Najviac prípadov právnej a spoločenskej diskriminácie kresťanov v Európe má Británia, hovorí Anja Hoffmann

Vo Viedni sídli európske Centrum pre monitorovanie netolerancie a diskriminácie kresťanov v Európe (OIDAC Europe – Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians in Europe). S jeho výkonnou riaditeľkou, Anjou Hoffmann, sme sa porozprávali o znepokojivom náraste prípadov na starom kresťanskom kontinente, v ktorých sú veriaci prenasledovaní, prepúšťaní z práce, šikanovaní a napádaní iba pre to, že verejne a otvorene vyjadria názor v súlade so svojou vierou.

OIDACTeam23-09 Anja Hoffmann.Zdroj: archív A. Hoffmann

Ako sa za posledné roky situácia vyvíja, a akým spôsobom získavate informácie o nábožensky motivovaných trestných činoch?

Centrum OIDAC Europe vzniklo pred vyše desiatimi rokmi a odvtedy pozorujeme neustály nárast násilných trestných činov voči kresťanom na základe ich náboženského presvedčenia a názorov. Ak porovnáme len dva roky dozadu 2021 a 2022, tak z údajov, ktoré máme k dispozícii vyplýva, že v roku 2022 vzrástli trestné činy z nenávisti voči kresťanom až o 44 percent oproti roku 2021, čo je naozaj markantný nárast.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.