kandidatúru britského ministra obrany na post šéfa NATO

Joe Biden. Foto: TASR/AP Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden zablokoval kandidatúru britského ministra obrany Bena Wallacea na post generálneho tajomníka NATO. Informujú o tom viaceré svetové médiá s odvolaním sa na britský denník Telegraph.

Wallaceovi sa podľa portálu nepodarilo získať podporu Washingtonu po tom, ako Briti začali tlačiť na výcvik ukrajinských pilotov na americké stíhačky F-16 bez predchádzajúceho súhlasu USA.

Zdroj z NATO pre Telegraph povedal, že tento krok „ukončil akúkoľvek zostávajúcu nádej“, ktorú mal minister obrany. USA má totiž v NATO najvýznamnejšie slovo.

Wallace bol pritom jedným z favoritov na prevzatie funkcie šéfa vojenskej aliancie po Jensovi Stoltenbergovi, ktorému len v utorok predĺžili mandát o jeden rok, konkrétne do 1. októbra 2024.

Portál poznamenal, že to nie je prvýkrát, čo Londýn urobil odvážny krok v oblasti zbraní pre Ukrajinu v nádeji, že zatlačí na USA. Samotné Spojené kráľovstvo nebude môcť poskytnúť Ukrajine stíhačky F-16, pretože nimi nedisponuje.

Britský premiér Rishi Sunak v máji oznámil, že Spojené kráľovstvo pomôže viesť medzinárodné úsilie o poskytnutie lietadiel vyrobených v USA pre vojnou zničenú Ukrajinu.

Ak by sa informácie potvrdili, šlo by o jeden z najzávažnejších rozkolov medzi USA a Spojeným kráľovstvom, krajinami, ktoré sa vzájomne považujú za najbližších spojencov.


Ďalšie články