Transsexuálny hovorca ukrajinskej armády odvolal bojkot CNN. Z článku musela vymazať výraz „západní žoldnieri“

Hovorca ukrajinských ozbrojených síl Sarah Ashton-Cirillo vo štvrtok ukončil svoje výzvy na bojkot americkej CNN. Televíziu predtým obvinil, že svojím spravodajstvom o vojne ohrozuje životy vojakov na Ukrajine.

sarah Sarah Ashton-Cirillo. Reprofoto/Twitter

Americký transsexuál Sarah Ashton-Cirillo zverejnil pôvodne na Twitteri videozáznam, v ktorom CNN napomenul za článok uverejnený minulý piatok. V článku sa uvádzalo, že saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán sa vlani na jeseň „podieľal na prepustení západných žoldnierov, ktorých zajali ruské sily počas bojov na Ukrajine“.

Podľa hovorcu tým CNN vrhla zlé svetlo na všetkých zahraničných bojovníkov na Ukrajine. „Na všetkých nás, ktorí sme vojaci bojujúci za slobodu a oslobodenie Ukrajiny a proti ruskej agresívnej vojne,“ uviedol.

Vyčistil žalúdok aj editorovi CNN Nicovi Robertsonovi. Deň pred zverejnením videa mu vraj hovorca písal email a kontaktovali ho aj niektorí kolegovia „a spolubojovníci“, ale novinár nereagoval. „Nazvali ste nás ,západnými žoldniermi‘ – nič nie je ďalej od pravdy ani od právnej definície,“ posťažoval sa transsexuál s dôvetkom, že označenie za žoldnierov „jednoznačne ohrozilo ich životy“.

Keďže zodpovedné vedenie CNN nereagovalo na výzvy, hovorca vyzval na bojkot televízie. „Musím odporučiť, aby nikto z ozbrojených síl Ukrajiny nespolupracoval so CNN v žiadnej funkcii, kým nedostaneme ospravedlnenie priamo od teba, Nic, ako aj od produkčného tímu CNN, ktorý je tu na mieste. V konečnom dôsledku nemôžeme mať naše životy v ohrození napriek vašej túžbe po klikoch a stanoviskách. Na slobodnej tlači záleží – na etickej žurnalistike záleží viac,“ nechal sa počuť transsexuál.

CNN obvinil aj z toho, že sa rozhodla ukázať „hnijúce telá ukrajinských vojakov na slnku, aby ich videl celý svet“. Ashton-Cirillo nešpecifikoval, ktoré zábery má na mysli, ale zrejme išlo o reportáž odvysielanú v utorok v relácii Erin Burnett OutFront, kde sa objavili zábery ukrajinskej vojenskej jednotky, ktorá mala za úlohu zbierať telá mŕtvych ukrajinských a ruských vojakov z bojových zákopov. Novinár CNN Nick Paton Walsh v jednom momente povedal: „Zdá sa, že toto ukrajinské telo sa takmer rozpustilo v zemi.“

Hovorca CNN sa pre médiá odmietol vyjadriť ku konfrontačnému videu. Hoci nebolo isté, či ukrajinské ozbrojené sily skutočne začnú ignorovať televíziu, tá článok hneď aktualizovala. Slovné spojenie „západní žoldnieri“ zmenila na „zahraniční bojovníci“.

„Bojkot skončil,“ napísal Ashton-Cirillo krátko nato na Twitteri.

Čo sa týka označovania zahraničných dobrovoľníkov na Ukrajine za „žoldnierov“, Dodatkový protokol k Ženevským konvenciám opisuje žoldniera ako osobu, ktorá je „špeciálne najatá v mieste alebo v zahraničí na to, aby bojovala v ozbrojenom konflikte“ a svoju účasť motivuje „hlavne osobným ziskom“. Žoldnieri nie sú štátnymi príslušníkmi žiadnej strany zapojenej do konfliktu a nie sú vyslané štátom, ktorý nie je stranou konfliktu, na oficiálnu úlohu ako príslušníci ozbrojených síl tohto štátu.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok