Trnka reaguje na kritiku: Zastupiteľstvo k Triščovmu odvolaniu som nestihol odvolať

KOŠICE – Mimoriadne štvrtkové zasadnutie krajského zastupiteľstva kvôli odvolaniu generálneho riaditeľa Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) Antona Trišča trvalo rekordne krátko. Za zhruba štyri minúty bolo po všetkom.

20231123_090600

Viacerých poslancov pobúrilo, že predseda KSK Rastislav Trnka to odôvodnil tým, že KSK bola vo štvrtok od Antona Trišča písomne doručená rezignácia na funkciu generálneho riaditeľa SC KSK, a teda pominuli dôvody na jeho odvolanie. Poslancom tak ostala úloha štatistov a hlasovaním zobrali odstúpenie Trišča na vedomie.

Hlasný protest niektorých krajských poslancov však vyvolal Trnka tým, že neumožnil rozpravu. Išlo podľa nich o neúctu ku kolegom, ktorí cestovali desiatky kilometrov len kvôli niekoľkým minútam. „Podľa nášho názoru mal pán predseda otvoriť diskusiu, lebo to bol riadne schválený bod programu zastupiteľstva. On tak neurobil a tí ľudia, ktorí cestovali 60 – 70 kilometrov, tak vlastne prišli na zopár sekúnd. Možno je s tým niekto spokojný, ale ja nie. Chcel som pánovi predsedovi povedať do očí určité veci. Napríklad kauzu mýto a pokuty takmer 60-tisíc eur. Chcel som mu tak pripomenúť, že nie je všetko v poriadku,“ tlmočil postoj skupiny poslancov Miloš Ihnát.

Ten dlhodobo poukazuje na prešľapy a kauzy v SC KSK. Dodal, že predseda KSK už mal indície o dianí v správe ciest, a preto ho mal odvolať sám. „Dnešné zasadnutie zastupiteľstva bolo dôkazom absolútnej neúcty bez ohľadu na to, aký má kto názor. Aj kolega Polaček dal jasne a nahlas najavo, že takto ďalej nie,“ dodal Ihnát.

Ihnát má problém aj s tým, že vedením SC KSK bol poverený Peter Vaľko. Dôvod je podľa neho jasný. „Mám dôkazy o zisteniach, že služobným autom prešiel takmer 12-tisíc kilometrov za 6 mesiacov na súkromné účely. Do dnešného dňa za ne nezaplatil. Ako môže byť pre mňa autoritou, keď nemá splnené základné povinnosti?“ pýta sa Ihnát.

Predseda KSK Trnka svoj postoj obhajoval rokovacím poriadkom. „Ja by som mimoriadne zastupiteľstvo zrušil, ak by mi to umožňoval rokovací poriadok. Ale taká možnosť tam, bohužiaľ, nie je. Ospravedlňujem sa, že museli prísť. Predsedovia poslaneckých klubov boli informovaní, že to takto prebehne,“ uviedol Trnka.

Komentoval aj skutočnosti týkajúce sa poverenia Vaľka vykonávaním funkcie dočasného generálneho riaditeľa SC KSK. „Ani neviem, v akom čase sa pán Vaľko dostal do SC KSK, nebol som na výberovom konaní. Teraz boli na výber tri možnosti: pán Pindroch, pán Vaľko, alebo vedúci právneho oddelenia, ktorý tam však nepôsobí ešte ani rok. S pánom Pindrochom boli dlhodobo problémy, takže toto bola jediná možnosť,“ povedal Trnka na margo Vaľkovho poverenia s tým, že SC KSK to v takom režime niekoľko týždňov zvládne.

Odpovedal aj na otázku týkajúcu sa používania služobného auta na súkromné účely. „Podľa vnútornej smernice majú niektorí zamestnanci umožnené používať služobné autá aj na súkromné účely. Funguje to tak, že stále na konci roka zaplatia pohonné hmoty aj amortizáciu áut. SC KSK tak nevynakladá žiadne zdroje naviac,“ tvrdí Trnka. Dodal, že Vaľko za súkromné cesty zaplatil.

Najbližšie zasadnutie zastupiteľstva KSK bude na budúci mesiac, teda v decembri.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok