Poľsko a Slovensko napriek žalobe nezrušia embargo na ukrajinské obilie. Maďarsko kritizuje Brusel

Ukrajina v pondelok oznámila, že na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) podala žaloby proti svojim trom susedom z EÚ - Maďarsku, Poľsku a Slovensku - za to, že odmietli ukončiť zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov.

zelenskyj Volodymyr Zelenskyj. Foto: Twitter

Trojica stredoeurópskych krajín oznámila tieto zákazy s cieľom chrániť svojich poľnohospodárov po tom, ako Európska komisia minulý piatok odmietla predĺžiť platnosť opatrení voči štyrom ukrajinským agroproduktom, ktoré tento rok prijala po dohode s členskými štátmi EÚ susediacimi v Ukrajinou.

Kyjev v súvislosti s rozhodnutím svojich susedov avizoval, že podnikne právne kroky.

Zákazy dovozu viedli k nepríjemnej diplomatickej roztržke s Poľskom, ktoré je najvernejším spojencom Kyjeva v boji proti Rusku.

Prvá podpredsedníčka ukrajinskej vlády a ministerka hospodárstva Julija Svyrydenková však v pondelok vo svojom vyhlásení ozrejmila, že pre Kyjev je „mimoriadne dôležité dokázať, že jednotlivé členské štáty nemôžu zakázať dovoz ukrajinského tovaru“. „Preto proti nim podávame žaloby“ vo WTO, dodala Svyrydenková.

Ministerka súčasne v mene Ukrajiny vyjadrila nádej, že trojica stredoeurópskych štátov zruší svoje obmedzenia a „my nebudeme musieť dlho riešiť túto záležitosť na súdoch“.

Pripomenula, že ukrajinskí vývozcovia „naďalej znášajú značné straty“ v dôsledku prestojov, dodatočných nákladov a neschopnosti plniť dohody v zahraničí.

Rezort hospodárstva dodal, že Ukrajina vzniknutú situáciu „vníma ako porušenie medzinárodných záväzkov zo strany troch krajín EÚ“. Ukrajina sa tiež domnieva, že jednostranné kroky členských štátov EÚ v oblasti obchodu sú neprijateľné a „všetky členské krajiny bloku musia koordinovať a harmonizovať obchodnú politiku, keďže patrí do výlučnej kompetencie EÚ“.

Maďarsko kritizuje Brusel

 Bruselské rozhodnutie nepredĺžiť zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov do piatich členských krajín EÚ susediacich s Ukrajinou je nehorázne, neprijateľné a netransparentné, uviedol v pondelok v Bruseli maďarský minister pôdohospodárstva István Nagy v reakcii na ukrajinskú žalobu.

Podľa Nagya vážne problémy spôsobuje skutočnosť, že Európska komisia nepredĺžila dočasný zákaz dovozu, ale samostatnou politickou otázkou je, že predsedníčka EK Ursula von der Leyenová túto záležitosť nekonzultovala s lídrami členských krajín EÚ, ale s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským.

Maďarský minister zdôraznil, že zákaz dovozu obilia musí byť obnovený a ak ho chce ktorákoľvek krajina uvoľniť alebo požiadať o výnimku, môže tak urobiť. Dodal, že riešením je prepraviť veľké množstvo obilia cez solidárne koridory, a to nie na európske trhy, ale do tretích krajín.

Poľsko zachová zákaz dovozu obilia

Poľsko bude naďalej uplatňovať zákaz dovozu ukrajinského obilia, hoci Kyjev toto opatrenie napadol na pôde WTO.

„Myslíme si, že je správne, vyplýva z ekonomickej analýzy a právomocí vyplývajúcich z práva EÚ a medzinárodného práva,“ uviedol v pondelok hovorca poľskej vlády Piotr Müller vo svojom vystúpení v televízii Polsat News.

Dodal, že Varšava podporuje Ukrajinu vo vojne rozpútanej Ruskom, lebo ide aj o bezpečnosť Poľska. Súčasne však upozornil, že sa nemôže stať, aby Poľsko v prípade ohrozenia svojich ekonomických alebo poľnohospodárskych záujmov ustúpilo „pred takýmto morálnym alebo iným právnym nátlakom“, čím mal zjavne na mysli žalobu zo strany Kyjeva. Zdôraznil, že žaloba podaná Ukrajinou na pôde WTO nezmení postoj Poľska, ktoré nemá v úmysle ustúpiť od tohto embarga.

(est, tasr)