Ten chlapík, čo to tam riadi. Biden si nevedel spomenúť na meno svojho ministra obrany

Joe Biden Joe Biden. Foto: TASR/AP

Demokratický líder USA Joe Biden si počas ceremoniálu zo začiatku týždňa nevedel spomenúť na meno svojho ministra obrany Lloyda Austina, hoci ho vyslovil len chvíľu predtým. Bidena, ktorý je najstarším mužom zvoleným do funkcie amerického prezidenta v histórii, podobné situácie neobchádzali ani v nedávnej minulosti.

Americký prezident Joe Biden si počas svojho pondelkového prejavu niekoľkokrát nemohol spomenúť na meno svojho ministra obrany Lloyda Austina. Stalo sa tak počas vymenúvania dvoch generálok do vedúcich funkcií, informujú americké médiá.

„Chcel by som poďakovať minis…tomu, tomu bývalému generálovi, ja mu stále hovorím generál, ale môjmu, môjmu…tomu chlapíkovi, čo to tam riadi,“ súkal zo seba kostrbato prezident z radov demokratov.

„Chcem sa uistiť, že poďakujeme pánovi ministrovi za všetko, čo robí. Implementoval všetky naše návrhy a takisto prišiel s návrhom na povýšenie týchto dvoch žien,“ pokračoval Biden, pričom paradoxne Austinove meno niekoľko minút predtým vyslovil.

Problémy aj v minulosti

Joe Biden je najstarším mužom v amerických dejinách, ktorý bol zvolený do funkcie prezidenta. Počas svojho krátkeho obdobia vo funkcii už pritom dosiahol aj ďalší rekord. Už 50 dní od nástupu do úradu neusporiadal tlačovú konferenciu, čím prekonal všetkých svojich predchodcov.

Formálne najvyššie postavený muž sveta podobne zakopol aj na začiatku minulého decembra. Vtedy skomolil priezvisko svojho nového ministra zdravotníctva. Hoci sa volá Xavier Becerra, nazval ho Xavier Bacheria.

Rovnako toho času nepochodil ani pri názve nového úradu, keď namiesto anglického „Secretary of Health and Human Services“ použil pojem „Secretary of Health and Education Services“, čím nechtiac zmiešal nesúvisiacu agendu zdravotníctva a školstva.

Syn namiesto vnučky?

Podobné faux pas sa Bidenovi nevyhýbali ani vo vrcholiacej predvolebnej kampani počas novembrového mítingu v meste Philadelphia. Tentokrát však nehrali hlavnú rolu jeho spolupracovníci, ale blízki. Vtedajší prezidentský kandidát si totiž pomýlil svojho päť rokov mŕtveho syna s vnučkou.

Biden v snahe predstaviť voličom svojich najbližších doslova povedal: „Toto je môj syn Beau, ktorého mnohí z vás pomohli zvoliť do delawareského senátu,“ a pritom bral za ramená svoju vnučku. Neskôr pokračoval: „Toto je moja vnučka Natalie.“

V skutočnosti k sebe však pritisol inú vnučku, jej sesternicu Finnegan. Jeho syn a politik pritom zomrel v roku 2015 na rakovinu. Biden si svoju chybu uvedomil a nakoniec objal okolo ramien Natalie, ktorá stála vedľa, a tentokrát povedal správne: „Toto je Natalie, Beauova dcéra.“


Ďalšie články