Ministerstvo obmieňa tímy „bojovníkov proti hoaxom“. Podľa Eštoka sú na odchode viacerí známi úradníci

Štvrtá schôdza vlády SR Matúš Šutaj Eštok. Foto: Martin Baumann/TASR

Tímy ministerstva vnútra zamerané na boj proti dezinformáciám čaká veľká personálna obmena. Končí riaditeľ centra boja proti hybridným hrozbám a na odchode má byť aj správca facebookovej stránky polície. V utorok to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Niektorí ľudia z odboru Centra boja proti hybridným hrozbám už oznámili, že odchádzajú. Napríklad aj jeho riaditeľ Daniel Milo, ktorý už ku koncu roka končí, povedal pre Štandard šéf rezortu vnútra.

V máji 2023 strana Smer upozornila, že skupina 21 ľudí zo Slovenska navštívila Brusel a centrálu NATO, kde mala žiadať o intervenciu proti opozičným stranám. Veľkú časť skupiny tvorili podľa dokumentov, ktoré verejnosti predstavil Robert Fico, zástupcovia štátnych orgánov. Súčasťou delegácie bola aj predstaviteľka Centra boja proti hybridným hrozbám.

„Je potrebné dostať tam iných ľudí, ktorí nebudú mať takéto politické nápady, ktoré budú vnášať do odbornej debaty. Ja sa budem snažiť, aby ten odbor nebol spolitizovaný. Odbor boja proti hybridným hrozbám rozhodne nemá určovať, ktorý politik je a ktorý nie je hoaxer,“ povedal Eštok.

Prisľúbil, že noví zamestnanci centra prejdú štandardnými výberovými konaniami. Podmienkou bude, aby do svojej práce nemiešali politiku. „Ak chce niekto robiť politiku, nech si založí politickú stranu a presadzuje svoje názory týmto spôsobom,“ dodal minister.

Sporná návšteva

Delegácia štátnych úradníkov a mimovládnych organizácií, o ktorej v máji informoval Smer, mala pozostávať z predstaviteľov úradu vlády, ministerstiev vnútra, zahraničných veci, obrany, školstva, kultúry, predstaviteľov SIS, Národného bezpečnostného úradu, polície, vzdelávacích inštitútov, zástupcov projektu Konšpirátori.sk, tlačovej agentúry AFP, Memo 98, firmy Gerulata a neziskovky Globsec.

„Išlo o štandardnú pracovnú cestu v oblasti hybridných hrozieb, na ktorej sa na pozvanie Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku zúčastnili štátne inštitúcie aj mimovládne organizácie. Ministerstvo vnútra sa zároveň rázne ohradzuje voči konšpiráciám, ktorých cieľom je zneistiť voliča na Slovensku,“ uviedla vtedy hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Začiatkom novembra vedúci Úradu vlády Juraj Gedra (Smer) oznámil, že úradníci, ktorí sa za minulej vlády správali aktivisticky, majú čoskoro skončiť vo svojich funkciách. Dodal, že sú medzi nimi aj tí, ktorí mali v Bruseli označiť Roberta Fica a Petra Pellegriniho za hybridnú hrozbu.

Podľa šéfa ÚV nejde o niekoľko jednotlivcov, ale o „politické bunky“ v štátnych inštitúciách. Ich cieľom podľa Gedru bolo zabezpečiť na Slovensku na viaceré témy „jeden, povinne správny názor“.

„Za Úrad vlády môžem povedať, že bude učinená náprava. A kolegom na ministerstvách som dal echo, nech si čím skôr urobia poriadok,“ informoval Gedra.

Hoaxy Polície SR

Na stretnutí v Bruseli sa zúčastnil aj príslušník slovenského policajného zboru David Púchovský, správca facebookovej stránky Polícia SR. Podľa zverejnených dokumentov žiadal NATO, aby na Slovensko poslalo protihybridné podporné tímy.

„Ja som počul, že sa chystá ísť bližšie k politike, konkrétne k tej progresívnej časti. Ale nemám to na sto percent potvrdené,“ vysvetlil minister vnútra.

Komunikačný odbor rezortu má už nové vedenie. „Urobím všetko preto, aby polícia nevystupovala politicky,“ prisľúbil.


Ďalšie články