Predbežné výsledky volieb uvidia Bratislavčania na panoramatickej svetelnej inštalácii

Biela noc v Bratislave. FOTO TASR - Jaroslav Novák Biela noc v Bratislave. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Festival súčasného umenia Biela noc mení nočnú Bratislavu od piatka 29. septembra do nedele 1. októbra na živú galériu plnú monumentálnych svetelných objektov a interaktívnych inštalácií autorov zo siedmich európskych krajín. Do Košíc sa Biela noc presunie o týždeň neskôr.

Takmer päťdesiatku umeleckých zastávok rozdelili organizátori medzi historické centrum hlavného mesta a dunajské nábrežie. Vodná trasa povedie tento rok od vznikajúcej štvrte Eurovea City po Most SNP.

Umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková uviedla, že zatiaľ čo minulý rok boli organizátori pri projekciách dosť digitálni, tento rok sa rozhodli pracovať viac s „fyzickosťou“ a pripravili mnoho monumentálnych objektov, sôch a rôznych intervencií, či už vo verejnom priestore alebo v špecifických interiéroch. 

„Máme aj špeciálnu inštaláciu, ktorá odzrkadľuje sobotňajší volebný večer, kde si návštevníci pred Starou tržnicou budú môcť pozrieť vizuálne spracované predbežné výsledky volieb od Borisa Vitázka,“ uviedla Pacáková k panoramatickej videoinštalácii, ktorú dizajnér stvárni podľa údajov Štatistického úradu SR.

Biela Noc v Bratislave v piatok 29. septembra 2023. FOTO TASR – Jaroslav Novák

Tridsať rokov Slovenskej republiky v divadelných inscenáciách

Divadelný ústav a Štúdio 12 si počas Bielej noci pripomínajú aj 30. výročie vzniku Slovenskej republiky z pohľadu divadla a tvorcov. Projekt s názvom 30.SK.DIVADLO si môžu záujemcovia prezrieť na Jakubovom námestí 12 v Bratislave od 19:00 do polnoci v sobotu i v nedeľu. 

„Objektovo-svetelná inštalácia vychádza z výstavy Ako sa hľadáme: 30 rokov Slovenskej republiky v divadelných inscenáciách, ktorú Divadelný ústav pripravil pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky. Výstava nazerá na obdobie uplynulých tridsiatich rokov prostredníctvom fotografií a objektov z divadelných inscenácií a úryvkov z dobovej tlače,“ informoval Divadelný ústav Bratislava.

Objektovo-svetelná inštalácia sa nachádza v interiéri, projekcia archívnych záznamov divadelných inscenácií však bude premietnutá priamo na budove.

Výstavou sa vinie niekoľko opakujúcich sa tém, ktoré kriticky reflektujú stav spoločnosti. Ide napríklad o mýty o slovenských hrdinoch či absenciu žien vo verejnom priestore. Koncept výstavy pripravili Zuzana Nemcová Gulíková, Marek Godovič a Lenka Dzadíková. 

Posilnená doprava

Počas blížiaceho sa festivalu Biela noc Dopravný podnik Bratislava posilní mestskú hromadnú dopravu. Električky by mali premávať v častejších intervaloch, kapacitne posilnené budú denné i nočné spoje. Informuje o tom DPB. 

(sita, tasr, gam)


Ďalšie články