Orbána vytlačili z EPP aj Slováci. Chyba

141514832_10158934578406093_6060349623478901077_o Foto: Orban/FB

Všetci slovenskí poslanci z Európskej ľudovej strany podporili zmenu stanov, ktorá Fidesz z EPP vyhnala.

V roku 1989 v Európe zanikol komunizmus a aktuálnou sa stala myšlienka znovuzjednotenia EÚ. Na Slovensku sme založili KDH a v polovici roku 1990 sme sa už mohli pochváliť, že my kádeháci už v tej zjednotenej Európe sme. Mali sme na mysli to, že KDH bolo vďaka autorite Jána Čarnogurského okamžite prijaté do dvoch európskych straníckych zoskupení, a to EUCD (Európska únia kresťanských demokratov) aj do EDU (Európska demokratická únia). Po niekoľkých rokoch sa tieto zoskupenia fakticky zlúčili do Európskej ľudovej strany – EPP. Politické úspechy západných kresťanských demokratov sme obdivovali, takisto sme si však po čase všimli, že ich dosahovali stále viac za cenu opustenia kresťanských hodnôt. A videli sme, že sa od seba vzďaľujeme. Dnes, v roku 2021, sme už z iných svetov.

Orbánov Fidesz odišiel z poslaneckej skupiny EPP

Predvčerom prišla už dlhšie očakávaná správa. Maďarská vládnuca strana Fidesz Viktora Orbána opustila poslaneckú skupinu EPP v Európskom parlamente. Presnejšie, bola z nej vytlačená. Fidesz odišiel po tom, čo parlamentná skupina EPP zmenila svoje stanovy. Zmena stanov znamenala, že zo strany môže byť vylúčená celá národná delegácia. Fidesz správne chápal zmenu tak, že po jej schválení ich čaká vylúčenie. Fidesz dopredu oznámil, že po jej schválení opustí rady EPP. Všetci jej poslanci vedeli, že hlasovaním za zmenu stanov hlasujú za odchod Fideszu. Správa TASR hovorí, že všetci piati slovenskí poslanci EPP – Vladimír Bilčík, Michal Wiezik (obaja Spolu), Ivan Štefanec, Miriam Lexmann (obaja KDH) a Peter Pollák (OĽaNO) – hlasovali za.

Kresťanskodemokratické velefrázy Manfreda Webera

Predseda skupiny Manfred Weber z bavorskej CSU povedal, že „bolo jasné, že Fidesz sa odklonil od hodnôt otcov zakladateľov EPP, vrátane bývalých kresťanskodemokratických kancelárov Konrada Adenauera a Helmuta Kohla.“

Weberov výrok ukazuje bezhraničný triumf frázy nad realitou. Kresťanská demokracia za Adenauera má s tou dnešnou spoločné máločo. V základných pohľadoch na otázky ochrany života a rodiny je dnešná kresťanská demokracia opakom tej z Adenauerových čias.  

Tu je dôkaz: 26. novembra 2020 Európsky parlament odsúhlasil protipoľskú rezolúciu, ktorá bola reakciou na rozhodnutie poľského Ústavného súdu zrušiť eugenické potraty.

Rezolúcia žiada, aby v celej EÚ sexuálne a reprodukčné práva boli zaručené tým, že do budúcej stratégie EÚ v oblasti zdravia sa zahrnie právo na umelé prerušenie tehotenstva. Žiada, aby financovala potraty, ktoré poľské ženy podstúpia v zahraničí. Žiada zavedenie sexuálnej výchovy. Odmieta právo na výhradu vo svedomí. Rozumiete, o čo ide? Poľskí lekári a zdravotné sestry, musíte zabíjať nenarodené deti, nemôžete to odmietnuť. Poľskí lekárnici, musíte predávať tabletky zabíjajúce počatý plod! Nemôžete odmietnuť. Toto hovorí rezolúcia.

