BRATISLAVA – Ľudský organizmus by mal byť pripravený na nevyspytateľné, sychravé a chladné počasie a možnosť chrániť sa pred vírusmi, ktoré útočia pri každom oslabení imunity. Tak ako v minulosti, aj v súčasnosti sú veľkými pomocníkmi pri predchádzaní bežných ochorení domáce a prírodné liečivá. Lacné, dostupné a účinné!
Už naše babičky nedali dopustiť na silný slepačí vývar, bylinkové čaje s medom a iné osvedčené domáce potraviny a produkty, ktoré bohato poskytuje príroda. Tie totiž dokážu vzpružiť organizmus a pomôcť človeku rýchlejšie sa zotaviť z rôznych chorôb. Aj dnes pomôžu pri prechladnutiach, ale mali by byť aj súčasťou budovania lepšej obranyschopnosti a imunity.
Cesnak a cibuľa
Cesnak je asi najznámejším prírodným antibiotikom. Obsahuje takzvaný fytoncíd – alicín, ktorý zabraňuje rastu mikroorganizmov a má antibakteriálne a antimykotické účinky. Okrem nich obsahuje cesnak aj vitamíny A, B1, B2 a vitamín C. Najúčinnejší na liečbu a prevenciu je pritom surový cesnak, pri vyšších teplotách sa jeho pozitívne látky strácajú. Obľúbená cesnaková polievka preto nie je účinná tak, ako napríklad cesnak roztlačený v jogurte ako príloha k jedlu či klasická cesnaková nátierka. Kto dokáže rozžuť 2 až 3 strúčiky cesnaku denne, je vo výhode. Opatrní v konzumovaní cesnaku by ale mali byť ľudia s nízkym krvným tlakom. Cibuľa rovnako ako cesnak obsahuje alicín, ktorý pôsobí protizápalovo a má antibakteriálne účinky. Najúčinnejšia je konzumácia surovej cibule alebo cibuľovej šťavy. Osvedčil sa však aj cibuľový čaj alebo chutná cibuľová polievka. Malé deti tiež dokážu skonzumovať sladké cibuľové sirupy, ktoré sa vyrobia nakrájaním cibule a jej zaliatím medom. Po pár hodinách, keď cibuľa pustí šťavu, sa môže dávkovať v množstve 3 až 5 lyžičiek denne.
Zázvor
Liečivou časťou zázvoru je koreň, ktorý pomáha pri chorobách z prechladnutia, zápalových ochoreniach dýchacích ciest, ale aj bolestiach hlavy. Oproti cesnaku a cibuli sa jeho účinok teplom nestráca, takže sa môže konzumovať surový, varený aj sušený. Nastrúhaný zázvor s medom a pomarančom je vynikajúci na dochutenie jemne pikantných ovocných aj bylinkových čajov. No pridávať sa môže aj do krémových polievok a domácich dresingov. Nielen v tradičnej čínskej medicíne sa zázvor často používal ako pomoc na podráždený žalúdok, či už na kinetózu, pri chirurgických zákrokoch, či dokonca pri rannej nevoľnosti v tehotenstve. Prispieva aj k správnemu tráveniu a vyprázdňovaniu. Zázvor preukázateľne znižuje bolesť a stuhnutosť kĺbov, najmä pri osteoartritíde kolena. Dva gramy zázvoru denne dokážu znížiť hladinu krvného cukru až o 12 percent. Zázvor zároveň moduluje uvoľňovanie inzulínu a podľa niektorých štúdii pomáha pri boji s obezitou, ktorá patrí medzi najrizikovejšie faktory pre vznik cukrovky.
Kyslá kapusta
O jej pozitívnych účinkoch vieme všetci. Je výborná ako podpora imunity, obsahuje množstvo vitamínu C, minerály a najmä vzácne probiotiká, ktoré vznikajú procesom kvasenia kapusty. Táto potravina pozitívne vplýva na črevnú mikroflóru, ktorá pomáha telu bojovať proti vírusom a baktériám. Napomáha tiež lepšiemu tráveniu, je bez tukov a s nízkym obsahom kalórií. Nezabudnite však na to, že najúčinnejšia je domáca kyslá kapusta. V obchode sa predáva zväčša kapusta pasterizovaná s prídavkom konzervačných látok. Takto upravená už obsahuje minimum vitamínu C a žiadne probiotiká.
Škorica
Jedna z potravín, ktorá by u vás doma nemala chýbať najmä v zimnom období. Škoricu si pridajte do čaju alebo si ňou posypte vrch kávy vždy, keď sa nakazí chrípkou niektorý z vašich rodinných príslušníkov. Škorica má opäť silné antibakteriálne a protizápalové účinky. Okrem toho sa dá využiť ako účinná zbraň proti vírusovým hnačkám. Do štamperlíka silnej pálenky nasypte malú lyžičku škorice, premiešajte a tak to vypite. Už po dvoch hodinách príde k úľave a už po jednom užití sa zbavíte tohto problému natrvalo. Vyrobiť si môžete aj domáci olej, keď do olivového oleja vsypete jedno vrecko škorice a necháte dva týždne lúhovať na tmavom mieste. Potom ho môžete používať pri akýchkoľvek bolestiach, keď si ho budete natierať priamo na citlivé miesto.
Lesné plody
Niet nad čistú, liečivú silu prírody, ktorá je skrytá v lesných plodoch. Čučoriedky pôsobia ako dezinfekcia tráviaceho traktu a sú výborné aj pri zápalových ochoreniach. Maliny sa používajú na zníženie vysokých teplôt. (V lete si z nich pripravte šťavu). Pri zvýšení teploty stačí jedna čajová lyžička trikrát denne a problémy budú čoskoro na ústupe. Vďaka malinám budete mať v tele viac železa, silnejšie tkanivá a pružnejšie cievy. Zvýši sa vám aj plodnosť a libido. Maliny vám tiež pomôžu s pleťou, ktorá bude jemnejšia a zmierni sa ekzém aj vyrážky. Aj pri malinách je vďaka kyseline ellagickej zaručený boj s rakovinovými bunkami, ktorých reprodukcia sa výrazne spomalí. V neposlednom rade môžete malinami dodať výživu vlasom, ktoré budú lesklejšie a získajú na objeme. Brusnice sa zasa využívajú pri zápale močových ciest a pri problémoch s obličkami.
Propolis
Vedľajší produkt pri výrobe medu je zmesou vosku a živice zo stromov. Kupujte ho ale len od včelárov. Vhodný je pri tráviacich ťažkostiach a výborne sa ním liečia akékoľvek bakteriálne ochorenia. Propolis pôsobí na imunitný systém, v závislosti od zloženia môže mať silné antibiotické a antifungálne účinky a štúdie naznačujú, že skutočne môže byť účinný pri liečbe popálenín. Je tiež objektom stomatologického výskumu, pretože existujú dôkazy, že vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam aktívne chráni pred zubným kazom a inými ochoreniami ústnej dutiny. S propolisom sa najčastejšie stretávame vo forme propolisovej tinktúry. Tá vzniká lúhovaním surového propolisu v alkohole, jeho následným scedením a zriedením na 60-percentnú koncentráciu. Na dokonalé vylúhovanie propolisu je potrebný koncentrovaný alkohol (80 až 96 percent), preto nie sú v vhodné slabšie náhrady, v ktorých sa propolis dokonale nerozpustí a tinktúra tak nie je dostatočne účinná.