Izraelčania si na sociálnych sieťach uťahujú z utrpenia Palestínčanov

Izraelčania si na sociálnych sieťach uťahujú z utrpenia Palestínčanov tým, že blikajú svetlami či plytvajú pitnou vodou zo sprchy alebo z vodovodného kohútika. Provokujú ich aj tým, že si maľujú rany či vybité zuby.

Snímka obrazovky 2023-10-27 095831 Foto: reprofoto Instagram

V bizarných videách, na ktoré okrem iných upozornila katarská televízia Al-Džazíra, sa neraz objavujú aj deti.

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil totálnu blokádu Pásma Gazy 9. októbra, čím sa prerušili dodávky vody, elektriny, potravín či palív do oblasti.

Židovský štát tiež tretím týždňom pokračuje v leteckých úderoch na Pásmo Gazy, ktoré podľa satelitných záberov spoločnosti Maxar Technologies niekedy zrovnávajú so zemou celé štvrte.

Izrael čelí za svoju tvrdú odvetu voči hnutiu Hamas, ktorý ho napadol 7. októbra, kritike celej plejády medzinárodných organizácií a politikov, ktorí zdôrazňujú, že odveta neúmerne zasahuje aj civilné obyvateľstvo.

Počet obetí odvetných útokov stúpol podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze už na vyše 7-tisíc. Medzi obeťami je podľa rezortu aj 2913 detí a 1709 žien. Informácie však nie je možné nezávisle overiť.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Al Jazeera English (@aljazeeraenglish)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac