Pred mobilizáciou ušlo 20-tisíc Ukrajincov

Pred mobilizáciou ušlo 20-tisíc Ukrajincov. Píše o tom BBC s odvolaním sa na údaje o nelegálnych prechodoch hraníc z Rumunska, Moldavska, Poľska, Maďarska a Slovenska.

Konkrétne má ísť o 19 740 ľudí. Ďalších 21 113 sa pokúsilo prekročiť hranicu, no chytili ich, povedali novinárom na Ukrajine.

„Väčšina – 14 313 ľudí – sa pokúsila prekročiť hranicu pešo a zvyšných 6 800 ľudí použilo sfalšované úradné doklady,“ píšu ukrajinské úrady.

Zástupca prezidenta Ukrajiny v Najvyššej rade Fedir Venislavskyj v komentári BBC priznal, že s nákupom falošných dokladov je skutočne problém a robí sa všetko pre to, aby sa počet prípadov korupcie znížil na minimum. „Ale, bohužiaľ, korupcia je veľmi silná,“ povedal.

Uviedol tiež, že počet ľudí, ktorí odišli alebo sa pokúsili odísť, neovplyvňuje priebeh bojov, takže sa neplánuje radikálne zvýšiť počet osôb podliehajúcich mobilizácii.

„Som presvedčený, že pripravenosť Ukrajincov chrániť svoju nezávislosť, suverenitu a slobodu je 95-99 percent. Tých, ktorí sa snažia vyhnúť mobilizácii, je asi 1-5 percenta. Rozhodne nemajú rozhodujúci význam pre obranu Ukrajiny. “ povedal Venislavskyj.

(unian)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac