Asanácia neslávneho „azbestového" kopca v Petržalke sa začína v decembri. Je sa čoho obávať?

BRATISLAVA – Z niekdajšej Petržalky dedinského charakteru toho veľa dnes už neostalo. Jedným z neslávnych reliktov minulosti, ktorý odkazuje na prerod 15-tisícovej obce vidieckeho charakteru na konglomerát panelákov s viac ako 100-tisíc obyvateľmi, je umelo vzniknutý kopec stavebného odpadu, nelichotivo nazývaný aj „azbestový“. Čoskoro sa začne s jeho asanáciou.

azbestový kopec v Petržalke Začali sa práce na asanácii petržalského kopca. Foto: CRESCO REAL ESTATE

Sedemdesiate roky postavili pred bývalý režim jednu z existenčných otázok, ktorá si vyžadovala rýchlu odpoveď. Bola ňou bytová kríza a jej riešením sa stala výstavba panelákovej Petržalky. Rýchle riešenia bývajú často nekoncepčné a inak tomu nebolo ani v tomto prípade. So stavebným odpadom po búraní starej Petržalky sa režim vysporiadal po svojom. Vyvážali ho ďaleko za obytnú zónu pri dnešnej Azúrovej ulici. Tam ho prikryli zeminou a o ostatné sa už postarala príroda.

Kopec sa stal témou v súvislosti s developerským projektom Slnečníc, ktorý realizuje spoločnosť Cresco Real Estate. Tá po rozsiahlych prípravách spojených so získaním všetkých potrebných povolení, začína s prvou etapou jeho asanácie už v decembri. Trvať má približne rok a developer chce odseparovať 300 ton materiálu. Kopec pozostáva prevažne zo zeminy tvoriacej až 80 percent. Zvyšok je odpad ako betón, tehly, plechy a podobne. Až 96 percent materiálov má byť zrecyklovaných a pripravených na ďalšie použitie.

V kopci sa však v malom množstve nachádza aj eternit obsahujúci azbestové vlákna. Pokiaľ nedochádza k neodbornej manipulácii, tak nie je pre ľudí ani pre zvieratá škodlivý. Developer však avizuje, že budú k tejto skutočnosti pristupovať veľmi opatrne. „Všetky práce na kopci budú vykonávať špecializované firmy, ktoré disponujú príslušnými oprávneniami a presne vedia, ako s prípadným nebezpečným odpadom nakladať tak, aby nebolo ohrozené okolie. Ich práca bude zároveň pod niekoľkostupňovým dozorom. Z doterajších prác evidujeme v kopci len malé množstvo azbestovo-cementového stavebného odpadu (takzvaný eternit), ktorý sa na Slovensku bežne bezproblémovo likviduje,“ vysvetlil pre Bratislavský Štandard výkonný riaditeľ Cresco Real Estate Ján Krnáč.

V roku 2020 vyvolal vtedajší poslanec za OĽaNO Peter Majtán značné obavy u obyvateľov svojou petíciou, v ktorej označil kopec za „Petržalský Černobyľ“ a spomínal vážne riziko rakoviny spojené s azbestom v kopci. „Toto označenie považujeme za mimoriadne prehnané a bezdôvodné. Kopec obsahuje najmä zeminu, tehly, betón, plechy a ďalší zdravotne neškodný odpad. Pri odstraňovaní kopca však nič nepodceňujeme. Aj preto prvá etapa, ktorá spracuje asi štvrtinu kopca (300-tisíc ton materiálu), bude trvať približne rok. Dávame si na to čas, pristupujeme k tejto práci zodpovedne a opatrne,“ ozrejmil nám prístup spoločnosti Krnáč.

Developer bude počas asanácie preventívne testovať podzemné vody, kvalitu ovzdušia, ako aj vzorky zo sterov z omietok budov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti kopca, aby o bezpečnosti obyvateľov nemohli byť žiadne pochybnosti.

Odstránenie kopca znamená pre Petržalku vyrovnanie sa s ďalším nelichotivým artefaktom svojej minulosti. Ľuďom odbudne nepríjemný výhľad a developerovi tým vzniká ďalší priestor na rozširovanie projektu Slnečnice, ktorý je v súčasnosti najväčším projektom svojho druhu u nás. „Územie plánujeme developovať v súlade s územným plánom a na prvú etapu výstavby máme stavebne povolenie,“ objasnil Krnáč ďalšie zámery s touto oblasťou.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac