Tipy na rodinný víkend: Potulky stredovekom alebo radšej svetom rozprávok?

BRATISLAVA – Víkend klope na dvere a každý, kto ho chce stráviť aktívne so svojou rodinou, si určite príde na svoje. Návrat do stredoveku na Bratislavskom hrade, cestovanie zázračnou krajinou rozprávok či príbeh čerta, ktorý stvára samé čertoviny? Či už sa necháte vtiahnuť do sveta príbehov alebo uprednostníte trochu vlastnej kreativity pri výrobe ozdôb alebo zdobení perníčkov, jedno je isté. O zábavu núdza nebude.

stredoveké vianočné trhy na Bratislavskom hrade Stredoveké vianočné trhy na Bratislavskom hrade majú už svoju tradíciu. Foto: TASR

Stredoveké trhy na Bratislavskom hrade

25. až 26. novembra na nádvorí Bratislavského hradu v čase 10:00 až 18:00

Bratislava bude tento víkend žiť vianočnými trhmi. Popri tých hlavných v centre mesta stoja za zmienku aj tie menšie, ktoré môžu byť atraktívne pre ľudí vyhľadávajúcich trochu komornejšiu atmosféru. Takými budú Stredoveké trhy na Bratislavskom hrade. Ich čaro si môžete vychutnať počas nasledujúcich štyroch víkendov.

Trhy pootvoria dvere do doby dávno minulej a ukážu, ako ľudia pracovali, varili a žili. Tokár, sviečkar, pisár či minciar? Tieto povolania dnes už zapadli prachom. O to zaujímavejšie môže byť ich poznávanie pre človeka dnešnej modernej doby. Poctivé remeselné výrobky od kováčov, hrnčiarov, brašnárov a mnohých iných môžu byť aj milými darčekmi pod vianočným stromčekom.

Kto si chce program ešte väčšmi obohatiť, určite by nemal vynechať aj návštevu Historického múzea v areáli hradu. Vianočnú náladu upevní výstava betlehemov pod názvom „Pokoj ľuďom dobrej vôle“. Nemenej zaujímavou je aj výstava keramiky, ktorá vám rozpovie „Príbeh holíčskej fajansy“.

Na výstave betlehemov môžu ľudia načerpať vianočnú atmosféru. Foto: SNM

NeDivadlo – Vianočná rozprávka

25. novembra v Galérii Nedbalka o 16:00

Vianočná rozprávka je pútavým príbehom z pradávnych čias, keď zima ešte prinášala poriadny sneh. Príbeh rozpráva o Čertovi, ktorý nikdy nespí a neustále robí čertoviny. Avšak nebojácni súrodenci Miško a Jožko sa rozhodnú, že si nenechajú pokaziť Vianoce a pekelníka okabátia, ako sa patrí.

Predstavenie je inšpirované knihou Daniely Krolupperovej. Patrí do repertoára divadelného súboru NeDivadlo, ktorý tvoria absolventi umeleckých odborov. Vo svojej tvorbe pre deti a mládež sa snažia reflektovať celospoločenské témy a rozvíjať povedomie o morálnych a ľudskoprávnych hodnotách a tolerancii v spoločnosti.

Vianočná rozprávka z repertoára NeDivadla. Foto: nedivadlo.sk

Cesta rozprávkovou knižnicou

25. novembra v Ústrednej knižnica na Miletičovej 47 v čase 15:00 až 18:00

Každý malý zanietený čitateľ dobre vie, že rozprávka, to nie sú len písmená a obrázky na papieri. Je to svet plný fantázie, do ktorého stačí vstúpiť a vydať sa za nečakaným dobrodružstvom. V knižnici na Miletičovej vystúpia počas sobotného popoludnia mnohé rozprávkové bytosti z kníh. Zlá ježibaba, Pipi dlhá pančucha, vodník či doktor Jajbolít pozývajú všetky odvážne deti na tajuplnú cestu rozprávkovou knižnicou, kde si pre nich pripravili množstvo súťaží, úloh, ale aj pekných cien. Podarí sa deťom odkliať knižnicu a vrátiť všetky rozprávkové bytosti naspäť do kníh?

Medovníčková dielňa

25. až 26. novembra v nákupnom centre Borymall v čase 11:00 až 18:00

Vôňa medovníkov patrí neodmysliteľne k predvianočnému času. Na vianočné pečenie doma je síce ešte trochu skoro, avšak zmysly si môžete nechať poštekliť už tento víkend. Okrem toho sa na workshope naučíte správne techniky zdobenia medovníkov, ako si správne namiešať polevu či ktoré trendy dominujú tento rok. Malí maškrtníci tiež popustia uzdu svojej fantázie pri svojich medovníkových výtvoroch. Vianočnú atmosféru bude dotvárať výzdoba a vianočné piesne.

Výroba vianočných ozdôb s majsterkami a majstrami ÚĽUVu

25. novembra o 10:00 v Klariskách (koncertná sieň) na Klariskej ulici v Bratislave

Na vianočnom stromčeku sa vždy najlepšie vynímajú detské výtvory, za ktorými je kopec úsilia a radosti. S tvorbou originálnych remeselných kúskov z dreva alebo drôtu budú deťom pomáhať majsterky a majstri z ÚĽUVu, takže výsledok budu určite stáť za to. Dielničky sú určené pre deti od 5 rokov.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac