Nemci si začali verejne porovnávať platy

NEMECKO – Nemci vraj o peniazoch neradi hovoria, a o platoch už vôbec. Portál echo24 však prináša informáciu, že v tomto ich postoji nastala významná zmena.

V Nemecku sa o peniazoch zvyčajne nerozpráva. Teraz sa to zmenilo. Ilustračné foto: pixabay.com

Na novom instagramovom fóre zamestnanci dobrovoľne vyvesujú výplatné pásky. Žiadajú porovnanie platov. Uviedol to server t-online. Spomínaný instagramový účet má názov Gehalt in Deutschland, čo v preklade znamená Plat v Nemecku a sleduje ho takmer 100 000 ľudí.

Podľa echa24 tam nájdete výplatné pásky rozličných profesií, od poštára po právnika. Prebieha tiež diskusia o mzdách ostatných zamestnancov. Jeden príspevok tvrdí, že 30-ročný pokrývačský majster v Bádensku-Württembersku pracuje za odmenu 1,27 eura na hodinu. Porovnanie môžu ľudia využiť na začiatku kariéry, pri zmene povolania, alebo pri nástupe do nového zamestnania.

Ženy ešte stále berú v priemere menej

„Keď neviete, koľko si v danom odbore zarobíte, je ťažké vyjednávať,“ napísal t-online. Hoci zamestnanci firiem s viac ako 200 zamestnancami majú v Nemecku právo na informácie o platoch, údaje o príjmoch ostatných sú v mnohých podnikoch tabu.

Porovanie je podľa servera osobitne dôležité pre ženy. Tie v Nemecku berú v priemere za rovnakú prácu menej ako muži. 30-ročný mechatronik z Bádenska-Württemberska s 35-hodinovým pracovným týždňom a štvrtou daňovou triedou na fóre napísal, že zarába 2 588 eur v čistom. „Pracujem ako elektronička už takmer 40 rokov a taký vysoký plat nedostávam,“ posťažovala sa žena pod príspevkom.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok