Hádka bývalých premiérov: Ste umelina, hráš sa na niečo, čo nie si, odkázal Matovič Hegerovi

Igora Matoviča mrzí, že líder Demokratov Eduard Heger očierňuje svoju bývalú stranu OĽaNO. Heger trvá na tom, že Matovič nedokáže s nikým vládnuť. Obaja politici sa prvýkrát od politického rozchodu stretli v televíznej relácii Analýzy 24 na TV Joj.

M,H Igor Matovič a Eduard Heger. Reprofoto

Dvaja bývalí premiéri sa vo štvrtok stretli v politickej diskusii. Ani jednému by sa podľa posledných prieskumov nepodarilo prelomiť parlamentné kvórum. OĽaNO ide do volieb v koalícii so stranami Za ľudí a Kresťanská únia a posledné týždne dosahujú okolo 6,7 percenta, pričom na vstup do parlamentu potrebujú sedem percent. Demokrati sú na tom ešte horšie. Potrebovali by päť percent, ale v prieskumoch získavajú okolo 3,3 percenta.

Debata bola vypätá, obaja politickí lídri sa osočovali, nesúhlasili s výrokmi toho druhého a skákali si do reči.

Matovič sa nápadu päťsto eur pre voličov nevzdá

Igor Matovič v úvode relácie skonštatoval, že nevníma svoje hnutie ako nepriechodného politického partnera. „Väčšina ide do politiky robiť biznis a vedia, že s Matovičom sa to nedá. V minulosti nám agentúry predpovedali sedem percent a mali sme 25 percent,“ povedal.

Neupustia vraj ani od požiadavky päťsto eur za účasť vo voľbách, ktorú sa v kampani rozhodli prezentovať talianskymi autami Fiat 500. „Je to reálne, dá sa to spraviť ako pri očkovacom bonuse. Nazýva sa to pozitívna retroaktivita, na základe zmeny zákona môžeme spätne vyplatiť voličom päťsto eur,“ myslí si Matovič.

Podľa Eduarda Hegera to nepripadá do úvahy. Zoznamy voličov vraj nemožno zverejniť, lebo je to v rozpore so zákonom. „Ideš na to bagrom, ako si to ty zvykol hovoriť. My to vidíme ako marketing, ponúkaš ľuďom holuby na streche,“ vytkol Matovičovi niekdajší stranícky kolega.

Demokrati vraj málo vyzývajú na účasť vo voľbách

Obaja politici sa vyjadrili aj k prebiehajúcej volebnej kampani.

Stredajšia tlačová beseda Demokratov vraj OĽaNO sklamala, lebo očierňovanie ich protikorupčnej strany nie je cesta. Matovič daroval Hegerovi tričko s kampaňovým nápisom „Hybaj voliť“. „Bol by som radšej, keby Demokrati namiesto ohovárania demokratických strán začali ľudí motivovať na účasť vo voľbách,“ povedal Matovič.

Líder Demokratov Eduard Heger tričko prijal. Zopakoval však, že ak Demokrati nebudú po voľbách v parlamente, sú dva hrozivé scenáre: korupčná vláda Smeru, Hlasu a Republiky a vláda neskúsených strán, ktoré sa budú hádať. „Nikto na Slovensku nečaká, že Igor a Rišo budú zrazu kamaráti,“ pripomenul Heger koaličné hádky medzi lídrom SaS Richardom Sulíkom a Matovičom.

Líder OĽaNO mu odkázal, že aj oni spravia zostrih hádok Hegera s bývalými koaličnými partnermi. Podľa šéfa Demokratov by takýto zostrih bol „desaťminútovým tichom“, lebo on sa s nikým nehádal. „Nikoho neočierňujeme, my sme pomenovali riziká,“ uzavrel Heger.

Matovič predpokladá, že SaS sa po 30. októbri do parlamentu nedostane. Ak však voliči rozhodnú opačne, je ochotný rokovať s Richardom Sulíkom o povolebnej spolupráci. „Jediné, čo Slovensko zachráni, je vyššia volebná účasť. To neznamená, že títo ľudia budú voliť automaticky nás, ale rozdelia svoje hlasy medzi všetky demokratické strany,“ myslí si víťaz parlamentných volieb 2020.

Matovič: Strane Demokrati chýba pokora

Matovič druhému diskutujúcemu vytkol, že rozbili pravicové spektrum, a teraz vzniklo viacero dvojpercentných blokov ako Modrí, Most – Híd a Aliancia. Bolo by podľa neho fér, keby Demokrati v polovici septembra odstúpili, ak budú mať v prieskumoch tri percentá. Keby vraj koalícii OĽaNO ukazovali prieskumy štyri percentá, tak by to s politikou vzdali. „Ty ani nevieš a rozprávaš veci, ktoré si si poskladal a prezentuješ ich ako pravdu. Tam podľa mňa chýba tá pokora, ale neprekvapuje ma to, lebo sa poznáme roky,“ odpovedal mu Heger.

Matovič zas zhodnotil ako málo pokorný výrok Demokratov, že majú najlepšiu volebnú kandidátku. „Vždy som vám držal palce, ale vidíš, že všetci ľudia z poslaneckého klubu ostali so mnou a nikto ťa nenasledoval. Hráš sa na niečo, čo nie si, a preto máte také preferencie. Zvolili ste si za volebnú líderku Andreu Letanovskú, ale mali ste tam dať radšej Jara Naďa. Podľa mňa robíte chyby, príliš ako umelina mi pripadáte,“ zhodnotil.

Heger si nemyslí, že Matovič si želá úspech Demokratov. Skonštatoval, že sa vedel uživiť pred politikou a uživí sa aj po nej. „Nepotrebujem honosný život, nikdy som ho nemal a ani nebudem mať, nebažím po funkciách,“ zhodnotil Heger.

Hádka o rodinný bonus

Líder Obyčajných mu vytkol aj chválenie sa cudzím perím. V novinách Demokratov, ktoré odoslali voličom do schránok, vraj strana sľubuje, že zachová rodičovský príspevok dvesto eur na každé dieťa. V prvej pätnástke kandidačnej listiny Demokratov pritom podľa Matoviča nie je ani jeden poslanec, ktorý hlasoval za prelomenie veta prezidentky pri rodinnom balíku.

Podľa Hegera to nie je pravda a na kandidátke majú politikov, ktorí podporovali tento bonus. Mená však nešpecifikoval. Rodinný balík chcú vraj zachovať, lebo po voľbách ho chcú prekopať a rozšíriť na kategórie ľudí, ktorých sa momentálne nedotýka.

K otázke, či sú stále kamaráti, sa ani jeden priamo nevyjadril. „Nemáme žiaden kontakt, Igor nás ani nepríde navštíviť, sústredí sa na jazdenie na fiatkách,“ naznačil Heger.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok