Cintoríny a MHD prešli v týchto dňoch kvôli Dušičkám na špeciálny režim

KOŠICE – Na špeciálny režim prešli v týchto dňoch cintoríny, krematórium aj hromadná doprava. Otváracie hodiny sú predĺžené a spoje na niektorých linkách MHD posilnené.

Krematórium Košice (4) Zvýšený počet návštevníkov badať aj v urnovom háji košického krematória. Foto: Boris Macko

Dušičkového režimu sa týkajú aj opatrenia na verejnom cintoríne, ktorý je najväčší na Slovensku. Keďže revitalizácia parkoviska a vstupnej časti cintorína ešte nie je hotová, je pre peších návštevníkov vytvorený koridor, ktorým môžu bezpečne prejsť. Návštevníci, ktorí prídu autami, nebudú môcť parkovať pred hlavným vstupom na Verejný cintorín. K dispozícii ale majú parkovacie miesta na Cintorínskej ulici v jednom jazdnom pruhu v oboch smeroch. Okrem toho môžu až do 3. novembra parkovať na Rastislavovej ulici v pravom jazdnom pruhu v úseku od cintorína v smere na Alejovú. Ten je dočasne vyhradený na parkovanie.

Ďalšia možnosť bude pri hornom vstupe na Verejný cintorín pri ZŠ na Užhorodskej ulici na sídlisku Železníky. Kvôli zriadeniu dočasného parkovania bude až do 10. novembra zjednosmernená ulica a uzavretý jeden jazdný pruh. „Na zmeny v organizácii dopravy a možnosti parkovania v okolí Verejného cintorína upozorní vodičov dočasné dopravné značenie, ako aj hliadky mestskej polície (MsP). Do štvrtka (2. 11.) bude MsP vykonávať zvýšený dohľad pri pietnych miestach s cieľom zabezpečiť verejný poriadok, ochranu občanov a majetku, usmerňovať vodičov a poskytovať informácie občanom,“ uviedol hovorca mesta Dušan Tokarčík.

Dodal, že magistrát odporúča na „dušičkové“ cestovanie na cintoríny hlavne MHD. Na autobusových linkách č. 12, 16 a 33 premávajú do 1. novembra veľkokapacitné autobusy. V stredu 1. novembra bude na linke č. 33 ku Krematóriu posilnená doprava a mimoriadne bude zabezpečená aj prevádzka na linke č. 54, ktorá zastavuje na zastávke pri Verejnom cintoríne. „Správa mestskej zelene v Košiciach ako správca Verejného cintorína a Krematória predĺži počas dušičkového obdobia otváracie hodiny oboch pietnych miest aj úradné hodiny kancelárií,“ dodal hovorca s tým, že od 1. do 3. novembra budú areál Verejného cintorína a urnový háj Krematória otvorené od 7.00 do 22.00. V ostatných dňoch až do 8. novembra budú k dispozícii do 20.00. Od 9. novembra prejdú obe pietne miesta na zimný režim s otváracími hodinami do 17.00. Úradné záležitosti si občania môžu vybaviť počas predĺžených úradných hodín, a to aj počas víkendu (28. a 29. 10. ), aj vo sviatočný deň 1. novembra.