Mladým kresťanom, ktorí volia Progresívne Slovensko

Progresívne Slovensko Billboard do predčasných parlamentných volieb strany Progresívne Slovensko. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Milý 19-ročný Tomáš z Prešova, milá 29-ročná Terézia z Bardejova, 39-ročný Peter zo Šenkvíc, 26-ročná Karolína z Bratislavy, 38-ročná Adriána z Popradu, 32-ročná Zuzana z okolia Košíc, 38-ročná Veronika z Košíc, 52-ročný Ivan zo Senca, dovoľte mi niekoľko poznámok k článku, v ktorom sú popisované vaše dôvody zvažovania voľby progresícov, pričom sa deklarujete ako kresťania, viacerí ako katolíci. Viem, že nie ste sami s týmito postojmi takzvaného láskavého kresťanstva bez zdôrazňovania pravdy, ktorá je nepohodlná. Preto píšem nielen vám.

Nezabiješ

Kresťan sa riadi Desatorom a Kristovým zhrnutím do výroku: “Miluj Boha nadovšetko a blížneho ako seba samého.” Nezabiješ je veľmi jasný príkaz Dekalógu, pričom progresívci ho nielenže nechcú spravodlivo umenšovať, ale chcú potraty liberalizovať (Počuli ste príhovor o. arcibiskupa Vasiľa, ktorý prirovnal potratovú tabletku k plynovým komorám, pretože tiež mali uľahčiť popravcom?).

Dodržiavanie Nezabiješ! je najzákladnejším prejavom lásky k blížnemu. Zvlášť keď vždy existuje lepšie riešenie ako umelý potrat, v 21. storočí je nezmysel, že tu ešte niekto nad potratmi uvažuje ako nad riešeniami zložitých situácií.

Kde sú vaše priority?

Prozápadná orientácia je pre vás dôležitá a zároveň odmietate návrat Roberta Fica. V poriadku, to je legitímny politický postoj. No ste za toto ochotní obetovať zdravie (viď nižšie) a životy ľudí (viď vyššie)? Je toto najvyššia hodnota, zvlášť v situácii, kedy máte možnosť si demokraticky vybrať z množstva kandidujúcich strán?

Vám však navyše ešte veľmi veľmi silne záleží na víťazstve vášho hlasu. Nechcete ho nechať prepadnúť, to je vaša priorita. Nuž, kto by chcel byť na strane porazených, hoci majú pravdu, radšej byť na strane víťazov, hoci sú to zástancovia kultúry smrti. Roky hovorím s povzdychom, že katolíci politike väčšinou nerozumejú. Riešia viac formu ako obsah. Nechápu, že politika je o prioritách, programe, hodnotách, zmenách v nastavení štátu, na ktorých presadenie každá strana zháňa čo najviac hlasov. Je to súťaž o priazeň ľudí. A keď ju politici získajú, volá sa to mandát, s ktorým podľa jeho sily dané veci (aj iné) presadzujú. A to robia zväčša v koalícii s tými, s ktorými presadia čo najviac zo svojej agendy. S kým najviac presadia kresťania? S progresívcami?

Dýka do chrbta

Neveríte, že na Slovensku budú možné “zmeny pohlavia”, zvlášť pre deti/mladých, lebo je konzervatívne? Považujete zjednodušenie zmeny pohlavia či uvoľnenie drogovej politiky za chybu. A zároveň vy voľbou progresívcov a liberálov tomu konzervatívnemu Slovensku bodáte dýku do chrbta, podkopávate nohy a liberalizujete ho. Áno, vy konkrétne, ktorí chcete voliť tieto liberálno-progresívne strany. Vy si síce poviete, že ich volíte pre iné priority, ale garantujem vám, opakujem, garantujem vám, oni budú presadzovať aj to, čo nazývate „divnou a nepochopiteľnou vecou“ a z hĺbky srdca sa vám to nepáči. A bude to mať dopad na konkrétnych ľudí a ich zdravie a životy – to bude aj vaša zodpovednosť – pred ľuďmi, pred Bohom.

Vysokým mandátom pre nejaký politický prúd tento prúd získava silu na úrovniach ministerstiev a štátu a legitimitu pretvoriť si ho podľa seba. Verte mi, navyše často závisí od pár angažovaných ľudí, ako vyzerajú interné predpisy, grantové schémy, vyhlášky a dokonca aj zákony. Neveríte mi? Nevadí, ja viem, čo som zažil a videl. Na nedôveru som za tie roky angažovania sa zvyknutý. Kresťania (aj vo funkciách premiéra či ministra) svojim vlastným ľuďom neveria a veria liberálno-progresívnym médiám, prípadne majú za poradcov úplne opačných hodnotových oponentov. Spytujte si svedomie, prečo sú vám sympatie a antipatie voči nejakému aktivistovi či biskupovi dôležitejšie ako reálne negatívne zmeny spoločnosti a zákonov, ktoré pre vaše hlasy prídu.

Mať rád a chrániť prírodu či zvieratká je fajn. Obrazy a filmy ničenej prírody a pralesov mnou hýbali už na základnej škole a prirodzene vybudovali snahu neplytvať, sadiť stromy, zavádzať triedenie odpadu, kde sa dá. Nielen progresívcom záleží na prírode, ekologicky založených ľudí nájdete aj na iných kandidátkach. A nemusíte voliť tých, ktorí nechcú chrániť ďalšiu zraniteľnú skupinu – nenarodené deti a chcú rozširovať potraty (nie, nie je to hoax, prečítajte si ich program, ak mi neveríte).

Šediny znamenajú múdrosť, skúsenosť, kedysi sme si ctili a vážili názory starších. Aj v indiánskych filmoch okolo ohňa nemudrujú mladí, ale skúsení. Vy vraj oceňujete mladé “neokukané“ osadenstvo progresívnej kandidátky. Chápem, je to klanové správanie, inklinujete ku “svojim”. Ale za cenu, že sa deťom od 16 rokov budú dávať zadarmo kondómy? Iste ich to neprivedie k zodpovednému správaniu a budovaniu vzťahov smerujúcich k šťastiu ich a ich blízkych. Práve naopak, ak kondóm zlyhá, stanú sa tínedžerskými rodičmi. Nevadí vám takýto dopad vášho hlasu?

Kto nepočúva, nepočuje

Neprekážajú vám registrované partnerstvá, nemyslíte si, že by ohrozovali manželstvo – opäť, zdá sa, nedôverujete varovaniam tých, ktorí sa dlhodobo venujú tejto téme, ktorá či chcete, či nechcete, následne prerastie do manželstva a adopcií. Počuli ste už o rozhodnutiach európskych súdov, ktoré nám nanútia de facto rovnakopohlavné manželstvá aj s adopciami? Môžete si potom doma či v kostole hovoriť akokoľvek nahlas, že s tým nesúhlasíte. Bude neskoro. Lebo ste nedôverovali ľuďom, s ktorými zdieľate hodnoty.

Vyrušilo Vás, že pána Majerského médiá nafúkli na homofóba? Považujete jeho vyjadrenia za nemiestne v 21. storočí? Nuž, čítate propagandu. A toto je váš najväčší problém – čítate ideologicky zaťažené články, pričom si to naivne ospravedlňujete tým, že to na vás nemá vplyv. Omyl, má to na vás zásadný vplyv. Až taký, že opúšťate základy.

Frustruje vás neschopnosť konzervatívnych politikov a strán sa zjednotiť a to až tak, že chcete voliť nositeľov Antikristových hodnôt? A ak by sa tí politici spojili, nevymysleli by ste si iný dôvod, pre ktorý to radšej hodíte marketingovo zdatnejším a médiami pretláčaným subjektom?

Kritika biskupov, naozaj?

Váš postoj k listu otcov biskupov, nástupcov apoštolov(!), nahnevanie na “hanbu cirkvi” či ignorácia, mi celkom sedí do profilu, ktorý o sebe zverejnenými postojmi kreslíte. Niektorí to občas pomýlene artikulujú aj takto: ‘V Boha verím, cirkev nepotrebujem.’ Akoby spoločenstvo bolo nič, akoby si človek dokázal vystačiť individualisticky. A vlastne taká je doba…

Vyčítate listu otcov biskupov, že neodsúdili korupciu či nacionalizmus. Iní by mu mohli vyčítať absenciu dôrazu na elektromobilitu, neplytvanie, hromadenie bohatstva jedných na úkor iných, sexuálnu morálku… Život je o prioritách. Otcovia biskupi nám zjavne cielene a v stručnosti teraz zdôraznili tieto priority:

  1. Nezabiješ!
  2. Máš zodpovednosť za spoločné dobro a blaho.
  3. Nerozhoduj sa podľa emócií, ale programov a osobností.
  4. Dôležité je nešírenie nenávisti a rozdelenia.

Na list otcov biskupov reagujete, že tie hodnoty sú síce dôležité, ale sme v stave, kedy nehrajú „prím“. Nuž, ako dopadnú základné hodnoty, ktoré vieme zrádzať pre iné, aktuálne „priority“? Už, už nabudúce budeme voliť podľa tých dôležitých, ktoré teraz posunieme do úzadia? Naozaj?

Projektujete si spasiteľské vlastnosti do progresívcov, akoby bez nich prišiel koniec sveta, alebo minimálne Slovenska („ako poslednú nádej pre našu krajinu a poslednú stranu, ktorá môže našej krajine reálne pomôcť“). Nie, nebude koniec sveta, ak nevyhrajú progresívci. Mali by sme svoje kadečím a kadejakými médiami vytvorené úzkosti riešiť inde ako pri volebnom akte. Ten má byť racionálny, uvážený a zodpovedný.

Čítate niečo, čo nie je napísané. To bude asi tým filtrom, cez ktorý to čítate. Pretože otcovia biskupi nemenovali žiadnu stranu ani pozitívne ani negatívne. Menovali vlastnosti a hodnoty.

Milovať neznamená súhlasiť

Hovoríte, že by sme sa mali „vyvarovať nenávisti a násiliu na týchto [LGBTI] ľuďoch”, čo je samozrejmé a žiaden príčetný veriaci žiadne násilie neobhajuje, tobôž nerealizuje. “…a to dosiahneme len tak, že v spoločnosti zavedieme myslenie, že je to súčasť sveta našich životov a normálna vec” – ľudí by ste nemali nazývať vecami. Pokiaľ ide o homosexuálne cítiacich či transsexuálov a intersexuálov, každého človeka ako kresťania milujeme, to však neznamená, že im budeme pritakať na všetko, čo hovoria a žiadajú, že budeme preformátovávať spoločnosť, schvaľovať a uzákoňovať niečo, čo im samým škodí (odstraňovanie zdravých orgánov, adopcie detí rovnakopohlavnými pármi apod.)

„Zároveň sa tí ľudia musia cítiť stále hrozne v strachu.“ – zamyslite sa, kto vytvoril ten strach a tie nálady v spoločnosti. Sú to reakcie na prepísknutý aktivizmus niektorých (!) aktivistov, ktorí sa na tejto agende roky priživujú.

„Aj utópia homosexualizmu môže v jednej chvíli skolabovať a potom jej bude vystavený účet za napáchané škody. Potom príde na pretras, ako táto ideológia sekírovala obyčajných ľudí, ktorí iba chránili svoje hodnoty a voči nikomu neprejavovali nenávisť. Potom sa zrazu budú hľadať vinníci. A potom ktosi začne obviňovať homosexuálov. Veď sa roky hovorilo, že oni sú tá jedna strana konfliktu. Pritom väčšina z nich v tom je nevinne,“ napísal prorocky Vladimír Palko viac ako 10 rokov dozadu.

Diskutovať chce len jedna strana

Kopnete si do pani Záborskej, z ktorej progresívne médiá urobili čarodejnicu. Pritom sa nesnažila zakázať potraty, ale len zaviesť sociálnu pomoc matkám zvažujúcim potrat, zisťovanie dôvodov potratov (aby sme mohli robiť data-based decisions) či zákaz gúglovej reklamy na potratové kliniky. Čítali ste niečo iné vo vašom obľúbenom červenom denníku? Nebola to pravda.

Vidíte iné akútnejšie témy na Slovensku, než je zabíjanie nenarodených detí. A aké to sú? Je dôležitejšie nepokradneš alebo nezabiješ?

Hovoríte, že nie „sme ako spoločnosť momentálne schopní na tieto témy [ochrany života, potratov] viesť normálnu a slušnú diskusiu“. My diskusiu viesť chceme, ale druhá strana z tejto civilizačnej témy robí hon na čarodejnice a debatu devalvuje, akékoľvek, aj tie najmenšie zlepšenia ochrany nenarodených a ich matiek pred rizikami potratu, očierňuje ako stredoveké a neprijateľné. Aj tie pomáhajúce predchádzať potratom sociálnymi opatreniami.

Nechcete pochopiť, že zásadný problém je postoj a správanie sa liberálnych médií ku konzervatívnym politikom a hodnotám. Vy potom čítate prefiltrované „informácie“ a na konzervatívnych stranách pomaly nič dobré nevidíte. A ak aj priznáte, že riešia zdravotníctvo a školstvo, tak si neviete vybaviť, kde ste ich naposledy s týmito témami videli. Nuž, odpoveď je opäť mediálna scéna a jej nastavenie, ktoré týmto stranám priestor nedáva, alebo dáva skreslene.

Slamený panák

Vizuálny výstup progresívnej strany hodnotíte ako kvalitný. Horšie, že je to tak všetko. Viď vaša chvála na pôsobenie primátora Valla, hoci v Bratislave nebývate a nie ste tak zaťažený zvýšenými daňami či parkovacou politikou. Všimli ste si, že systémové veci riešiť nedokáže (petržalská električka, pre ktorú sme prišli o veľa eurofondov) a zvláštne sa vychádza v ústrety developerom?

Trápi vás fast fashion, ale nízku pôrodnosť, ktorá spôsobí, že sa o vás raz nebude mať kto starať na lôžku, nespomínate.

Vytvoríte si slameného panáka a do neho triafate: „Akceptujeme mafiána, násilníka alebo zlodeja, hlavne, ak je heterosexuál?“ – počuli ste už toľkokrát opakované „Miluj hriešnika, nenáviď hriech“? Ako kresťania iste áno. Je veľmi zásadné pochopiť, že neakceptujeme mafiánske praktiky, násilie, zlodejiny ani amorálne sexuálne správanie – homosexuálne či heterosexuálne. A zároveň milujeme hriešnika – mafiána, násilníka, zlodeja, heterosexuálne i homosexuálne cítiaceho.

Myslíte si, že práva na zdravotné údaje, dedenie, rodinné prídavky by mali mať partneri bez ohľadu na to, či uzavreli manželstvo alebo partnerstvo? A viete, že ste opäť naleteli propagande? Ani v manželstve moje zdravotné údaje nemôže moja manželka vidieť, pokiaľ na to nedám súhlas. Dedenie si môže vyriešiť ktokoľvek u právnika a notára, prídavky sa poberajú na deti bez ohľadu na štruktúru rodiny.

Spomínate kauzu knihy Láske sa treba učiť, pričom ste si asi nenaštudovali dôvody, pre ktoré ju arcibiskup Orosch odmietol vo svojej diecéze. Treba ísť na hĺbku, snažiť sa porozumieť, čo a prečo sa stalo. Nenapadlo vám, že otec arcibiskup videl v knihe konkrétne problematické časti a nedalo mu ako pastierovi a otcovi, aby tieto časti ohrozovali deti? Tým neopomínam dôležitosť výchovy k manželstvu a rodičovstvu ani deficity kvalitných materiálov z našej strany (malé promo: www.ucitelom.sk a kniha Mladým pravdu; a ďalšie materiály sa pripravujú, len to s nedostatkom peňazí, po večeroch, dlho trvá – pridajte ruku k dielu, alebo sa nesťažujte).

Oslovujú vás ambiciózne ciele progresívcov v oblasti splnenia emisných cieľov a boja proti klimatickej zmene? Uvedomujete si, že Európa má iba veľmi smiešny podiel na produkcii CO2 a že príliš tlačí na pílu a ochudobňuje svojich najchudobnejších? Aká je vaša miera solidarity s chudobnými? Pritom Čína sa z nás môže len smiať, ako si podkopávame vlastné nohy.

Spoliehate sa pri tranzíciách na charakter odborníkov? Počuli ste o britskej klinike Tavistock, kde tiež bolo veľa odborníkov, a predsa tam tranzíciami „liečili“ mladých bez dostatočného skúmania ich psychického stavu a zničili tak zdravie a životy množstvu ľudí? Túto kliniku plnú odborníkov zatvorili.

A viete o tom, že aj na Slovensku nepohodlný nesúhlasný hlas profesorky v komisii rozhodujúcej o štandardoch k transsexualizmu (kde bola tiež kopa odborníkov) bol umlčaný vyhodením z komisie za premiéra Hegera? Toho premiéra a zastupujúceho ministra zdravotníctva, ktorý jedným podpisom mohol, no problematické štandardy nezrušil a ktorého stranu viacerí z vás zvažujú voliť? Tie štandardy, o ktorých mi jeden z ich proponentov priznal, že za istých okolností môžu spôsobiť, že v pôrodnici privedie na svet dieťa osoba, ktorá bude mať v občianskom preukaze mužské pohlavie.

Imidž alebo obsah?

Zažité kresťanstvo je také, ktoré pritakáva človeku, keď sám sebe škodí? Alebo pravá láska je tá, ktorá povie aj nepríjemnú pravdu, a to z dôvodu, že skutočne miluje? Neohýbate si mnohí toho Pána Ježiša už až príliš len na pokojne sa usmievajúceho kamoša, ktorý nám nikdy nič nepovie a nebude vyčítať?

Milí kresťania, zvlášť katolíci, ktorí zvažujete voliť progresívcov a liberálov, zvážte si ešte, či to chcete urobiť, komu dôverujete a prečo nedôverujete svojim vlastným. Pretože nemajú dobrý imidž? Kto im ho nasadil? Je imidž to najpodstatnejšie, alebo je dôležitejší obsah?

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články