Americký spotrebný tiger. Kupujúci možno otvorili svoje peňaženky len dočasne

Keď dvaja robia to isté, nie je to to isté. Spojené štáty aj EÚ si prechádzajú obdobím prudkého šliapnutia na monetárnu brzdu. No kým aktuálne v eurozóne medzikvartálne ekonomika poklesla o 0,1 percenta, v USA narástla o 1,2 percenta. V ročnom vyjadrení by to bol rast impozantných 4,9 percenta, najviac od postpandemického rekordu v poslednom štvrťroku 2021.

pexels-jimmy-teoh-1634279 New York. Ilustračné foto: Pexels.com

Jednu z príčin štatistického úspechu nie je ťažké odhaliť. Americký deficit verejných financií by mal v roku 2023 dosiahnuť 5,3 percenta HDP. To je viac, než je odhadovaný priemer EÚ (3,7 percenta) aj eurozóny (3,9 percenta).

Vládne výdavky posmelili návrat amerického spotrebiteľa. V treťom kvartáli tak výrazne poskočila spotreba domácností, ktorá bola zodpovedná za viac ako polovicu spomínaného rastu HDP. Narástli aj súkromné investície vrátane investícií do nehnuteľností. Tie sa dostali do kladných čísel po dvoch rokoch poklesu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.