Víkend pre rodiny s deťmi: Máte doma malého detektíva? Vezmite ho do lesa hľadať poklad

BRATISLAVA - V Bratislave a okolí sa ani tento víkend vaše deti nudiť nemusia. Dobrodružná cesta lesom za pokladom, výroba vianočných ozdôb, divadlo či pantomíma. Dokonca aj Deň detí v novembri. A nie hocijaký, ale svetový.

hľadanie pokladov v lese Ilustračná foto: Bigstock

Pokladovka: Supermisia Malí detektívi

Pod Horárňou Krasňany (ihrisko na Peknej ceste), 12.-20. novembra

Pokladovka mení vaše deti na malých detektívov, ktorí budú pátrať po zatúlanej líške. Cesta k líške je však zašifrovaná a aby deti poklad našli, musia vyriešiť rôzne úlohy, rébusy a hlavolamy. Preto si nezabudnite na honbu za pokladom pribaliť aj pero a papier.

Trasa k pokladu je dlhá necelý kilometer a vedie lesom. Treba dobre pozorovať stromy. Pri parkovisku a vstupe do lesa je označený smer pokladovky. Potou už len stačí pridŕžať sa značenia. Po nájdení pokladu čaká na malých detektívov sladká odmena.

Keďže je hra určená pre mnoho detí, treba si vziať jednu sladkosť a zvyšok nechať aj ostatných. Líštičku opätovne skryte, aby ďalšie deti tiež prežili radosť z hľadania pokladu. V prípade, ak sa bojíte zablúdenia, môžete si stiahnuť mapu trasy a cez aplikáciu v telefóne sa môžete podľa nej riadiť.

Vianočná sobota v majolike – tvorivé dielne a prehliadky

Dolná 138, Modra, 18. novembra v čase od 10.00 do 16.00

Ak Vám nevadia ufúľané ruky od hliny a už ste sa naladili na vianočnú nôtu, tak sobota strávená v keramickej dielni je pre vás ako stvorená. Počas hodinovej exkurzie vás umeleckí remeselníci zasvätia do procesu výroby. Môžete si tu vyskúšať aj tvorenie zo surovej hliny alebo maľovanie vlastnej keramiky.

Na tvorivých dielňach si spolu s deťmi môžete vyrobiť tri vianočné ozdoby a ak by ste ich potrebovali predsa len viac, tak zásoby sa dajú doplniť v podnikovej predajni. Súčasťou sobotného programu je aj výstava Juraj Hanulík: 50 rokov pri remesle.

Workshop pantomímy v SND

Nová budova SND, 18. novembra v čase od 11.00 – 13.00

Soboty patria v SND deťom. Inak to nebude tú najbližšiu. Divadlo si pre deti pripravilo workshop pantomímy s Jurajom Benčíkom, ktorý účinkoval aj v legendárnom cirkuse Cirque du Soleil. Program je rozdelený na dve časti.

V prvej sa predstaví kapitán so svojím pažravým papagájom na opustenom ostrove. Pri hľadaní potravy zistia, že na ostrove nie sú sami. S kamarátmi si uvaria polievku, pažravému papagájovi privolajú záchranársku helikoptéru a ako sa na správny pirátsky príbeh patrí, tak na konci nájdu aj poklad. V druhej časti si umenie pantomímy budú deti sami skúšať. Podujatie je určené pre deti vo veku 6-12 rokov.

Svetový deň detí UNICEF v Starej tržnici

Stará tržnica, 18. novembra

Sobota v Starej tržnici bude skutočne pestrá a plná zážitkového spoznávania. Milovníkov techniky poteší 3D dizajnérsky workshop, virtuálna realita alebo robotický stan. Chýbať nebudú ani rôznorodé rodinné hry, bábkové divadlo od Bábky v nemocnici, kvízy a mnoho iných aktivít.

Deti môžu svojou troškou prispieť aj k vylepšeniam vo svojom meste a tým sa aj zapojiť do súťaže o stretnutie s primátorom mesta Matúšom Vallom. Stačí napísať odkaz alebo nakresliť obrázok na tému, čo by bolo potrebné zlepšiť vo vašom okolí a vhodiť ho do označenej schránky. Ráta sa aj maličkosť, ako je napríklad rozbitá šmykľavka na ihrisku.

Osmijankove rozprávky o princeznách

Bratislavské bábkové divadlo, 19. novembra o 14.30

Ako vyliečiť osamelú princeznú z nudy a samoty? Osmijanko Kristy Bendovej má liek na tieto choroby. Sú nimi rozprávky, ktorých má plné vrecká. Princeznej vyrozpráva hneď tri rozprávky o vcelku svojských princeznách.

Sifónia je odvážna a žiadny drak ju uniesť nemôže. Hystéria je nesmierne „múdra“. A to až tak, že prepisuje prírodné zákony vo svojom kráľovstve. Čistili ste si niekedy zuby hrebeňom alebo počuli kravy čvirikať? Treticu zaujímavých zjavov uzavrie Filodendrónia, ktorá je taká pohodlná, že aj rozprávať zabudla. Stačí sa pohodlne usadiť a užiť si kopec zábavy a skvelej hudby.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac