Federálna komisia pre obchod vyšetruje tvorcu ChatGPT v súvislosti s ochranou spotrebiteľov

ChatGPT. Ilustrácia: Vlado Palša Ilustrácia: Vlado Palša

Americká Federálna komisia pre obchod (FTC) začala vyšetrovať spoločnosť OpenAI, ktorá je tvorcom ChatGPT, či neporušila zákony o ochrane spotrebiteľa tým, že získala verejné údaje a prostredníctvom svojho chatbota zverejnila nepravdivé informácie.

Agentúra zaslala OpenAI 20-stranový list, v ktorom ju požiadala o podrobné informácie o jej technológii umelej inteligencie, produktoch, zákazníkoch, opatreniach na ochranu súkromia a bezpečnosti údajov. Hovorca FTC sa k vyšetrovaniu, o ktorom ako prvý vo štvrtok informoval denník Washington Post, nevyjadril.

V dokumente FTC, ktorý zverejnil Washington Post, sa uvádza, že agentúra vyšetruje, či sa spoločnosť OpenAI „dopustila nekalých alebo klamlivých praktík v oblasti ochrany súkromia alebo bezpečnosti údajov“ alebo praktík poškodzujúcich spotrebiteľov.

Zakladateľ OpenAI Sam Altman na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter vyjadril sklamanie, že sa vyšetrovanie dostalo na verejnosť v rámci „úniku informácií“ a poznamenal, že tento krok „nepomôže budovať dôveru“, no zároveň dodal, že spoločnosť bude s FTC spolupracovať.

„Je pre nás mimoriadne dôležité, aby naša technológia bola bezpečná a pro-spotrebiteľská, a sme presvedčení, že dodržiavame zákony,“ napísal a dodal, že chránia „súkromie používateľov“ a systémy navrhujú tak, aby sa „dozvedeli o svete, nie o súkromných osobách“.

ChatGPT v marci v Taliansku dočasne zakázali pre obavy, že by mohol porušovať normy ochrany osobných údajov a predmetom vyšetrovania je aj vo viacerých ďalších krajinách, napríklad aj v Španielsku a Nemecku. Európske agentúry na ochranu údajov v súčasnosti pod záštitou Európskeho výboru pre ochranu údajov (EDPB) skúmajú rôzne otázky ochrany súkromia, ktoré vyvolávajú generatívne nástroje umelej inteligencie.

OpenAI a agentúra Associated Press vo štvrtok oznámili dohodu, na základe ktorej spoločnosť získa licenciu na archív spravodajských článkov agentúry AP.

(sita)


Ďalšie články