Rezolúcia odsudzuje v Poľsku chystané odstúpenie od Istanbulského dohovoru a žiada jeho okamžitú ratifikáciu na úrovni EÚ. Rezolúcia obsahuje absurdné, lživé tvrdenie, že v Poľsku je obmedzený pohyb LGBT osôb.   

https://standard.sk/10816/krestanski-demokrati-ako-uderna-past-progresivizmu/

Predkladala ju aj skupina EPP, najväčšia skupina v Európskom parlamente. Hlasovalo za ňu 96 poslancov EPP, proti bolo 33, zdržalo sa 34. Výrazná väčšina skupiny EPP, ktorá má vo svojom názve stále v zátvorke napísané „Kresťanskí demokrati“ hlasovala za fanatickú, progresivistickú,  protikresťanskú rezolúciu. Zvrátené.

Za hlasoval samozrejme predseda skupiny Manfred Weber. Weber je jedným zo šiestich poslancov CSU. V CSU nebolo na rozdiel od veľkej CDU z rezolúcie nadšenie. Štyria sa zdržali, za hlasovali dvaja, jeden z nich Weber. Nuž chce byť predsedom skupiny, tak hlasuje so skupinou.

Volá sa to kresťanská demokracia a je to antikresťanská demokracia. Poľský konzervatívny komentátor Grzegorz Górny nazval deň odhlasovania rezolúcie dňom smrti kresťanskej demokracie.

Ani Orbán nie je to pravé

Treba poznamenať, že ani Orbánov Fidesz nie je zďaleka kresťanskou stranou podľa môjho vkusu. Orbánovci neurobia žiadny pokus ani len o malé obmedzenie potratov. Boja sa tej témy. Ale čo sa témy rodiny týka, kresťania môžu rátať s tým, že Fidesz bude rodinu brániť tam, kde strany ako CDU či CSU už idú jasne proti nej. A keď Weber vzýval Adenauera, tak treba povedať, že hodnotová vzdialenosť medzi dnešnou CDU/CSU a Adenauerovou CDU je oveľa väčšia než medzi Fideszom a Adenauerovou CDU. Nech si z nás Weber nerobí žarty.

Manfred Weber na svojom FB, keď sa tešil z prejavu prezidenta Bidena. Foto: Weber/FB

Akademická sloboda a sloboda médií v Maďarsku

Aké sú argumenty proti Fideszu? Čítali sme ich v kritickej správe Európskeho parlamentu, pripravenou eurosposlankyňou Sargentiniovou v lete 2018, podľa ktorej je v Maďarsku zlé všetko. Argumenty v nej však za veľa nestáli.

V posledných dňoch sa spomínali proti Maďarsku najmä ohrozenie akademickej slobody a médií. Tieto argumenty v správe TASR uvádzali aj spomínaní piati slovenskí europoslanci v EPP. Tak si ich rozoberme.

Samozejme, že Orbán nemal konflikt s vysokými školami. Orbán mal spor s jednou vysokou školou, Stredoeurópskou univerzitou, teda „Sorosovou univerzitou“. Spor Orbána s kontroverzným Georgeom Sorosom som nesledoval podrobne, neviem ani potvrdiť, ani vylúčiť, či sa vláda správala v tomto spore korektne. Orbán však nejde proti vysokým školám ako takým. 

Čo sa médií týka, známa správa Európskeho parlamentu kritizujúca Maďarsko z roku 2018 bola v časti týkajúcej sa médií značne všeobecná, nedalo sa v nej nájsť nič, čo by hovorilo o konkrétnej neslobode médií.

Z konkrétnych udalostí, nasvedčujúcich, že v Maďarsku je sloboda médií ohrozená, som našiel z nedávneho obdobia len jednu kauzu, a to odňatie licencie rádiu Klubrádio mediálnou radou pre nepredloženie niektorých dokumentov. Rádio sa obrátilo na budapeštiansky súd a ten rozhodol, že mediálna rada rozhodla správne. Prípad má rozhodnúť Najvyšší súd. Rád budem túto kauzu sledovať do konca.

