Spievajúca fontána sa rozozvučí až v budúcom roku

Jedna z atrakcií v centre Košíc bola tento rok nedostupná. Spievajúcu fontánu rekonštruujú a obkolesuje ju prenosné oplotenie. Nejaký čas ešte bude skrytá pred zrakom verejnosti. V lete tak namiesto vody, ktorá strieka podľa tónov skladby, vládol na mieste stavebný ruch. Mnohým Košičanom to bolo ľúto, keďže Spievajúca fontána počas teplých letných dní neodmysliteľne patrí ku koloritu centra mesta. Ľudia si tu radi posedia, využijúc tiene stromov, ktoré rastú v parku. Firma Begra, ktorá sa špecializuje na fontány, začala s prácami ešte 23. februára. Podľa pôvodného harmonogramu má byť všetko hotové do konca tohto roka. No stavebná firma ju chce dokončiť v predstihu už 15. novembra.

Spievajúca fontána Hlavná Košice (4) Momentálne prebiehajú rekonštrukčné práce. Fontána sa v plnej kráse ukáže až v máji budúceho roka.

Magistrát tvrdí, že rekonštrukcia fontány bola nevyhnutná kvôli jej nevyhovujúcemu technickému stavu. Revízia pred začiatkom vlaňajšej sezóny ukázala niekoľko vážnych porúch telesa fontány, praskliny povrchov a nefunkčnú časť elektroinštalácie. Mesto upresnilo, že v prevádzke ostali iba jej najnevyhnutnejšie súčasti – zo 160 reflektorov svietilo 109 a z 25 čerpadiel bolo funkčných dokonca iba šesť. Fontána v havarijnom stave fungovala uplynulú sezónu len na výnimku a voda z nej striekala len vo veľmi obmedzenom režime. Nečudo, naposledy ju rekonštruovali ešte v roku 1997.

„Súčasná technológia je už morálne a technicky zastaralá a potrebuje zmenu. Sme radi, že Nadácia spoločnosti U. S. Steel cíti zodpovednosť za tento skvost nášho mesta a prispeje na opravu a modernizáciu Spievajúcej fontány významným podielom. Košičania si zaslúžia, aby táto dominanta naďalej rozdávala radosť ľuďom v novom, modernejšom šate a aby sme všetci vedeli, že stretnúť sa pri fontáne na Hlavnej vždy bude stáť za to,“ uviedol ešte v októbri minulého roka počas podpisu zmluvy o spolupráci so spoločnosťou U. S. Steel primátor mesta Jaroslav Polaček.

Magistrát ale tvrdí, že ročné čakanie na ukončenie rekonštrukcie bude stáť za to. Spievajúca fontána dostane nové čerpadlá, svietidlá, ozvučenie alebo osvetlenie. novú kabeláž. Novinkou bude tiež, že umožní projekciu na vodnú hmlu, tak ako je to na Plávajúcej fontáne v Mestskom parku. Zároveň získa prepojenie s Národným divadlom Košice, vďaka ktorému bude možné v reálnom čase prenášať zvuk a obraz z predstavení v divadle priamo na vodnú hmlu. „Vymení sa kompletne celá technológia. Ľudia si určite všimnú, že fontána bude inak striekať, pretože pribudnú nové vodné efekty. Rovnako ako v Mestskom parku budeme vedieť fontánu ovládať na diaľku, čo zjednoduší jej údržbu,“ informoval o detailoch projektový manažér SMsZ Erik Kuzma. Novinkou má byť aj aplikácia, ktorá umožní nechať si zahrať pesničku na želanie. „Po modernizácii a rekonštrukcii to bude najväčšia spievajúca fontána na Slovensku. Návštevníkom ponúkne viac ako 750 trysiek, 240 svetiel a 43 čerpadiel, čo bude absolútny unikát,“ dodal Kuzma. Vzhľadom na to, že v tom čase má už Správa mestskej zelene všetky fontány „zazimované“, návštevníci centra mesta sa budú môcť pri zrekonštruovanej fontáne osviežiť a relaxovať počas osláv Dní mesta Košice v máji budúceho roka.

Len pre zaujímavosť: Košická Spievajúca fontána sa po prvý raz rozozvučala v roku 1986, pričom sa stala mimoriadne populárnou turistikou atrakciou a zároveň obľúbeným miestnom Košičanov. Mimochodom, bola vôbec prvou spievajúcou fontánou v bývalom Československu a bola inšpiráciou pre výstavbu ďalších podobných fontán v Prešove a neskôr aj v Prahe. Za vznikom Spievajúcej fontány v Košiciach stál vtedajší primátor mesta Rudolf Schuster. Jej výstavbu inicioval po návšteve mesta Vladimir v bývalom Sovietskom zväze, kde takú fontánu videl. Veľký podiel na jej úspešnej výstavbe mali odborníci z vtedajších VSŽ Košice.

Celkové náklady na rekonštrukciu fontány sú 1 788 887 eur. V zmysle podpísanej zmluvy o spolupráci poskytne Nadácia U. S. Steel Košice na rekonštrukciu Spievajúcej fontány sumu 1 milión eur, zvyšok ide z rozpočtu mesta.