SLAVIA vs. DNIPRO: Divokú atmosféru v uliciach Košíc vystriedala remíza na štadióne

KOŠICE – Ukrajinský celok Dnipro Dnipropetrovsk uhral v odvete tretieho predkola Európskej ligy v Košickej futbalovej aréne proti Slavii Praha remízu 1:1 (1:0) a po vysokej prehre v pražskom Edene zo súťaže vypadol.

366072792_791240746342445_3333892000497901522_n Zápas sa napokon skončil remízou. FOTO: SK Slavia Praha FB

Mužstvo Dnipropetrovska neuspelo v druhom predkole Ligy majstrov proti Panathinaikosu Atény po výsledkoch 1:3 a 2:2. Prvý duel v Európskej lige v Prahe rovnako nezvládlo a prehralo vysoko 0:3. Po remíze na východe Slovenska, kde Dnipro hrá svoje domáce zápasy, sa presunie do Európskej konferenčnej ligy. „Zošívaní“ pricestovali na východ Slovenska bez potrestaného Ogbua a ľahšie zranených Lingra a Wallema. Najviac sa na zápas tešil košický rodák Jakub Hromada, slovenské občianstvo majú aj Ivan Schranz a Michal Tomič.

V 23. minúte pripravil Schranz prvú veľkú príležitosť sklepnutím lopty Jurečkovi. Najlepší strelec minulej ligovej sezóny tvárou v tvár Kinarejkinovi ukrajinského gólmana neprepálil. V 27. minúte pri postrannej čiare chyboval Holeš a po dvoch rýchlych prihrávkach strieľal úplne voľný Pichaljonok. Kolářa poriadne natiahol strelou k tyči. V 35. minúte sa do lopty halfvolejom oprel van Buren a Kinarejkin vyškriabal na roh. V nadstavenom čase prvého polčasu sa domáci nasťahovali na polovicu Pražanov a Rubčynskyj veľmi peknou strelou k tyči z 30-tich metrov otvoril skóre – 1:0.

V 53. minúte nastala trochu kuriózna situácia. Provod veľmi dobre vysunul Jurečku do samostatného nájazdu. Český hráč ho zakončil rutinérsky povedľa gólmana Dnipra, bol mu však odmávaný ofsajd. Chybu postranného rozhodcu odhalil VAR a gól nakoniec predsa len platil – 1:1. V 62. minúte po Jurečkovej pätičke Zafeiris natiahol Kinarejkina technickou strelou k žrdi.

V 80. minúte išiel Huculjak vysokou nohou proti tvári českého kapitána Holeša a hlavný arbiter mu pokojne mohol ukázať druhú žltú kartu. Vo štvrtej nadstavenej minúte zakrútil Jurásek loptu z pravej strany k bližšej žrdi, ale Kinarejkin efektne chytil. Zápas v Košiciach sa nadstavoval o päť minút. Dnipro Dnipropetrovsk remizoval na „domácej“ košickej tráve so Slaviou Praha 1:1 a po prehre 0:3 na českom území Európsku ligu opúšťa. Pražský tím pokračuje v play off o skupinovú fázu opäť proti ukrajinskému mužstvu Zorya.

Plné ulice

Dusno však nebolo len počas zápasu na ihrisku či medzi divákmi, ale aj v uliciach Košíc a to už niekoľko hodín pred úvodným hvizdom. Redakcii Košického Štandardu sa podarilo zachytiť prevažne Slávistických fanúšikov, ktorí obsadili značnú časť Starého mesta.

Fanúšikovia Slavie Praha v uliciach Košíc. FOTO: Redakcia

Podarilo sa nám niektorých z nich odchytiť a chvíľu sa s nimi porozprávať. Dokonca aj o predzápasovom tipe na výsledok. Slávista Miloš je dlhoročným fanúšikom „zošívaných“, žije v Českom Brode. Éru svojho klubu od roku 2018 považuje za zlatú, pražský klub skončil odvtedy v domácej lige najhoršie druhý. „Dosť ma sklamali, v prvom zápase (0:3) veľa prehrávali po fyzickej stránke a tých 0:3 bolo ešte milosrdných,“ vrátil sa k výkonu Dnipra.

„Nikto si nepripúšťa, že by sme nepostúpili. Chceli by sme vyhrať aj vzhľadom na koeficient pre Českú republiku.“ Spolu s ním sa na zápas z krajiny našich západných susedov chystalo podľa Miloša ďalších 1 500 fanúšikov.

Fanúšik Slavie Praha Miloš. FOTO: Redakcia

Parádna atmosféra bola aj pred štadiónom. Nechýbala ani bubnová šou, či predavači so suvenírmi.