I tu poznamenávam, že nie som expertom na každý spor, čo Orbán viedol s médiami, a neviem potvrdiť ani vylúčiť, či sa vláda správala vždy korektne. Avšak vo všeobecnosti platí, že maďarské médiá sú pluralitné. Áno, zdá sa, že akýsi soft konzervativizmus v nich prevláda viac ako ľavicový liberalizmus. V tom je rozdiel medzi Maďarskom a drvivou väčšinou Európy. No to snáď nie je problém. Nie je skutočným problémom skôr to, že v rámci Západu ľavicový liberalizmus je úplne dominantným smerovaním, že niektoré vážne spoločenské problémy a skutočnosti sú jednoducho v médiách tabu? Tam vari cenzúru či autocenzúru nenájdeme? Veď nežartujme… Samozrejme, že toto je skutočný problém médií v rámci Západu. Ale pre ľavicových liberálov je problémom Maďarsko.

Foto: Orbán/FB

Komu veria slovenskí europoslanci EPP

Ak chce poslanecká skupina EPP niekoho vytlačiť zo svojho kruhu, je to jej vec. Vyvstáva však otázka rozhodovania piatich slovenských europoslancov z EPP.

Ak majú nejaké konkrétne výhrady voči Viktorovi Orbánovi, neberiem im to. Sám som sa za ostatných dvadsať rokov viackrát pozeral na jeho politiku s výhradami a pozorne ho sledujem i teraz. Orbán nemá byť nekritizovateľný. Čo ma však zaráža na piatich slovenských europoslancoch EPP, je to, ako dôverujú videniu EPP, na ktorej nevidia nič zlé. O nej nehovoria nič kritické, naopak, jej postoje preberajú bezvýhradne. Zarážajúca je táto nevyváženosť.

Veď to je tá EPP, ktorá pripravila zaujatú, protikresťanskú správu Európskeho parlamentu o Poľsku. Samé potraty, LGBT a gender. Inak, táto filozofia protipoľskej správy, to je presne filozofia Sorosovej Nadácie otvorenej spoločnosti. Kto sleduje vývoj západnej spoločnosti, vidí trendy vytláčať každého, kto s touto agendou nesúhlasí, na okraj spoločnosti. Táto agenda ohrozuje slobodu prejavu ďaleko viac. A o dôkazoch tohto trendu západné médiá (teda tie nemaďarské, ktoré sú vraj úplne v poriadku) neinformujú.

Europoslanci z KDH: Miriam Lexmann a Ivan Štefanec. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ak konzervatívec povie, že kvôli tomu netreba vytláčať z Maďarska Sorosovu univerzitu, nenamietam, len poznamenávam, že by bolo dobré zároveň povedať, že Sorosova filozofia je nebezpečná. Samozrejme, to EPP nepovie, veď, ako vidíme, je so Sorosovou filozofiou dávno zrastená. Tiež sa pýtam, či je v poriadku, keď je EPP znepokojená, že v Poľsku je rešpektovaná výhrada vo svedomí. Veď si to preložme do normálnej reči. Veď tým poslancom prekáža, že lekár, zdravotná sestra a lekárnik, ktorí nechcú zabíjať nenarodených, nie je vyhodený z roboty. A tento postoj poslancov neohrozuje slobodu? A kedy o tom chcú na stretnutí EPP hovoriť?

Niektorí poslanci EPP za vytlačenie Maďarov nehlasovali. Slovinci zo strany premiéra Janšu, niektorí z rakúskej ÖVP, niektorí Francúzi od gaullistov. Slováci hlasovali za. Isteže, niektorí sú liberálni, ale za hlasovali aj tí, čo sa považujú za konzervatívnych. Títo sa budú cítiť v skupine EPP lepšie bez Maďarov? Veď prišli o spojencov pri niektorých hodnotových otázkach. EPP bude odteraz ešte liberálnejšia a skutoční konzervatívci v nej budú ešte okrajovejší ako doteraz. Ak by sme aj pripustili, že Fidesz nebol vo všetkom bez viny, bolo vytlačenie Maďarov zo skupiny jediným nevyhnutným riešením? Veď na taký radikálny krok bolo času dosť aj neskôr. Boli ich previnenia, ktoré sa im pripisujú, naozaj také vážne, že ich sudcami majú byť ľudia, ktorí hlasujú za takú nehoráznosť, ako bola protipoľská deklarácia?  

Tragédiou slovenského konzervativizmu je to, že prijíma hodnotový rebríček západných liberálov, ktorý je antikonzervatívny. Tým ide proti sebe. A toto platí, žiaľ, už roky.


Ďalšie články