TickTick: Praktický zápisník na každý deň do vrecka i na počítač

ticktick_titulka_2 Ilustračný obrázok. Foto: Róbert Valent

Chceme čitateľov informovať o nových technológiách, zaujímavých aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky. Preto štartujeme novú rubriku.

Začíname s aplikáciou TickTick, ktorá je alternatíva zápisníka, ktorá si u pracujúcich ľudí dokáže nájsť každodenné využitie. Jednoduché prostredie a pútavé funkcie z nej robia voľbu, ktorá stojí za vyskúšanie.

TickTick sa dá nainštalovať nielen do smartfónov s operačným systémom Android alebo iOS, ale aj počítačov či tabletov. Pri inštalácii zaberie málo pamäte, ale tí, ktorí si ho nechcú inštalovať, môžu využívať TickTick ako nadstavbu internetového prehliadača alebo webovú stránku.

Prihlásenie do aplikácie sa môže uskutočniť viacerými spôsobmi. Či už cez účet Google alebo iný, TickTick vie jednotlivé úlohy synchronizovať naprieč zariadeniami, takže úloha, ktorú si používateľ zapíše na mobile, sa automaticky ukáže aj na počítači. Občas to nie je okamžite, ale skôr či neskôr sa úloha objaví v ostatných zariadeniach.

Úlohy, ich možnosti a detaily

Základnou funkciou je zaznamenať úlohy, ktoré si do aplikácie človek zapíše. Pri vytvorení novej úlohy je možné zadať nadpis, teda znenie úlohy. Úlohu ďalej možno spresniť v popise. Praktické je napríklad uložiť si doň internetový odkaz, ktorý k úlohe patrí.

Medzi voliteľné nastavenia patrí dátum a čas, úloha sa dá priradiť ku konkrétnemu termínu. S tým súvisí upozornenie, cez ktoré môže napríklad smartfón pripomenúť zadanie.

aplikácia ticktick
Upozorniť na úlohy dokáže každé zariadenie zvukom či vibráciou. Foto: Róbert Valent

Ďalšou možnosťou je nastavenie priority: vysoká, stredná alebo nízka. Tá v zozname pomáha zoradiť položky od najviac dôležitých po najmenej podstatné. Symbolizujú ju malé výkričníky.

Zoradenie ovplyvňuje okrem priority aj zadaný termín, takže niekedy sa dokážu úlohy pomiešať, ale nie je to úplne neprehľadné.

Organizácia úloh a triedenie

Na lepšiu organizáciu je k dispozícii možnosť štítkov znázornených symbolom mriežky, takže sa každá úloha dá označiť jedným alebo viacerými. Je na používateľovi, koľko štítkov si vytvorí a akým spôsobom si bude zadania triediť.

Nakoniec netreba zabudnúť na podúlohy. Ak sa väčšie zadanie skladá z viacerých menších úkonov, o ktorých chce mať používateľ prehľad, môže si ich zaznačiť práve takto.

Úlohy sa dajú zoskupovať do rôznych zložiek. Vzhľadom na možnosti sa fantázii a počtu medze nekladú. Aj TickTick má svoj vlastný systém triedenia. Zadania vie usporiadať podľa dátumu do predvolených zložiek Doručené položky (Inbox), Dnes, Tento týždeň a podobne. Určite nejde o ideálny spôsob, ale dá sa naň zvyknúť.

Kalendár a pripomienky

Výhodou je prítomnosť kalendára priamo v aplikácii. Ak teda niekomu nevyhovuje zoznam úloh, môže si ich prehliadať v kalendári. Musí však každej z nich priradiť dátum. Jeho prostredie je podobné Kalendáru Google, ale nejde o presnú kópiu. Navyše kalendár patrí medzi spoplatnené funkcie.

Upozornenia sa zídu hlavne v situácii, keď pripomenú stretnutie alebo dôležitý termín. Upozorniť dokáže TickTick cez počítač, telefón aj inteligentné hodinky. Ak teda človek používa len jednu verziu, nepríde o ne.

aplikácia ticktick
Kalendár a mnohé motívy patria medzi spoplatnené funkcie. Foto: Róbert Valent

Prispôsobenie a spoplatnená verzia

Variabilitu ponúka TickTick pri nastavení rôznych zvukov a prostredia. Komu viac vyhovuje konkrétna farba alebo dokonca tmavá verzia, pokojne ňou môže nahradiť bielu tému, ktorá je predvolená od nainštalovania. Možnosť voľby platí aj pri zvukoch notifikácií.

Ako mnohí vývojári, aj tí stojaci za TickTickom sa rozhodli niektoré funkcie vyhradiť pre predplatiteľov. Ide napríklad o možnosť vytvárať si vlastné inteligentné zložky, niektoré motívy v aplikácii či používanie kalendára.

Po preskúmaní ich zoznamu človek rýchlo príde na to, že ak celú svoju produktivitu nezaloží na tejto aplikácii, bude mu stačiť jej bezplatná verzia. Kto chce viac, môže si aktivovať ročné predplatné. To sa viac oplatí pre tím ľudí, ktorý si cez TickTick môže organizovať rôzne pracovné úlohy. No stále netreba zabúdať na to, že skutočná pracovná sila je v ľuďoch, nie v aplikácii.

Záver: Praktická aplikácia na organizáciu pre každého

TickTick je vhodná voľba pre ľudí, ktorí si potrebujú usporiadať každodenné povinnosti. Je jednoduchý a nevyžaduje si špeciálne zručnosti, ľahko sa v ňom orientuje a ponúka dosť rôznych možností.

Používateľovi poskytuje priestor vytvoriť si vlastný systém, vďaka čomu bude môcť zlepšiť svoju produktivitu počas práce z domu, kde je sústredenosť ozajstnou výzvou.

aplikácia ticktick
Vzhľad a jednotlivé prvky aplikácie si môže používateľ prispôsobiť. Foto: Róbert Valent

Ak máte záujem aplikáciu si vyskúšať, môžete si ju stiahnuť z obchodu aplikácií vo vašom smartfóne alebo priamo zo stránky TickTick.


Ďalšie články