V Trenčíne konečne otvorili novú hlavnú tribúnu. Pokrstili ju víťazstvom

Futbalový Trenčín sa konečne dočkal otvorenia novej hlavnej tribúny Štadióna na Sihoti. Považania hrajú vo vynovenom stánku od úvodu roka 2021, sprístupnené však boli iba dve nové tribúny za bránkami a hlavná – západná – ešte zo starého štadióna. Novú hlavnú tribúnu dokončili až nedávno, premiéru absolvovala v sobotňajšom ligovom zápase s Banskou Bystricou. Domáci vyhrali 1:0 a potvrdili postavenie na čele tabuľky.

AS Trenèín predstavil novú hlavnú tribúnu štadióna Siho AS Trenčín predstavil novú hlavnú tribúnu štadióna na Sihoti. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Pôvodný štadión, ktorý od roku 2016 prechádzal kompletnou rekonštrukciou, otvorili v roku 1973. Jeho nová éra sa tak začína presne po polstoročí. Deň pred oficiálnym sprístupnením novej hlavnej tribúny fanúšikom, ukázali Trenčania nové moderné zázemie zástupom médií.

„To, prečo sme to všetko robili, a dlho sa s tým trápili, tak si myslím, že zajtra by to mohlo nabrať tú správnu energiu, a keď to ľudia zaplnia, tak zažijeme zážitok, ktorý v Trenčíne už dávno nebol,“ hovoril pred novinármi generálny manažér klubu Róbert Rybníček.

Jeho slová sa v sobotu večer potvrdili, na stretnutie deviateho kola našej najvyššej súťaže medzi AS a Banskou Bystricou bolo zvedavých 3 862 divákov, čo je tohtosezónny trenčiansky rekord. Na porovnanie, na záverečný domáci zápas Trenčína v uplynulom ročníku bolo zvedavých 770 priaznivcov.

Otvorenie novej časti štadióna si nenechali ujsť ani viaceré známe tváre – bývalí hviezdni hokejisti Marián Hossa a Marián Gáborík, televízny expert Ladislav Borbély, bývalý futbalista a dnes tréner Martin Ševela alebo ďalší známy kouč Ivan Galád.

Generálny manažér futbalového klubu AS Trenčín Róbert Rybníček stojí pred novou hlavnou tribúnou futbalového štadióna na Sihoti. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Do útrob novej tribúny sa čoskoro presťahuje aj celé zázemie klubu – šatne, regenerácia, kancelárie, ale napríklad aj priestory pre novinárov. V sobotu však ešte boli v starej časti štadióna. V najbližšom domácom dueli, ktorý odohrá AS 21. októbra proti Skalici, by už všetko malo byť presunuté.

Dokončenie novej tribúny azda ani nemohlo prísť vo vhodnejšej chvíli. Trenčín totiž do tejto sezóny vstúpil výborne. Po deviatom kole je na čele tabuľky a pred Podbrezovou má trojbodový náskok. To na Považí dlho nezažili.

Pod vedením nového srbského trénera Ilju Stolicu sa AS navyše prezentuje aj atraktívnou hrou, ktorá prináša výsledky – sedem víťazstiev dopĺňa jedna remíza a jediná prehra. Na to, pochopiteľne, reagujú aj fanúšikovia, ktorí sa vracajú na štadión.

Trenčania potvrdili dobrú fazónu aj pri príležitosti otvorenia novej tribúny a Banskú Bystricu zdolali, hoci iba tesne 1:0 gólom Kupusoviča. Na trávniku však boli jasne lepším tímom a Duklu prakticky k ničomu nepustili.

„Všetci sme vedeli, že nás čaká otvorenie štadióna, tešili sme sa na to. Vedeli sme, že príde veľa fanúšikov, čo sa aj potvrdilo, takže super. Čerešnička na torte bolo, že sme vyhrali. Lepšie otvorenie sme si nemohli ani priať. Zápas mal všetko, čo by mal mať, takže aj diváci sa mali na čo pozerať,“ povedal po stretnutí stredopoliar Trenčína Artur Gajdoš.

Devätnásťročný odchovanec AS si uvedomuje, že Trenčín sa momentálne dostal na pozície, ktoré mu už dlho nepatrili. „Konečne po nejakej dobe prišli aj výsledky a odzrkadlilo sa to aj na počte divákov. Dúfam, že si tú prvú priečku udržíme čo najdlhšie,“ uviedol člen širšieho kádra slovenskej reprezentácie.

Strojcom zatiaľ úspešného ťaženia Považanov je bezpochyby už spomenutý srbský kouč Ilja Stolica, ktorý prevzal tím po uplynulej sezóne. V nej Trenčín prakticky až do samého záveru bojoval o udržanie sa v lige. Niekoľko hráčov v lete odišlo a zopár prišlo, kostra kádra však zostala spolu a teraz zápolí v opačnej časti tabuľky.

Pohľad z novej hlavnej tribúny futbalového štadióna v Trenčíne. Foto: Radovan Stoklasa

„Najviac ma teší, že tím každým zápasom rastie. Zatiaľ nevieme, kam až siaha náš potenciál, ale som z toho naozaj šťastný. Zároveň ďakujem fanúšikom, že prišli v takom hojnom počte. Dúfam, že sme ich potešili výkonom a najmä víťazstvom. Boli sme si vedomí, že pre nás klub je to veľký deň. Otvorili sme novú tribúnu, šťastie nám prialo a všetko dopadlo dobre,“ vyhlásil po triumfe nad Banskou Bystricou Stolica.

Prácu 45-ročného rodáka z Belehradu pravidelne oceňujú aj konkurenční tréneri a iné to nebolo ani naposledy. Obdivuhodný progres Trenčína chválil aj tréner Banskej Bystrice Michal Ščasný: „Je to absolútne robota trénera, ktorý tu nastolil tú disciplínu. Trenčín mal stále kvalitu, hoci nižšiu, ako keď tu boli (Gino) Van Kessel a (Ryan) Koolwijk. Tú kvalitu však mal, a čo ja vidím zvonku, tak tréner priniesol disciplínu, ktorá je na prvom mieste. Je to jednoznačne práca trénera, klobúk dole pred ním. Hrajú taký nátlakový a presingový futbal, a majú aj výborné individuality. Prejavilo sa to, čo s nimi urobil tréner.“

Trenčín si najbližšie porovná sily so slovenskou extratriedou, v nedeľu nastúpi v Bratislave proti majstrovskému Slovanu.