Rozhorčenie, vulgarizmy aj výzvy protestovať. Časť kultúrnej obce sa búri proti Tarabovi ako ministrovi kultúry

Tomáš Taraba. Foto: TASR/Jakub Kotian. Tomáš Taraba. Foto: Jakub Kotian/TASR

Informácia o potenciálnej nominácii Tomáša Tarabu do funkcie ministra kultúry vyvolala v progresívno-liberálnych umeleckých kruhoch pohoršenie. Niektorí na sociálnych sieťach hovoria o fašistoch vo vláde, iní reagovali spŕškou vulgarizmov. Skloňujú sa aj protesty.

Najvulgárnejšie sa vyjadril spisovateľ historických detektívok Juraj Červenák. „Totálne peklo. Každý z nich je absolútne zle, ale ten sk*rvený neonacistický retardér Taraba ako minister kultúry, tak to je… ja už fakt neviem. Tento národ… ach, do p*čnej p*či!!!“ Spisovateľ takto reagoval na humoristicko-aktivistickej stránke Zomri k prvotným informáciám o personálnom obsadení konkrétnych ministerských postov.

Niekdajší účastník súťaže Slovensko hľadá Superstar za Červenákom nezaostal vo vulgárnosti. “Taraba ako minister kultúry. To by bolo, ako keď sa pes vys**ie do záhonu kvetov. Nevie ich rozoznať od trávy, došliape ich a ešte aj zasmradí,” napísal na sociálnej sieti Jakub Petraník. 

Protesty, štrajky

Potenciálnu nomináciu Tarabu okomentoval aj spisovateľ Michal Hvorecký. „Tomáš Taraba ako minister kultúry??? To si absolútne neviem predstaviť. Bol by to medzinárodný škandál a najhorší minister kultúry v Európe.” Taraba je podľa neho tiež „obdivovateľ tyranov, nepriateľ slobody, notorický klamár a šíriteľ bludov“. Spisovateľ svojich fanúšikov rovnako vyzval k demonštráciám. „Verím, že hovorím za mnohých v kultúrnej obci aj slovenskej spoločnosti, ale znova pôjdeme do ulíc,” napísal. 

Odhodlanie protestovať proti nominácii Tomáša Tarabu na post ministra kultúry vyjadril aj redaktor slovenského ľavicového mesačníka Kapitál a prispievateľ Denníka N. „Ak bude bývalý Kotlebovec Taraba ministrom kultúry, mali by sme sa urýchlene posunúť do protestnej fázy,” napísal Dominik Želinský na sociálnej sieti.

Výzvu k štrajku pridal na Facebook aj divadelný režisér Eduard Kudláč. „Ak by sa fašista stal ministrom kultúry, divadlá, galérie, múzeá, celá kultúrna obec do štrajku!“ napísal Kudláč k fotografii preškrtnutého gardistického dvojkríža.

Jaurová, Hrycová

„Cap záhradníkom, Taraba ministrom?“ pýta sa Zora Jaurová, ktorá sa mala stať ministerkou kultúry, keby tento post získalo Progresívne Slovensko. „Ministerstvo kultúry si za tie desaťročia užilo príkorí viac než dosť, často naň odkladali politikov, ktorí nevedeli robiť nič, pretože ‚kultúre rozumie každý‘. Ale musím uznať, že nominácia Tomáša Tarabu prekonala všetko, čo sme si doteraz vedeli predstaviť. Človek s preukázateľne fašistickými názormi, ktorý sa netají tým, že chce obmedzovať ľudské práva, ktorý nemá s kultúrou spoločné vôbec nič a tejto agende nerozumie a ktorý reprezentuje ten najhorší návrat do minulosti, aký dnes v slovenskom parlamente máme,“ napísala Jaurová na Facebooku.

Na sociálnej sieti vyjadrila svoje pohoršenie aj prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Wanda Adamík Hrycová. „Ministrom KULTÚRY nesmie byť človek, ktorý dlhodobo šíri bludy, hoaxy a konšpirácie o očkovaní, o vojne na Ukrajine a vlastne o hocičom, čo mu prinesie zdieľania a lajky, ministrom KULTÚRY nesmie byť človek, ktorý verejne zosmiešňuje a ponižuje dieťa pre znamienko na tvári,“ napísala Hrycová.

„Vyzývam celý rezort, všetky inštitúcie v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, aby sa proti tejto nominácii rázne postavili a povedali hlasne NIE Tarabovi v rezorte kultúry,” dodala. 

Šáteková, Kaščák, Lupták, Koščová

Pre Denník N sa k nominácii Tomáša Tarabu vyjadrila aj výtvarníčka Ivana Šáteková. „Kto si myslel, že máme aspoň vládu bez fašistov, tak je na omyle. Lebo Andrej Danko – trójsky kôň kotlebovského klérofašistického klanu nám tam celkom peknú zbierku prepašoval,“ povedala Šáteková. „Rezort kultúry nikdy nebol dôležitý pre žiadnu vládu, ale toto už je ozaj za trest. To už kam sme to dopracovali, keď si poviem, že neeee radšej Jarjabek?! No držme si klobúky, snáď to nebude ministerstvo obrazoborectva po vzore vodcu,“ dodala.

V rovnakom médiu svoje pohoršenie vyjadrili aj hudobník a organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák, huslista Jozef Lupták či speváčka Katarína Koščová. „My sme za posledné roky videli, čo pán Taraba dokáže. Dokáže urážať, šikanovať, vie mať veľmi agresívny slovník voči menšinám, vie sa vysmievať, vie zdieľať konšpiračné teórie, a tak ďalej šíriť strach a nenávisť. Zároveň je to signál pre všetkých umelcov, ktorým nie je ľahostajné smerovanie Slovenska, aby sme neboli ticho,“ napísala Koščová, ktorá v minulosti účinkovala aj na mítingoch hnutia Progresívne Slovensko. 

Je to hoax, reaguje Taraba

So žiadosťou o vyjadrenie sme oslovili aj Tomáša Tarabu, ale nereagoval. Na svojej sociálnej sieti okomentoval reakcie časti kultúrnej obce v stredu 11. 10. večer.

„Všetkým umelcom Progresívneho Slovenska, ktorí sú roky nacicnutí na štátne financie a realizujú svojú kaviarenskú kultúru na úkor rozvoja ľudovej a národnej kultúry odkazujem, že informácia, že mám byť ministrom kultúry je ich čistý hoax.

Som rád, že táto skupinka ľudí, ktorá za vrchol svojej kultúrnej tvorby považuje natáčanie volebných spotov pre PS, je tak vystrašená, že by som práve ja mal byť ministrom kultúry. Asi by som to mal teda zvážiť“ napísal Taraba.


Ďalšie články