V Bratislavskom kraji sú na zimnú sezónu pripravení. Počasie preverí, či to tak v skutočnosti aj bude

BRATISLAVA – Zimy v Bratislavskom kraji sú na mrazy a výrazné snehové zrážky poskromné. Táto skúsenosť preto nabáda mnohých motoristov odkladať prezúvanie zimných pneumatík, čo pri prvej snehovej nádielke vie narobiť v mestách množstvo dopravných kolízií.

31235955307_b44d30d04e_b Zimná údržba na cestách Bratislavského kraja. Foto: BSK

Čo sa týka zabezpečenia zimnej údržby, samospráva by mala byť na dôsledky nepriaznivého počasia pripravená. V tejto sezóne bude Bratislavský samosprávny kraj cez vlastnú spoločnosť udržiavať 514 kilometrov ciest II. a III. triedy a 78 kilometrov ciest I. triedy pre Slovenskú správu ciest.

„Tak ako po iné roky, aj v tejto sezóne zabezpečuje zimnú údržbu správca župných komunikácií Správa ciest BSK a to vo vlastnej réžii. Pre túto zimnú sezónu má nachystané 1 560 ton posypovej soli, 26 750 litrov Solmagu L (chlorid horečnatý), 500 ton drveného kameniva dolomit f 4/8. Predpokladaný rozpočet počas zimného obdobia 1. 12. 2023 až 1. 4. 2024 je približne 1 000 000 až 1 300 000 eur,“ informovala Bratislavský Štandard hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Zimnú údržbu vo vlastnej réžii zabezpečuje aj mesto Senec prostredníctvom Útvaru verejnej zelene, údržby a čistenia mesta. Približná dĺžka udržiavaných komunikácií je 400 kilometrov. „Posypový materiál je v kombinácii soľ (ktorú máme skladom v dostatočnom množstve, nakoľko minulá zima bola mierna) a kamenná drvina (ktorá sa priebežne dopĺňa podľa potreby). Čo sa týka rozpočtu, na najbližšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Senci, ktoré bude 12. decembra, sa bude riešiť rozpočet na rok 2024, v ktorom bude aj položka na zimnú údržbu,“ ozrejmila pre náš denník hovorkyňa Mestského úradu Senec Martina Ostatníková.

Počas zimných prác sa využíva najmä ťažká technika. Foto: BSK

Mesto Malacky zabezpečuje zimnú údržbu prostredníctvom mestskej spoločnosti. Do plánu zimnej údržby patria všetky miestne komunikácie vo vlastníctve alebo správe mesta Malacky, vrátane chodníkov a parkovísk. „Zimná údržba miestnych komunikácií v meste Malacky je zabezpečená zmluvne mestskou spoločnosťou TEKOS spol., s. r. o. Na zimnú údržbu je tento rok vyčlenený rozpočet 15 000 eur. Na posyp je pripravený posypový materiál, 5 ton piesku, 5 ton kamennej drviny a 20 ton soli,“ zdôraznila pre nás hovorkyňa Mestského úradu Malacky Ľubica Pilzová.


V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok