Novinárka Tódová a sudkyňa Záleská otvárajú otázku nezávislosti súdnictva aj sledovania novinárov

Novinárka Monika Tódová bola na dovolenke so sudkyňou Pamelou Záleskou. Oživuje to podozrenia o tom, že sudkyňa vynášala informácie zo živých spisov. Otázne je aj to, ako sa o tom dozvedel Martin Daňo, ktorý túto informáciu priniesol.

Záleská Tódová Monika Tódová a Pamela Záleská vo Vile Zvonica. Foto: facebook.com/Martin Daňo

Známa novinárka Denníka N Monika Tódová bola na dovolenke so sudkyňou Špecializovaného trestného súdu Pamelou Záleskou. Túto informáciu priniesol cez víkend kontroverzný youtuber Martin Daňo, ktorý ich nafilmoval vo Vile Zvonica v podtatranskej obci Nová Lesná v momente, keď nakladali bicykle na auto. Daňo vo svojom videu uviedol, že dvojica bývala na spoločnej izbe.

Pripomeňme, že sudkyňa Záleská pôsobí na Špecializovanom trestnom súde, kde rozhodovala vo viacerých známych kauzách. Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika odsúdila na štrnásť rokov väzenia. Do väzby poslala aj bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý v cele neskôr spáchal samovraždu. Záleská rozhodla aj o väzobnom stíhaní bývalého spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka. Za ňu sa neskôr musel štát Haščákovi ospravedlniť. Koncom augusta bude sudkyňa Záleská rozhodovať aj v kauze nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.

Monika Tódová je investigatívna novinárka Denníka N. V minulosti disponovala viacerými spismi zo živých prípadov, ktoré zverejnila. Tódova preto čelila otázkam, odkiaľ má tieto materiály a či ich nezískala nezákonne. Čelila taktiež kritike, že zverejňovaním dokumentov môže ohroziť, prípadne zmariť vyšetrovanie.

Podozrenie, že Tódovej odovzdala dokumenty zo spisov vtedy padlo aj na Záleskú. Tá preto čelila aj disciplinárnemu stíhaniu. „Pokiaľ sa ma pýtate na vzťah s pani novinárkou Tódovou, pýtate sa ma, či som vyniesla nejaké informácie alebo či som jej sprostredkovala informácie, ku ktorým nemala mať prístup. Nie, žiadne informácie som pani Tódovej ani žiadnej inej novinárke či novinárovi nesprístupnila,“ reagovala v minulosti Záleská.

Kostolný Tódovú obhajuje, Hrubala Záleskú nespochybnil

Záleská teraz na otázky novinárov neodpovedá. Jej nadriadený, predseda Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ján Hrubala pre denník Plus jeden deň povedal, že „tak, ako je zabezpečovaná a chránená nezávislosť, vážnosť a dôstojnosť výkonu funkcie sudcu a sudca bez následkov nesmie urobiť nič nedôstojné, tak na verejnosti, ako ani v rámci rozhodovania, tak je chránený aj súkromný život sudcu, pričom do portfólia oprávnení predsedu súdu nepatrí sledovať jeho neverejné prejavy“.

„Samozrejme, žiadny z druhov súkromných aktivít nesmie mať vplyv na rozhodovanie sudcu a na jeho prístup k stranám a k verejnosti,“ uviedol Hrubala.

Matúš Kostolný, šéfredaktor Denníka N pre ktorý Tódová pracuje, sa pre viaceré médiá vyjadril, že nevidí dôvod komentovať súkromie novinárky. „Stojíme za ňou a odmietame praktiky, ktoré ohrozujú bezpečnosť novinárov,“ dodal Kostolný. 

Transparency International má pochybnosti, opozícia vidí spochybnenie nezávislosti súdnictva

Naopak, informáciu považuje za problematickú organizácia Transparency International Slovensko (TIS). „Zverejnené informácie naozaj potvrdzujú osobnú známosť novinárky a sudkyne, čo zjavne v časti spoločnosti vyvoláva pochybnosti, a preto by bolo prínosné otvorené komunikovanie v danej veci zo strany oboch aktérok i Denníka N. A to vrátane objasnenia zo strany denníka, akým spôsobom pokrýva a mieni pokrývať informácie o rozhodovaní danej sudkyne,“ upozornilo TIS.

Tódová so Záleskou čelia kritike aj od časti opozičných politikov. Na informáciu už reagoval Robert Fico, Tibor Gašpar a Ľuboš Blaha zo Smeru, či Tomáš Taraba, ktorý v nadchádzajúcich voľbách kandiduje za SNS.

Fico vo vyjadrení na sociálnej sieti hovorí o mediálno-justičnej mafii. Tibor Gašpar napísal, že „takto vyzerá nezávislé súdnictvo a objektívna žurnalistika v praxi.“ Tomáš Taraba uviedol, že „Pamela Záleská nachytaná na spoločnej dovolenke s Monikou Tódovou je potvrdením, že špecializované inštitúcie v podobe špecializovanej prokuratúry a špecializovaného trestného súdu sú skompromitované inštitúcie, ktoré treba okamžite rozpustiť.“

Naopak, dvojice sa zastal člen strany Modrí, Most-Híd Konrád Rigó. „To, čo niektorí vykreovali z tatranského pobytu Tódovej a Záleskej, je nevkusné,“ komentoval politik s tým, že napriek nevhodným politickým komentárom je potrebné celú situáciu čo najskôr vyriešiť. „Jedno je však isté, všetci zainteresovaní musia čo najskôr zaujať stanovisko, vrátane vydavateľstva Denníka N a Špeciálnej prokuratúry. Teraz môže pomôcť iba úprimná reč,“ dodal Rigó.

Kontroverzný Daňo

Otázky však vyvoláva aj to, ako sa k informácii, že Záleská s Tódovou sú spolu na dovolenke, dostal Martin Daňo. Ten tvrdí, že to bola náhoda. V penzióne sa vraj ubytoval preto, že mu zlé počasie nedovolilo pokračovať v naplánovanej ceste. Toto tvrdenie však nepôsobí dôveryhodne.

Podľa Aktualít je Daňo platený Marianom Kočnerom. Na súde tak vypovedal Peter Tóth. Podľa neho vraj Kočner Daňove videá v minulosti ovládal podplácaním. Podľa Tótha Kočner Daňovi platil štyritisíc mesačne. Spolupracovali podľa neho údajne od roku 2017. Pripomeňme, že Daňo mal ešte donedávna súdny zákaz na zverejňovanie videí a taktiež zákaz vstupu do Národnej rady. Ten sa mu však pred pár týždňami skončil.

Novinárka Monika Tódová pritom už bola v minulosti sledovaná. Spolu s ďalšími investigatívnymi novinármi ju dal sledovať Marián Kočner. V januári 2021 Denník N informoval o tom, že ju počas dovolenky v Tatrách aj v mieste jej bydliska sledovali neznámi muži. V tom čase Robert Fico poukazoval na prepojenie Tódovej so Záleskou.