Festival Pohoda ako príklad rozdeľovania spoločnosti?

Pripravy na 26. roèník festivalu Pohoda v Trenèíne Riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Na festivale Pohoda som párkrát bol. Cítil som sa tam vždy dobre, hoci nepatrím medzi festivalové typy. Posledné dva ročníky sú však pre mňa čímsi zvláštnym. Možno je to zmenou mojej optiky, možno tým, že svet sa mení. Odkedy je mojou pracovnou agendou „sloboda vierovyznania a presvedčenia“, všímam si, ako verejný priestor ohľadne náboženstva hrubne. A to aj v prípadoch, ktoré s náboženstvom či presvedčením zdanlivo nesúvisia. Festival Pohoda je dobrý príklad.

Zvláštny pocit už vyvolal minulý rok „spor“ medzi „davom“ pred provizórnou spovednicou a biskupom Haľkom. Nechápte ma zle, spor patrí k verejnej debate, dokonca je želaný. Má to byť však spor slušný, argumentačný a strany majú mať rovnaké postavenie. Minulý rok bol katolícky biskup Haľko pozvaný na festival s tým, že v určených časoch bude poskytovať duchovný rozhovor alebo spoveď. Pekná myšlienka. Jej uskutočnenie v roku 2022 sa ale zvrhlo. Celý priebeh bol až surreálny a akoby nebol iba o biskupovi Haľkovi, ale o náboženskej slobode ako celku. Na pranier sa dostalo celé náboženstvo, ktoré učí niečo, s čím aktéri tohto konfliktu nesúhlasili. Naviac, neprišlo ani jasné stanovisko od organizátorov, ktoré by odsúdilo dehonestáciu osoby biskupa a jeho náboženstva a postavilo by sa jasne za ľudské práva vo forme náboženskej slobody. Organizátori skôr ľutovali, že biskupa Haľka pozvali.

Pokračovanie je v tomto roku. Zástupcovia katolíckej cirkvi na podujatí chýbajú úplne. Ak nechceli prísť, v poriadku, treba to odkomunikovať. Ale prečo pozvať suspendovaného kňaza? Nevykonáva funkciu v svojej cirkvi, teda veriaci danej denominácie sa s ním môže maximálne porozprávať s vedomím, že je mimo službu.

Festival Pohoda je súkromné podujatie, ale aj tak má spoločenskú zodpovednosť. Jej organizátori svojimi počinmi formujú Slovensko, to si treba uvedomiť pri každom rozhodnutí.

Rozmýšľam, ako takéto činy a gestá pomáhajú verejnej debate na Slovensku. Ako zmierňujú spoločenské napätie? Reakcia na ne sa dala očakávať. Keď sa pozriem do rôznych končín sveta, vidím rast násilia motivovaného nenávisťou k náboženstvu. Tak si hovorím: komu toto prospeje? Po akej ceste to ideme?

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články