Aj keď už dospejeme k spálenej zemi, stále hráme svoje hry o moc. Opera Svätopluk je aktuálna aj dnes

Opera Svätopluk. Tomáš Juhás, Peter Mikuláš, Pavol Remenár. Zdroj: snd.sk/Marek Olbrzymek Opera Svätopluk. Tomáš Juhás, Peter Mikuláš, Pavol Remenár. Zdroj: snd.sk/Marek Olbrzymek

Novú divadelnú sezónu otvára Opera Slovenského národného divadla 1. septembra predstavením veľkolepej hudobnej drámy Eugena Suchoňa Svätopluk. „Začať 104. divadelnú sezónu na Deň Ústavy Sovenskej republiky sme videli ako príležitosť uviesť toto monumentálne dielo, na ktoré môžeme byť na Slovensku právom hrdí,“ povedal pre Štandard riaditeľ Opery SND Martin Leginus.

„Keďže je štátny sviatok, má to aj praktické výhody. Nik sa nemusí náhliť z práce a môže si spraviť tento deň výnimočný – vidieť hit minulej sezóny, neuveriteľne krásnu slovenskú operu Eugena Suchoňa. Má podtitul „slávnostná opera“ a svojou kvalitou prispieva k tej najpozitívnejšej identite Slovákov, vytvára pocit prirodzeného patriotizmu a tým sa hodí práve na Deň Ústavy SR,“ dodáva riaditeľ, ktorý zároveň operu Svätopluk hudobne naštudoval a diriguje.  

Suchoňova opera Svätopluk je sondou do slovanskej minulosti. Dej zachytáva posledné dni života panovníka. Starnúci Svätopluk (Peter Mikuláš) chce rozdeliť ríšu medzi synov Mojmíra (Daniel Čapkovič) a Svätopluka mladšieho (Ondrej Šaling), zatiaľ čo tretí syn Predslav sa stal mníchom a do deja vstupuje až v záverečnom dejstve. Počas slávnosti, na ktorej otec odovzdáva synom dekréty, sa naplno prejaví vzájomná nevraživosť a názorové rozdiely. 

Opera Svätopluk. Daniel Čapkovič, Ondrej Šaling. Zdroj: snd.sk/Marek Olbrzymek

Mojmír vyčíta otcovi, že dal vyhnať žiakov Cyrila a Metoda. Svätopluk mladší, nespokojný s podielom na moci, má bližšie k franským kňazom. Líšia sa aj v postoji voči pohanským kmeňom: Mojmír je proti ľudským obetiam, ktoré vykonávajú, chce ich potrestať a oslobodiť mladú otrokyňu Milenu. Naopak, Svätopluk mladší plánuje využiť vojenskú silu pohanov a v boji o moc je ochotný spolupracovať aj s Uhrami.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami