7 dní v kocke: Ficovu vládu neinštalovala Čaputová, ale Matovič

Prezidentka SR Zuzana Èaputová vymenovala novú vládu Roberta Fica

V rubrike 7 dní v kocke Dag Daniš komentuje hlavné témy týždňa. Dnes o nástupe štvrtej Ficovej vlády, ktorá je životným dielom Matoviča; o podozrivom návrate Kaliňáka s Gašparom; o novej opozícii, ktorá pôsobí ako ústav pre slabomyseľných; a o samite EÚ, kde sa očakáva zbližovanie Fica s Orbánom.

1. Bismarckovo pravidlo

Nástup štvrtej Ficovej vlády je slovenský aj stredoeurópsky rekord, ktorý pôsobí neuveriteľne. Hlavne ak sa na vec pozrieme z odstupu a nadhľadu štyroch rokov. Sledovali sme obrat, aký sa tak skoro nezopakuje.

Po voľbách 2020 bol predsa Fico odpísaný. Politicky aj morálne. Smer, z ktorého odišla Pellegriniho skupina, sa zrútil na sedem percent. Fico bol dlho nezvestný. Doslova (jeho vlastný tím netušil, kde je). Viacerí oligarchovia z pozadia Smeru skončili vo väzbe.

Ešte horšie bol na tom Danko. SNS bez stopy zmizla zo scény. A aj Dankovi ľudia boli vo väzbe.

V Matovičovej strane, ktorá mala dominantné postavenie a podporu 25 percent voličov, rátali s tým, že by mohli pevnou rukou vládnuť 12 rokov. Prakticky bez opozície, ktorá strácala podporu spoločnosti. Aj sa podľa toho správali – ako rímska pretoriánska garda, ktorá loví a zatvára bývalých oligarchov. Ak by ich vtedy niekto strašil, že o tri roky bude Fico späť ako víťaz predčasných volieb, pôsobilo by to komicky. Fico v tom čase mohol bojovať len o holé prežitie. Prípadne o to, aby neskončil vo väzbe. O nič viac.

Nakoniec Fico predbehol Sulíka, Matoviča, neskôr aj Pellegriniho a progresívcov. S náskokom vyhral voľby. Naopak, Matovič len tesne unikol volebnému debaklu. Bez dvoch percent hlasov rómskych voličov, ktorí čakajú na 500-eurovú odmenu, by sa koalícia Obyčajných nedostala do parlamentu.

Bismarck tvrdil, že politika nie je veda, ale umenie. Umenie vládnuť.

Treba priznať, že insitný umelec Matovič v tejto disciplíne zhorel. Nedokázal riadiť ani stranu, ani koalíciu, ani vládu (a jej krízové štáby). Publikum ho vypískalo. To bol hlavný dôvod, prečo sa Robert Fico mohol vrátiť do hry. Chyby súpera a ponúkanú možnosť potom využil tak, ako má vo zvyku. Naplno.

To nie je názor, ale fakt. V parlamentnej demokracii môže nová vláda nastúpiť len v prípade, že tá stará zlyhá a vyprace priestor.

Ficova vláda s poradovým číslom štyri je dielom politických primitívov z OĽaNO (a ich partnerov). Tých, ktorí nedokázali vládnuť ani jediné volebné obdobie. Inak by sme tu dnes, v októbri 2023, mali premiéra Matoviča, ktorý by sa pripravoval obhájiť titul vo februárových voľbách 2024.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami