Fico chce pre zásah NAKA zvolať mimoriadnu schôdzu. Hamran a Lipšic si chcú zachrániť krk, Čaputová zásah podporuje, tvrdí

Snímka obrazovky (34) Predstavitelia Smeru na tlačovej konferencii k zásahu NAKA. Reporofoto: YouTube

Podľa predstaviteľov strany Smer je zásah Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pokusom úzkej skupiny vyšetrovateľov prevziať kontrolu nad štátom a zbaviť sa dôkazov a ľudí, ktorí by ich usvedčovali z protizákonného konania. Prezidentka Zuzana Čaputová podľa Roberta Fica o zásahu vedela a podporuje ho, aby sa spustila „lavína obvinení voči opozícii” a voľby vyhralo Progresívne Slovensko (PS), z ktorého Čaputová pochádza.

Zásah NAKA voči členom inšpekčného tímu Oblúk, ktorý vyšetruje takzvaných „čurillovcov”, šéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Michalovi Aláčovi a bývalému šéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, je podľa Fica policajným prevratom, v ktorom sa úzka skupina vyšetrovateľov snaží ovládnuť štát a zbaviť sa dôkazom proti nim.

Fico tvrdí, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a policajný prezident Štefan Hamran sa snažia „zachrániť si krk”, lebo Lipšic údajne získal bezpečnostnú previerku a justičnú skúšku podvodom a „Hamran vie, že za štátny prevrat neskončí na slobode”.

Zásah má podľa Fica pomôcť aj Igorovi Matovičovi, Romanovi Mikulcovi a viacerým predstaviteľom špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu, pretože im hrozí, že „po podaní obžaloby by čurillovci začali na nich rozprávať“.

Podľa Fica musí okrem vyvodenia politickej zodpovednosti prísť na rad aj trestnoprávna zodpovednosť. Dotyční podľa neho spravili z polície politickú stranu, ktorú hodili do politického ringu.

Fico avizoval, že zásah prebieha aj proti zatiaľ neznámym predstaviteľom generálnej prokuratúry. Podotkol, že súčasnú situáciu predpovedali v nedeľu, po prepustení bývalého prezidenta polície a kandidáta Smeru Tibora Gašpara.

Fico: Zásah podporuje Čaputová, lebo chce, aby vyhralo PS

Podľa predstaviteľov Smeru o zásahu musela vedieť a podporovať ho aj prezidentka, lebo „sa domnieva, že proti opozícii sa spustí lavína útokov a voľby vyhrá PS, z ktorého Čaputopvá pochádza”.

Fico tvrdí, že teraz „sa hrá o viac, ako len o vypočutie niekoľkých ľudí na NAKA”. Uviedol, že Čaputová a „sorošovci” urobia všetko preto, aby predčasné voľby „dopadli podľa nich, aby sa prezidentom stal Korčok, a aby tento štát ovládlo ich vytúžené PS”.

Zvolanie mimoriadnej schôdze a právna pomoc

Smer v reakcii na zásah NAKA chce zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady v čo najkratšom možnom čase. Na schôdzi budú požadovať aj vystúpenie šéfa SIS Vladimíra Aláča, prezidentky Čaputovej aj povereného predsedu vlády a ministra vnútra Ľudovíta Ódora. Zároveň vyzval ostatné politické strany, aby tento návrh podporili, pričom dodal, že Smer bude stáť v prvej línii. „Boli sme prví, ktorí mali byt zničení, aby PS a Čaputová ovladli štát,“ povedal predseda momentálne preferenčne najsilnejšej strany.

Fico ďalej uviedol, že Smer je so svojim právnym tímom pripravený poskytnúť dotknutým osobám pomoc.

Avizoval tiež, že strana bude postupovať podľa článku 32 Ústavy, ktorý hovorí o práve občanov postaviť sa na odpor „proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd”.

Člen predsedníctva Robert Kaliňák vyzval príslušníkov polície a ozbrojených zložiek, aby „bránili demokratické hodnoty a odmietli s touto svojvôľou spolupracovať”.


Ďalšie články