Zaplatíme za telefonovanie a dáta o tretinu viac? Tŕňom v oku je aukcia pre mobilných operátorov

Posledná faktúra od mobilného operátora našu čitateľku Andreu zaskočila. Platí za využívanie dvoch telefónnych čísiel, pričom kým v jej prípade ide o paušál, ktorého suma je fixne stanovená a zmení sa len, ak zákazníčka využije nejakú službu nad rámec, dcéra má k dispozícii iný program. „Zaplatím, koľko prevolá, respektíve predátuje," hovorí Andrea s tým, že v tomto prípade sa len výnimočne suma mesačne prehupla cez desať eur, a to už ho má študentka dva či tri roky. Prekvapením preto bolo, keď uvidela, že prvý prázdninový mesiac ju vyjde o 16 eur drahšie.

pexels-andrea-piacquadio-787929 Telefonovanie. Ilustračná foto. Zdroj: pexels.com/andrea piacquadio

V súčasnosti, a to hlavne v kontexte markantného tempa zdražovania, by sa mohlo zdať, že nejde o vysokú sumu. Predsa len, za takúto sumu si toho už človek veľa nedopraje. Andrea sa však s údivom pozerala len na jeden riadok vo faktúre. Ten jej prezradil, že si operátor naúčtoval okrem dvoch balíkov dát, ktoré boli jednorazovo zakúpené každý za tri eurá, aj za tie spotrebované nad rámec. Na tom nie je nič zvláštne, prekvapila však tarifa. Bolo prečerpaných 158 megabytov dát, pričom za jeden si spoločnosť v tomto programe účtuje 10 centov. Slovenský trh ich však poskytuje omnoho lacnejšie.

Svedčí o tom pravidelná analýza Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. V tabuľke totiž nájdete za sumu 14,99 eura predplatených 12 gigabytov dát. A iný operátor vám už v sume o cent vyššej ponúka objem 50 gigabytov, respektíve podľa aktuálne zverejnenej ponuky operátorov nájdete za 15 eur dokonca aj neobmedzený objem dát. Aj pokiaľ ide o balíky, ktoré si používatelia vedia dokúpiť, sa cenové rozpätie hýbe od dvoch do štyroch eur za jeden gigabyte dát. Pre lepšiu ilustráciu by Andreinej dcére naúčtovali za ten istý objem dát 100 eur. A vynára sa aj otázka, či to bude drahšie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.