Mníška sa vzoprela mjanmarskej polícii: Môžete ma aj zabiť, ale neustúpim

mníška Mníška Ann Rose Nu Tawngová kľačí pred mjanmarskou políciou. Foto: Youtube

Mníška, ktorá je súčasne zdravotníčkou, na kolenách prosila o životy demonštrantov v Mjanmarsku. Polícia jej nevyhovela.

V Majnmarsku došlo 1. februára k prevratu. Armáda následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav a zadržala popredných predstaviteľov civilnej vlády a ďalších politických lídrov. Puč zdôvodnila podozreniami z volebných podvodov.

Proti prevratu sa odvtedy konajú masové demonštrácie. Protestujúci žiadajú návrat civilnej vlády a tiež prepustenie zosadenej líderky Aun Schan Su Ťij, ktorú vyšetruje protikorupčná komisia. Vo štvrtok ju obvinili, že prijala nelegálnu platbu 600 000 dolárov a viac ako 11 kilogramov zlata.

Armáda počas týchto týždňov pozatýkala stovky ľudí, často štrajkujúcich štátnych zamestnancov, ktorí na protest proti štátnemu prevratu odmietali pracovať.

Vojenská junta potláča demonštrácie násilne. Strieľanie do demonštrantov nie je výnimkou, vyžiadalo si už viac než 60 úmrtí a približne 2 000 zadržaných. Podobnému scenáru sa pred pár dňami snažila zabrániť mníška.

Biele rúcho v prachu zeme

V severnom Mjanmarsku sa na obranu demonštrujúcich postavila kresťanská duchovná Ann Rose Nu Tawngová. Sestra nedbala na svoje biele rúcho, padla na kolená pred bezpečnostnými zložkami a prosila ich, aby prestali strieľať na civilistov.

Dvaja z policajtov tiež pokľakli a rozprávali sa s mníškou, ktorá apelovala na kresťanskú zásadu. Vyzývala ich, aby v protestujúcich videli svojich bratov a sestry a podľa toho sa k nim správali.

„Prosila som ich, aby demonštrantom neubližovali, ale aby sa k nim správali láskavo ako k rodinným príslušníkom,“ povedala agentúre Reuters v telefonickom rozhovore. Policajtom odmietla ustúpiť, kým jej nepotvrdia, že protest rozpustia nenásilnou cestou.

„Povedala som im, že ma môžu zabiť, ale neustúpim, kým mi nesľúbia, že brutálne nezasiahnu proti demonštrantom,“ pokračovala mníška. Životy sa snaží zachraňovať nielen na základe svojho povolania. Okrem duchovnej cesty vedie v meste Myitkyina zdravotnícku kliniku, takže o ľudské životy bojuje denne. Jej gesto však vyšlo nazmar.

Dieťa strelili do hlavy, potoky krvi na ulici

Policajti zrejme pochopili, že s mníškou, ktorá im skrížila cestu, nepohnú. Tawngovú preto ubezpečili, že len sprejazdnia cestu. Po tom, čo odišla, spustili paľbu.

„Počuli sme hlasné výstrely a videli sme, ako malému dieťaťu odstrelili hlavu. Po ulici tiekli potoky krvi,“ povedala Tawngová. Podľa výpovedí svedkov zomreli aspoň dvaja demonštranti a ďalší sa zranili.

Po skončení streľby vyšla mníška na ulicu, aby našla zranených a podala im prvú pomoc. Ľudí sa usilovala nasmerovať na kliniku, pri transporte pomáhala tým, ktorí nevládali ísť sami. V úsilí pokračovala podľa vlastných slov čo najrýchlejšie, pretože ju oslepoval slzný plyn.

„Z našej kliniky sa stalo more krvi,“ uviedla v rozhovore pre Reuters. „Musíme si vážiť život. Bolo mi z toho tak smutno,“ pokračovala vo svojej výpovedi.

Kto a či vôbec ponesie zodpovednosť za streľbu na civilistov, je nejasné. Vojenský hovorca a polícia v Myitkyine nereagovali na žiadosti o vyjadrenie sa k násilnému potlačeniu protestov ani zabitiu maloletých.


Ďalšie články